Avocatii lui Assange o cheama la Londra pe procuroarea suedeza. Mark Stephens, avocatul lui Julian Assange a solicitat procuroarei suedeze Marianne Ny sa vina la Londra pentru a participa la audierile in cazul extradarii. Desi nu este acuzat oficial de niciun delict, procurorii suedezi vor sa il aduca in tara lor pentru a-l chestiona in legatura cu o serie de acuzatii sexuale - agresiune si viol, care s-ar fi intamplat anul trecut in timpul vizitei lui Assange in Suedia. Avocatii lui Assange contesta extradarea atat pe baza procedurala cat si prin apel la drepturile omului. Desi posibilele acuzatii suedeze nu au legatura cu Wikileaks ci cu viata sa personala, Assange se teme ca odata extradat in Suedia ar putea fi predat americanilor care doresc sa il acuze de spionaj pentru sustragerea si publicarea documentelor diplomatice si militare, scrie CNN.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Cele doua Corei au reluat discutiile oficiale. Coreea de Nord si Coreea de Sud au reluat discutiile la presiunile SUA si ale Chinei care gazduieste negocierile intre cele doua tabere. Marti au avut loc noua ore de discutii preliminare referitoare la incetarea programelor nucleare ale Coreei de Nord. Phenianul a anuntat recent ca doreste reluarea acestor discutii pe care le-a interupt cu mai bine de doi ani in urma. Analistii raman insa sceptici privind sinceritatea Phenianului considerand ca istoria se repeta si banii destinati cursei dezarmarii nucleare sunt folositi de fapt pentru sustinerea programului nuclear. Cele doua tabere nu au reusit sa ajunga marti la un acord urmand ca miercuri sa discute din nou pentru stabilirea unei intalniri la nivel inalt. Teoretic cele doua state se afla inca in razboi, pentru ca razboiul civil din 1950-1953 s-a incheiat printr-un armistitiu si nu printr-un tratat. De atunci si pana in prezent au avut loc numeroase confruntari, asasinate politice sau bombardamente, anunta Reuters.

Germania acuza un suspect de legaturi cu Al Qaida. Procurorii federali au pus sub acuzare un tanar de 25 de ani, cetatean germano-turc pentru incercarea de recrutare de personal in favoarea Al Qaida pe internet si pentru procurarea de materiale care ar putea fi folosite la construirea unei bombe. Procurorii au declarat marti ca tanarul, Adnan V., dorea sa aduca Jihadul in Germania. Perchezitia facuta la domiciliul acestuia a dezvaluit materiale explozibile si telecomenzi de detonare. Adnan V. a fost arestat in octombrie 2009, informeaza Fox News.

Autoritatile suedeze desfasoara simularea unei catastrofe nucleare. Peste 6.000 de oameni din 70 de organizatii nationale din Suedia, publice si private, participa la un exercitiu organizat de autoritati pentru a testa reactiile in caz de accident nuclear. Simularea a fost organizata in zona de sud-est a orasului Kalmar si se desfasoara in trei etape. Scenariul arata in felul urmator: iarna geroasa solicita in plus retelele de electricitate si in acelasi timp se intampla un acident la centrala nucleara Oskarshamn. Se testeaza timpii de reactie si interventie, strategiile si factorul uman in raport cu eventuale situatii de urgenta in contextul dat: evacuarea oamenilor, incendii sau controlarea panicii. Exercitiul doreste sa testeze puterea autoritatilor si a comunitatii de a gestiona situatia pe termen scurt si lung. Exercitiul se va termina in luna aprilie 2011 printr-un seminar in care se va prezenta raportul final. La finele lunii ianuarie 2011 Autoritatea Suedeza pentru Siguranta Radiatiilor a publicat un raport in care critica cu severitate securitatea in cadrul centralelor nucleare, dupa ce un grup de activisti Greenpeace au reusit sa patrunda intr-o asemenea centrala si chiar sa se urce pe un reactor, relateaza The Guardian.

Rusia nu va mai trece la ora de iarna. Incepand cu anul 2011 Rusia va ramane la ora de vara, a anuntat marti presedintele Medvedev. Practic ceasurile rusesti vor ramane neschimbate in prima duminica a lunii octombrie. Motivatia presedintelui a fost una medicala: schimbarea orei poate duce in timp la imbolnavire si stres. Ora de iarna a fost introdusa pentru economisirea energiei. Toate tarile europene o folosesc, mai putin Islanda. Rusia a folosit pentru prima data ora de iarna in anul 1917, informeaza Ria Novosti.

Hitler, Stalin si Ceausescu la o partida de carti. Procurorii germani s-au sesizat cu privire la o companie care comercializeaza carti de joc imprimate cu fotografiile mai multor dictatori. Adolf Hitler apare pe una dintre aceste carti, peste portretul sau fiind dispusa in mod discret o zvastica. Procurorul sef Antje Gabriels-Gorsolke a declarat marti ca comercializarea fotografiei lui Hitler este o problema, dar fiind adaugata si zvastica situatia devine una ilegala. Autoritatile au luat cunostinta despre existenta jocului cu dictatori dupa ce acesta a fost expus in cadrul unui Targ al Jucariilor ce se desfasoara in prezent la Nuremberg. Pretul unui joc este de 10 euro, iar procuratura a dispus confiscarea tuturor pachetelor de carti. Denumirea sub care jocul a iesit pe piata este: "Cvartetul Dictatorului: Cei mai rai 32 de dictatori ai lumii pe carti de joc". Alaturi de figurile lui Hitler, Stalin, Ceausescu sau Mao Tze Dun, pe carti mai apar si figuri istorice precum ugandezul Idi Amin Dada sau chilianul Augusto Pinochet. Personajele de pe carti se impart in mai multe categorii: fascisti, conducatori militari sau marionete ale SUA. Pentru fiecare personaj exista si cateva date legate de biografie sau activitate: varsta pe care o aveau cand au ajuns la putere, lungimea mandatului, numarul de victime sau veniturile private, anunta CNN.