Cum sa refuzi o mita de 10.000 de euro si sa ajungi de rasul lumii. Ce-l determina pe un politist sa refuze o mita de 7.000 lei sau chiar una, considerata record national, de 10.000 euro? "Romania libera" a stat de vorba cu doi dintre oamenii legii premiati anul acesta de MAI pentru ca, spune ministerul, nu poti sa-i cumperi. Unul dintre ei recunoaste ca, uneori, colegii mai fac glume pe seama sa. De o luna si jumatate, inspectorul Valentin Simionescu, de la Sectia Regionala de Politie Transporturi Brasov, Biroul de Investigare a Fraudelor, are un telefon mobil subtire, delicat, de culoare roz. De fiecare data cand suna, politistul zambeste jenat cand il scoate din buzunar. Telefonul e imprumutat de la soacra sa, pentru ca pe al sau l-au luat procurorii pentru expertiza dupa ce l-a folosit pentru a inregistra o persoana care a incercat sa-l mituiasca.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cum ia Mitropolia Ardealului bani europeni pentru a inmulti pestii bio din Romania. Parintele Necula: "Va fi o constructie ca in povestile orientale, cu meandre naturale si artificiale". Biserica Ortodoxa intra puternic pe piata produselor eco: mai multe proiecte depuse pentru atragerea fondurilor europene, aflate in curs de realizare, vor transforma BOR intr-unul dintre principalii jucatori pe piata produselor bio din Romania. De pilda, Mitropolia Ardealului intentioneaza sa realizeze o sera pentru producerea de legume ecologice, precum si o ferma piscicola care va arata "ca in povestile orientale", "cu tot soiul de meandre naturale si artificiale", a anuntat, pentru Gandul, parintele Constantin Necula, consilier misionar-pastoral si de imagine la Mitropolia Ardealului. Mitropolia Ardealului este una dintre institutiile din Romania care a atras fonduri europene pentru produse ecologice.

Comunistul Dodon: "Avem cultura, limba si destinul nostru moldovenesc". Igor Dodon, candidatul Partidului Comunistilor la Primaria Chisinau, vorbeste despre conditia impacarii cu Romania: Bucurestiul trebuie sa recunoasca identitatea diferita a moldovenilor de peste Prut. "Dar intrebati-i pe conducatorii vostri politici: sunt ei gata sa inteleaga aceste realitati?". Intr-o postare de ieri, Igor Dodon - candidat al Partidului Comunistilor pentru Primaria Chisinau - se plangea de atacurile asupra blogului sau. O declaratie despre situatia de la alegerile de duminica - la care Dodon s-a plasat pe prima pozitie, cu 48% din voturi, cu 1,5% mai mult decat liberalul Dorin Chirtoaca - avea aseara 191 de comentarii si 11 "like"-uri pe Facebook. "Va rog sa fiti mobilizati!", scria el acolo. Pe contul de Facebook al lui Igor Dodon sunt atat poze reci, facute la birou, cat si cadre de familie, de la pescuit sau de la vreo alta iesire de week-end. Integral in EVZ.

Tatal FNI face pe Popa prostu'. Nicolae Popa sustine ca habar nu avea de anchetele desfasurate in tara impotriva sa si da vina pe cea considerata mama FNI, Ioana Maria Vlas. El il dezvinovateste pe Sorin Ovidiu Vintu. "Adevarul" a intrat in posesia unor documente care atesta ca Popa a fugit din tara, in 2000, cu intentia de a se sustrage anchetelor, si nu a plecat in concediu, cum sustine acum! Fostul director al Gelsor Nicolae Popa (45 de ani) sustine in cererea de rejudecare a dosarului FNI ca nu s-a mai intors in tara, intrucat ar fi gasit oportunitati pentru a lucra la o societate comerciala si de a-si deschide o afacere in Indonezia. Acum, Nicolae Popa cere la Tribunalul Bucuresti rejudecarea dosarului FNI in care este condamnat definitiv si irevocabil la 15 ani de detentie.

Basescu spune "Nu" celor 16 regiuni dorite de UDMR. Opt judete, actualele regiuni de dezvoltare, conduse de un prefect si un consiliu judetean, iar noile structuri de conducere sa nu fie, de fapt, o comasare a actualelor structuri. Aceasta este forma reorganizarii dorita de presedintele Traian Basescu, transmisa explicit coalitiei la putere. Presedintele Traian Basescu nu vrea nici 16 regiuni, asa cum cere UDMR, nici 12, asa cum au avansat voci din PDL. Vrea opt judete mari sau, mai exact, sapte judete plus Municipiul Bucuresti si zona metropolitana. Totul realizat simultan cu o descentralizare puternica, astfel incat primarii sa preia cat mai multe atributii. Mesajul transant al sefului statului a fost transmis liderilor coalitiei cu prilejul participarii la sedinta de guvern: "Asta-i proba de foc a clasei politice, daca vrea in mod real descentralizare, (...) daca avem sau nu avem curaj sa lasam comunitatile sa traiasca asa cum cred ele ca este mai bine, iar la judet sa se vegheze strict la respectarea legalitatii si la proiectele de dezvoltare regionala". Integral in Romania Libera.

Mafia locala ne costa aproape un miliard de euro. Conducerile a patru judete (Teleorman, Ilfov, Tulcea si Buzau) sunt acuzate de Comisia Europeana ca au trucat licitatiile prin care s-au atribuit lucrari de sute de milioane de euro. Verificarile efectuate de Comisia Europeana (CE) in cadrul Programului Operational Regional (POR) pentru Romania a scos la iveala nereguli majore privitoare la achizitiile publice facute de autoritatile locale. Contractele semnate de consiliile judetene din Teleorman, Tulcea, Ilfov si Buzau cu diferite societati pentru reabilitarea infrastructurii rurale sunt contestate de oficialii europeni. Acest lucru ar putea insemna blocarea unor finantari de peste 700 de milioane de euro care urmeaza sa fie alocati de forul european pentru infrastructura, scrie EVZ.

Crima lui Sandu Geamanu, reconstituita de FBI. Interlopul Sandu Geamanu, pe numele real Ilie Alexandru, a fost acuzat de crima in baza unor probe furnizate de specialistii americani de la Biroul Federal de Investigatii. Geamanu a fost arestat la trei ani de la comiterea unei crime, intrucat inregistrarile video din momentul savarsirii faptei au fost prelucrate milimetru cu milimetru in SUA. Sandu Geamanu a fost filmat, in noaptea de 19 spre 20 noiembrie 2008, de una dintre camerele exterioare de supraveghere ale unei societati comerciale aflata pe strada Prelungirea Ghencea. Interlopul era intr-un autoturism Mercedes Vito, impreuna cu unul dintre locotenentii sai, David Stan, zis "Chioru", ajuns in atentia opiniei publice dupa ce furat Mercedesul lui Gigi Becali, scrie Adevarul.

De ce trebuie taxa pe Bucuresti-Pitesti? Ministerul Transporturilor promite sa ne spuna anul viitor ce taxe vom plati pe toate autostrazile.Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) va trece la tarifarea intregii retele de autostrazi din Romania. In prezent se analizeaza atat valoarea viitoarei taxe de autostrada, cat si modul in care vor fi colectati banii stransi, afirma Daniela Draghia, director general al companiei. Dorinta directorului general de a taxa atat vechea autostrada Bucuresti-Pitesti - construita anterior anilor '90 cat si viitoarea ruta Bucuresti-Ploiesti-Brasov contravine declaratiilor recente ale ministrului Transporturilor, Anca Boagiu. Potrivit Mediafax, ea spusese ca doar autostrazile de pe Coridorul IV de transport pan-european (adica Nadlac-Sibiu-Pitesti) vor fi cu plata. Valoarea taxei, spunea Boagiu recent, va fi cunoscuta de abia in 2015 cand se vor incheia lucrarile. Plata autostrazilor ar fi o conditie impusa de Comisia Europeana pentru a ne da in continuare banii din fondurile structurale. Integral in Romania Libera.

Regionalizarea Romaniei. Modelele europene de regionalizare. Comparatia cu Polonia. PDL si aripa democrat-liberala a Guvernului incearca sa impuna in Coalitie inlocuirea celor 41 de judete ale Romaniei cu 8 regiuni de dezvoltare pana la finalul acestui an, cu scopul declarat de a avea acces mai usor la cele 10 miliarde de euro din Programul pentru dezvoltare al Comisiei Europene, pusi la dispozitie de Executivul european in perioada 2013-2014 pentru lucrarile de infrastructura rutiera, apa si canalizare din teritoriu. Intr-un document parlamentar care foloseste date din anul 2009 , se arata ca Romania, la nivel guvernamental, a constientizat abia inanul 2006 necesitatea demararii procesului de eliminare a decalajelor de dezvoltare intre regiuni. In schimb, Bulgaria si Estonia au prioritizat eliminarea decalajelor dintre regiuni in anu 2003, Polonia in anul 2004, iar Slovacia in 2005. Integral pe CursdeGuvernare.ro.

Tractoristii care bombardeaza gandacii cu avionul. In loc de supersonice sau avioane de linie, aviatorii utilitari au ales sa nimiceasca ganganiile de pe tarlale. In loc de gloante si stewardese, ei fac menaj cu stravechile AN 2-uri rusesti. Au cu totii aceeasi meserie si castiga bani buni. Unii dintre ei, la terminarea serviciului, isi beau cafeaua pe Champs Elysees in compania unor femei frumoase, iar altii povestesc la popota ofiterilor ce ispravi au mai facut la zece mii de metri in aer. Cei din a treia categorie se sterg de transpiratie si de praf si beau o bere prin te miri ce bodega sateasca, din vreun sat aruncat in mijlocul unei campii. Primii sunt pilotii de linie care zboara pe Boeinguri sau Airbusuri, ailalti aviatorii militari de pe supersonice, iar ultimii sunt zburatorii de pe veteranele AN 2- uri, din aviatia utilitara. "Tractoristii" vazduhului. De cum iese coltul graului si pana toamna tarziu, pilotii utilitari se lupta cu miliarde de inamici. Dusmanii pe care ii "mitraliaza" zilnic sunt gandacii de Colorado, plosnitele de grau, afidele, coropisnitele si tot felul de alte lighioane care distrug culturile, scrie EVZ.

Cum "opereaza" doctorii Casa de Sanatate. Peste 1.100 de medici din Capitala sunt cercetati penal pentru decontarea a mii de retete falsificate. Medici specialisti si de familie au creat un prejudiciu de peste opt milioane de euro prin folosirea datelor unor persoane decedate si prin inventarea unor boli. Procurorii Parchetului General si reprezentanti ai Ministerului Sanatatii sustin ca in buzunarele medicilor, dar si in conturile unor farmacisti din toate marile lanturi care aprovizioneaza Capitala s-ar fi scurs, in doar doi ani, peste opt milioane de euro. Iar intreaga "afacere" s-ar fi derulat cu complicitatea tacita a functionarilor Casei de Asigurari de Sanatate Bucuresti. Intreaga "afacere" prin care in buzunarele a peste 1.100 de medici din Capitala, dar si in conturile unor farmacisti ar fi ajuns milioane de euro deturnate din programele pentru diabet si cancer, a iesit la iveala cu doi ani in urma, scrie Adevarul.

Teroristul PKK vindea haine la tarabele din Piata Berceni. In tara sa, Resit, membru in Partidul Muncitoresc din Kurdistan, a fost implicat in trei atentate teroriste, produse la granita cu Siria. In Romania, fugarul s-a cumintit: s-a insurat si si-a deschis o firma, prin care vindea haine in Piata Berceni din Capitala. Un important membru al organizatiei teroriste PKK, Aktay Mehmet Resit, a fost capturat de autoritatile romane si extradat la sfarsitul lunii mai in Turcia, dupa ce autoritatile din aceasta tara l-au dat in cautare internationala pentru implicarea in mai multe atentate, scrie Romania Libera.

Cum a iesit Romania din recesiune si care sunt conditiile pentru a avea in continuare crestere economica. Economia a crescut timid in primul trimestru, cu 0,7% peste nivelul de la finele anului trecut, datorita industriei si exporturilor, arata datele publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS). Fata de acelasi trimestru din 2010, avansul economiei a fost de 1,7% - serie bruta. Sfarsitul lunii martie a marcat iesirea economiei din recesiune, dupa doi ani si jumatate de scadere a produsului intern brut (PIB). Pentru acest an, autoritatile estimeaza o crestere economica de 1,5%. Analistii si reprezentantii mediului de afaceri intrebati de Gandul spun ca cel mai probabil, exporturile sunt singurele care vor asigura revenirea economiei pana la sfarsitul anului. Exporturile au urcat cu 23,6% fata de acelasi trimestru din 2010 si cu 10,6% fata de sfarsitul anului trecut.

Boli profesionale in Politia Calare: spinari incovoiate si testicule umflate. Politistii calare din Bucuresti sufera tot timpul anului. Vara insa este varful durerii: merg prin soare vreo 10 ore pe zi, curata parcurile de hoti si, cel mai grav, capata boli profesionale. E un soare afara de dogoreste toata iarba din parcul Izvor din Capitala. De partea cealalta a bulevardului, dinspre Cismigiu, la semafor, stau cuminti doi dintre caii Politiei Locale a Municipiului Bucuresti. Cand intra pe alee in parc, toata lumea se da deoparte si scoate telefoanele din buzunare sa-i traga in poza. Agentul Stefan Nutu, Fane pentru colegi, un mustacios de 47 de ani, s-a obisnuit cu spectatorii. Doar cand are o interventie grea in parc se mai supara pe ei, pentru ca trebuie s-o fereasca pe iapa Mina din calea plimbaretilor. In rest, meseria calare pare sa fie una frumoasa. Inainte sa se inroleze in brigada politistilor locali care actioneaza calare, a fost sportiv, apoi instructor de arte martiale. Statura si ochelarii de soare il fac sa semene cu un dur care alunga vanzatorii de nimicuri din parcuri sau parcagii care iti cer taxa sa nu-ti traga o cheie pe capota masinii. Reportaj integral in EVZ.

Modelul Dragnea s-a repetat si pe "Drumul Vinului". Un contract de reparatii a unui drum finantat cu 16,7 milioane de euro de la UE si semnat de seful CJ Buzau e tocat de Comisia Europeana. In auditul cu neregulile de la Teleorman este semnalat si un conflict de interese la Buzau. Ginerele sefului CJ este apropiat al celui care a intrat in afacerea cu bani publici. Rezultatele auditului Comisiei Europene care l-au pus pe jar pe presedintele Consiliului Judetean Teleorman, pesedistul Liviu Dragnea, referitoare la nereguli constatate in contractele semnate de autoritatile locale pentru refacerea infrastructurii, ating si edilii din Buzau. Dupa "cazul Dragnea", in care seful CJ Teleorman a fost prins in conflict de interese in alegerea constructorului a doua drumuri judetene, la Buzau situatia este similara, scrie Adevarul.

E.coli: Prima criza a lui Ciolos. Comisarul pentru Agricultura, Dacian Ciolos, a oferit ca CE sa ii despagubeasca cu 150 milioane de euro pe producatorii de legume afectati, suma considerata insa insuficienta. Compensatiile au fost ridicate ieri la 210 milioane de euro. Dacian Ciolos a spus ca suma de 150 milioane euro este "o compensatie substantiala, echilibrata si justificata pentru a-i ajuta pe producatorii de castraveti, rosii si salata, care au fost cei mai afectati de criza". Suma reprezenta echivalentul a 30% din pretul mediu de piata al produselor nevandute - a caror valoare insumeaza pana acum, conform organizatiilor de producatori, peste 400 milioane de euro. Reactiile membrilor UE la oferta comisarului au fost mai curand negative; astfel, ministrul spaniol al Agriculturii, Rosa Aguilar, a declarat ca tara sa "nu crede ca 150 de milioane sunt suficiente", potrivit Romania Libera.

Experiment foto inedit: Cum arata si cum traiesc copiii oligarhilor rusi. O fotografa a patruns in lumea "micilor adulti" care pot avea orice. O colectie de fotografii care ii arata pe copiii oligarhilor rusi intr-un mediu opulent vor fi publicate intr-un album intitulat "Micutii adulti" ("Little adults"), ce va fi lansat in iulie, potrivit Spiegel online. O fotografa care lucreaza la New York si Moscova a fost lasata sa ii fotografieze pe micutii bogatasi, in resedintele in care acestia locuiesc, cu o conditie insa: Anna Skaldmann nu a avut voie sa faca public numele de familie al copiilor. Skaldmann a inceput acest proiect cand era studenta si a cunoscut-o pe Nastia, o fetita care face parte dintr-o familie bogata. Aceasta a fost primul model al fotografiei si ulterior i-a prezentat artistei prietenii, alti copii de bogatasi rusi. Integral in Gandul.

Masacrul din Craiova, la ordinul lui Militaru. Revolutia de la Craiova a lasat in urma 19 morti si 100 de raniti - totul dupa un scenariu gandit de generalul prosovietic Nicolae Militaru. "Adevarul" va prezinta astazi necrologul necosmetizat al Revolutiei de la Craiova. Intre 22 si 27 decembrie 1989, haosul de pe strazile Craiovei, pornirile de tip kamikaze ale militarilor olteni si frenezia cautarii unor teroristi inexistenti au compus un tablou sinistru: 19 morti si aproape 100 de raniti. Cei morti au fost, repede si nedrept, etichetati, "la gramada", cu titlul de "erou-martir al Revolutiei romane". In umbra a ramas, pana acum, scenaristul: generalul Nicolae Militaru, spion sovietic dovedit, instalat de Ion Iliescu la carma Armatei.