Borisov: Gaddafi a furat 130 de milioane de dolari din Bulgaria. Lovitura pusa la cale de dictatorul Muammar Gaddafi in urma procesului celor sase cadre medicale a lasat Bulgaria mai saraca cu 130 de milioane de dolari, a declarat premierul bulgar Boiko Borisov. "Lumea nu a mai fost martora unei extorcari mai mari precum cea pe care Libia, in frunte cu Gaddafi, a lansat-o impotriva Bulgariei secolului 21, sub privirile intregii comunitati internationale", a declarat premierul bulgar in timpul unei emisiuni televizate. Acesta comenta cu privire la revoltele populare ce au izbucnit in Libia impotriva dictaturii lui Gaddafi, precum si referitor la evacuarea cetatenilor bulgari din Libia. "As dori sa le reamintesc tuturor ca salvarea celor sase cadre medicale bulgare contra a 130 de milioane de dolari, suma solicitata de dictatorul libian, este literalmente un furt. Acesta este cuvantul potrivit", a completat Borisov. Sase cadre medicale (un medic si cinci asistente) au fost judecate intre 1999 si 2007 in Libia. Motivul care a stat la baza procesului a fost ca acestia ar fi infectat deliberat cu virusul HIV 400 de copii libieni în Benghazi. Medicii au fost condamnati la moarte, dar au sosit in Bulgaria cu ajutorul presedintelui Nicolas Sarkozy si Comisiei Europene, scrie Novinite.

presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Japonia: Primul maraton al robotilor a inceput la Osaka. Primii roboti au trecut joi linia de start in cadrul primului maraton mondial al robotilor cu doua picioare. Cursa are loc la Osaka, Japonia, iar organizatorii declara ca aceasta competitie presupune un test de anduranta si nu unul de viteza. Organizatorii estimeaza ca participantilor le vor lua patru zile pentru a finaliza cursa, care presupune parcurgerea a 423 de ture in cadrul unui circuit acoperit. In timpul cursei, operatorilor le este permisa schimbarea bateriilor robotilor, precum si a motorului, dar in situatia in care masinariile vor cadea in timpul circuitului, acestea vor trebui sa se ridice singure pentru a putea continua in cadrul concursului. Maratonul robotilor este organizat de autoritatile japoneze impreuna cu o companie locala de robotica. Organizatorii spera ca aceasta competitie sa devina un eveniment international traditional, informeaza BBC.

O companie aeriana si-a cerut scuze pentru ca a servit carne de porc in timpul unei curse catre Tel Aviv. O companie aeriana britanica si-a cerut scuze fata de clientii sai de origine evreiasca pentru aprovizionarea avionului cu mancare pe baza de carne de porc, in loc de mancarea specifica cuser. Easy Jet a declarat ca a comis aceasta greseala in timpul unui zbor de la Londra la Tel Aviv. O parte dintre pasagerii aflati in avion au fost nevoiti sa astepte timp de patru ore si jumatate, durata cursei, pentru a servi masa. Canistrele cu alimentele destinate cursei catre Tel Aviv au fost confundate cu cele pentru cursele obisnuite, astfel incat aeronava a fost aprovizionata incorect, a declarat un purtator de cuvant al companiei aeriene, potrivit CNN.

Rusia va investi 650 miliarde de dolari in planul de aparare. Opt submarine nucleare, 600 de avioane si 1000 de elicoptere figureaza in planul de reinnoire a aparaturii militare rusesti, plan ce va fi implementat pana in anul 2020 si estimat la 650 miliarde de dolari. Inca 100 de nave de razboi urmeaza sa fie cumparate in cadrul aceluiasi program, incluzand doua portelicoptere, in completarea celor doua achizitionate deja din Franta. Misiunea submarinelor va fi aceea de a transporta rachetele Bulava, in pofida testelor esuate recent. Analistii caracterizeaza acest program ca fiind unul ambitios, completand ca o asemenea investitie isi va dovedi utilitatea numai in momentul in care armata isi va actualiza pregatirea si metodele de recrutare, relateaza BBC.

O regizoare rusoaica va realiza un film despre Politkovskaya. Regizoarea Marina Goldovskaya va ecraniza povestea jurnalistei Anna Politkovskaya. Reprezentand o voce puternica impotriva Kremlin-ului, Politkovskaya a fost impuscata mortal in apartamentul sau. Incidentul a avut loc in urma cu patru ani, in aceeasi zi cu aniversarea premierului Vladimir Putin. La fel ca si in celelalte cazuri de crima impotriva jurnalistilor, conditiile mortii Annei Politkovskaya au ramas nerezolvate, scrie Ria Novosti.