​SUA: New-Yorkul interzice fumatul in parcuri si piete publice. Consiliul orasului New York a aprobat interzicerea fumatului in parcuri si piete publice cu o majoritate covarsitoare, sustinuta si de primarul metropolei, Michael Bloomberg. Masura vine la opt ani dupa ce New York a interzis fumatul in baruri si restaurante. In curand, 1.700 de zone aflate in aer liber - inclusiv celebrele Central Park si Times Square - vor fi complet lipsite de fum. Politicienii locali au avertizat ca in curand fumatul ar putea fi scos in afara legii cu totul. Sustinatorii masurii au declarat ca aceasta va ajuta la imbunatatirea starii de sanatate a new-yorkezilor. Hotararea a provocat si o puternica opozitie din partea unor membri ai Consiliului. Democratul Erik Dilan a descris masura ca fiind "o intruziune in libertatile oamenilor". New-yorkezii care vor fi prinsi cu tigari aprinse in parcuri si piete publice vor fi amendati cu 50 de dolari, scrie The Telegraph.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Gruparea de hackeri "Anonymous" a blocat site-urile oficiale din Yemen, Egipt si Tunisia. Site-ul web al presedintelui yemenit Ali Abdullah Saleh a fost inaccesibil joi dupa ce a fost tinta unui atac informatic lansat de gruparea "Anonymous", un cunoscut grup de hackeri care au mai atacat pana acum si site-urile oficiale ale guvernelor din Tunisia si Egipt. Potrivit blogului american specializat in tehnologii noi, Valleywag, atacul a fost numit "Operatiunea Yemen". Blocarea site-ului presedintelui Saleh a venit la o zi dupa un atac impotriva site-ului partidului aflat la guvernare in Egipt. O prima serie de atacuri informatice din cadrul "Operatiunii Egipt" au avut loc pe 26 ianuarie, inainte ca autoritatile egiptene sa blocheze accesul la Internet. De asemenea, la inceputul lunii ianuarie, mai multe site-uri ale guvernului tunisian au fost blocate de atacurile cibernetice ale gruparii de hackeri. "Anonymous" a mai lansat atacuri impotriva site-urilor Visa si Mastercard, a blocat platile realizate de PayPal si a atacat site-urile Bisericii Scientologice. Politia britanica a anuntat saptamana trecuta ca a arestat cinci presupusi membri ai gruparii de hackeri, printre care si doi minori, relateaza AFP.

Al-Jihad le cere egiptenilor sa continue lupta "impotriva faraonului si partidului sau putred". Unul dintre fondatorii Jihadului Islamic Egiptean, Tharwat Salah Shehata - condamnat la moarte in Egipt - le-a cerut egiptenilor sa continue lupta "impotriva faraonului si partidului sau putred", referindu-se la Hosni Mubarak. Intr-o declaratie postata joi pe un site islamist, Shehata a laudat "vitejia egiptenilor respectabili impotriva tiraniei". "Semnele de victorie au inceput sa apara, asa ca lupta trebuie sa mearga pana la capat. Egiptenii nu trebuie sa se multumeasca cu reduceri de preturi, cresteri salariale sau alte reforme ministeriale. Faraonul si partidul sau putred trebuie sa plece! Noi, membrii grupului al-Jihad, ne exprimam solidaritatea cu poporul musulman egiptean si ii cerem lui Dumnezeu sa accepte moartea martirilor si sa vindece ranitii. Facem apel la armata si la fortele de securitate, sa iasa in sprijinul oamenilor. Istoria ii va judeca," a declarat Shehata. Shehata, un fost avocat in varsta de 51 de ani, a parasit Egiptul in anul 1981, stabilindu-se in Afganistan, unde i s-a alaturat lui Ayman Al-Zawahiri, numarul doi in structura ierarhica a Al-Qaida. Shehata a asigurat insa ca a rupt orice fel de legatura cu Al-Qaida in 1998 si ca nu a fost implicat in atacurile de la 11 septembrie 2001. Cu toate acestea, numele sau fugureaza pe lista de suspecti lansata de Casa Alba. Tharwat Salah Shehata a fost condamnat la moarte in absenta in Egipt, pentru implicarea sa in tentativa de asasinare a prim-ministrului egiptean, Atif Sidqi, relateaza AFP.

Libia: Autoritatile au eliberat 12 prizonieri politici. Autoritatile libiene au eliberat 12 prizonieri politici, joi, dupa interventia Asociatiei pentru Drepturile Omului, o grupare care se bucura de sprijinul lui Saif al-Islam Gaddafi, fiul liderului libian Muammar Gaddafi. "Cei 12 au fost eliberati in aceasta dupa-amiaza, dupa ce si-au ispasit aproape un sfert din pedepsele pe care le-au primit pentru ca faceau parte din grupuri politice interzise. Aproximativ 6 dintre ei fusesera condamnati la inchisoare pe viata. Fostii prizonieri au varste cuprinse intre 20 si 50 de ani", a declarat Mohamed Ternish, presedintele Asociatiei pentru Drepturile Omului de la Tripoli. Ziarul online Quryna a scris ca cei 12 au fost inchisi la inceputul anilor 1990, pentru apartenenta la "grupari armate interzise" si ca eliberarea lor e atribuita "eforturilor depuse de Asociatia Drepturilor Omului, sprijinita de Saif al-Islam". Saif al-Islam, fiul presedintelui Muammar Gaddafi, este unul dintre cei mai vocali sustinatori ai reformelor in Libia. Anul trecut, Libia a eliberat zeci de membri ai unui grup islamist radical, acuzati de complot pentru rasturnarea guvernului lui Muammar Gaddafi, relateaza Reuters.

Dunele de nisip de pe Marte nu sunt statice. Dunele de nisip din partea de nord a planetei Marte nu sunt statice, ci sunt supuse unor schimbari lente, potrivit imaginilor de inalta definitie surprise de sonda americana Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Camera de inalta definitie HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment), aflata la bordul MRO si utilizata de laboratorul planetar si lunar de la Universitatea din Arizona a realizat o serie de imagini care demonstreaza ca dunele de nisip de pe Marte sunt miscatoare si nu statice, asa cum se credea pana acum. "Oamenii de stiinta au crezut pana acum ca aceste dune erau statice si s-au format cu mult timp in urma, cand vanturile de pe Marte erau mult mai puternice decat cele de astazi. Insa amploarea modificarilor acestor daune este cu adevarat surprinzatoare," a declarat Candice Hansen, principalul autor al descoperirii. Potrivit cercetatorilor, topirea sezoniera a ghetii carbonice este unul dintre cei doi factori care explica fenomenul, cel din urma fiind rafalele de vant, mai puternice decat se anticipase. Straturile de gheata carbonica acopera zona de dune de nisip in timpul iernii si isi recupereaza starea gazoasa odata cu venirea primaverii. "Aceste fluxuri de gaze destabilizeaza dunele de nisip de pe Marte, provoaca avalanse de nisip si creeaza noi platouri si ravene," a mai declarat Candice Hansen. Observatiile oamenilor de stiinta au fost facute pe parcursul a doi ani martieni, echivalenti cu patru ani pamanteni, relateaza AFP.

Auschwitz: Un ministru turc a acuzat UE de rasism. Uniunea Europeana risca sa fie asediata de o mentalitate rasista, care "se aseamana cu metodele fasciste din anii 1930", a declarat ministrul turc al Afacerilor Europene, Egemen Bagıs, in timpul unui eveniment de comemorare al Holocaustului la Auschwitz. Bagıs a mai spus ca singurul remediu pentru "mentalitatea distorsionata" a Europei este aderarea Turciei la UE. "Uniunea Europeana se confrunta astazi cu riscul de a fi depasita de o mentalitate rasista, care o impiedica sa-si internalizeze propriile valori. Din pacate, poporul turc suporta consecintele pentru ca este diferit. Practic, poporului turc i se spune deschis: sunteti diferiti, nu aveti loc printre noi!", a spus ministrul turc. Mesajul vine in contextul in care discutiile cu privire la aderarea Turciei la Uniunea Europeana stagneaza, intrucat oficialii de la Ankara refuza sa deschida porturile pentru navele si aeronavele din Cipru. Mai mult decat atat, Turcia pare sa se indeparteze tot mai mult si de perspectiva intrarii in spatiul Schengen. Recent, Turcia si-a construit un spatiu propriu fara vize impreuna cu tari precum Iran, Siria, Yemen, Libia, Liban, Maroc si Tunisia. In imprejurarile "revolutiilor" actuale, expertii considera ca presiunea de imigrare a oamenilor din intreaga regiune - prin Turcia inspre Uniunea Europeana - este posibil sa creasca, informeaza Euractiv.com.

Italia: Parlamentul a respins cererea procurorilor de perchezitionare a biroului contabilului lui Berlsuconi. Parlamentul italian a votat joi impotriva perchezitionarii biroului contabilului premierului Silvio Berlusconi, banuit ca ar avea legatura cu scandalul de prostitutie in care este implicat seful cabinetului din peninsula. Votul din camera inferioara a venit in urma cererii procurorilor care investigau acuzatiile potrivit carora Berlusconi ar fi platit pentru a intretine relatii sexuale cu tinere sub varsta legala pentru practicarea prostitutiei, 18 ani. Berlusconi a negat aceste acuzatii, relateaza Reuters.