Cum arata stadionul national. Gazonul va fi adus din Italia in masini frigorifice. La Stadionul National forfota mare la orele pranzului. Angajati din Primaria Capitalei, oficiali ai Federatiei Romane de Fotbal, bodyguarzi si multi ziaristi asteptau masinile care sa-i aduca pe premierul Emil Boc si pe primarul general Sorin Oprescu. "Premierul si-a manifestat inca de saptamana trecuta dorinta sa viziteze Stadionul National", a lamurit Oprescu motivul vizitei de protocol. Emil Boc a fost plimbat printre gradene, i-au fost aratate vestiarele sportivilor, sala de conferinte, intrarea pe teren a sportivilor, terasa si a revenit apoi pe treptele stadionului. "Stadionul arata impresionant. Este o mandrie pentru fiecare bucurestean. Este o mandrie pentru fiecare iubitor al fotbalului. Nu poti sa obiectezi nimic la cum arata. Guvernul a dat 35 de milioane de euro si va contribui cu bani ori de cate ori se va construi un stadion la standarde europene", a spus premierul Boc la capatul traseului de protocol. Integral in Gandul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cazul Scaletchi. Condamnat la moarte si la spaga. A fost comandant de nava la 26 de ani si a fugit din tara cu vaporul. A scapat de plutonul de executie. Se da aparatorul drepturilor omului si e acuzat de trafic de influenta si spaga. La 26 de ani, in plin regim comunist, avea lumea la picioare. Era cel mai tanar capitan de cursa lunga din Europa, femeile roiau in jurul sau, bani avea cu nemiluita si calatorea pe taramuri unde romanii ajungeau doar in vis. Aroganta si prostia l-au daramat. A ales sa fuga din tara. Nu oricum, ci cu un mineralier de 12.500 de tone. Aproape ca izbutise cand l-au prins. A fost condamnat la moarte. Cinci ani a stat la puscarie, din care doi in celula condamnatilor la pedeapsa capitala. Integral in EVZ.

Raportul pe justitie al Romaniei va fi din nou critic. Negocieri puternice pentru punctele cheie care influenteaza decizia pe Schengen. Noul raport pe justitie al Comisiei Europene pentru Romania va fi din nou unul critic, va face trimitere la functionarea defectuoasa a unor institutii din sistemul judiciar romanesc si va pune presiune pe implementarea legislatiei noi, au declarat surse diplomatice care au caracterizat evaluarea asteptata saptamana viitoare ca fiind una "de maturitate". Comisia Europeana va anunta miercuri, 20 iulie, progresele Romaniei si Bulgariei aflate sub monitorizare in cadrul asa numitului Mecanism de Verificare si Cooperare in Justitie(MCV), scrie Adevarul.

Modelul ungar de reconstructie: totul finalizat la termen. Dupa mai putin de 8 luni de la cel mai mare dezastru ecologic din Ungaria, guvernul a recladit locuintele din cele trei sate afectate, a despagubit victimele si a decontaminat intreaga zona. Autoritatile ungare au incheiat procesul de reconstructie a zonei afectate de cel mai mare dezastru ecologic din istoria tarii, produs in octombrie anul trecut, cand un rezervor de reziduuri chimice a cedat iar substanta toxica a inundat trei localitati din apropiere. Integral in EVZ.

Cele mai frumoase plaje de pe litoral. La malul romanesc al Marii Negre exista si plaje care merita sa figureze printre preferintele turistilor: au apa curata, nisip fin, umbrelute, sezlonguri, dusuri si grupuri sanitare. Reporterii Adevarul au cutreierat statiunile de pe litoral pentru a gasi cele mai frumoase, mai curate si mai amenajate plaje. Am intrat deja in perioada de varf a sezonului estival. Preturile au saltat considerabil, insa litoralul este plin ochi de turisti care cauta soare, distractie si, in acelasi timp, relaxare. Daca familistii prefera sudul litoralului, cu facilitati de recreere pentru copii, tinerii isi adjudeca Mamaia, cu beach-baruri la moda.

Ciocan "Zeul apelor", prietenul tuturor guvernelor. Societatea administrata de omul de afaceri Ioan Ciocan a devenit, din 2005, omniprezenta la inundatii, obtinand zeci de milioane de euro. Firma Lescaci Com SRL, acuzata ca a renovat un apartament al lui Laszlo Borbely, castiga de sase ani lucrari cu incredintare directa si licitatii de la Apele Romane. Ioan Ciocan are filiatie PSD - fiind ginerele fostului prefect social-democrat de Satu Mare si actual deputat - facand primele afaceri cu Ministerul Apararii Nationale, pe vremea lui Ioan Mircea Pascu, in guvernarea PSD, scrie EVZ.

Maica Tereza, un director executiv? Ce au directorii executivi de invatat de la Maica Tereza, o calugarita care si-a petrecut viata ajutandu-i pe bolnavi si saraci in mahalalele din Calcuta? Ruma Bose, co-autoarea unei noi carti despre calugarita catolica, este de parere ca acestia au foarte multe de invatat. Si nu, cartea nu este o incercare de a convinge oamenii de afaceri sa faca eforturi filantropice, Bill Gates si Warren Buffet s-au ocupat deja de asta, scrie Romania Libera.

Cum sa iei bani de la UE. Citeste in fiecare editie de weekend a ziarului care sunt pasii pe care trebuie sa-i parcurgi pentru ca ideea ta de afaceri sa prinda viata cu sprijin nerambursabil de la Uniunea Europeana! Urmareste sugestiile noastre de investitii si invata din reusitele, dar si din greselile celor care si-au pus pe picioare o afacere cu bani europeni. In cei peste patru ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, gradul de absorbtie a fondurilor comunitare a ramas nesemnificativ: mai putin de 15% din totalul sumelor alocate pentru perioada 2007-2013. Atat reprezentantii Fondului Monetar International, cat si cei ai Comisiei Europene au atras atentia, in repetate randuri, asupra gradului redus de absorbtie a fondurilor europene. Iar asta mai ales in contextul economic actual, cand investitiile cu bani de la UE ar putea genera o relansare sustinuta a economiei. Integral in Adevarul.

O scriitoare americana a dat New York-ul pe Bali: "Cel mai mult imi lipsesc bastinasii, experti in traitul gratios". Charlotte Bacon (46) este o scriitoare americana, care, in 2007, a plecat in Bali, Indonezia, sa puna bazele unei scoli. A absolvit Harvardul si are un masterat in arte, la Columbia University. Bacon a scris patru romane ( "Lost Geography", "There is Room for You", "Split Estate" si "The Twisted Thread"), iar volumul ei de povestiri- "A Private State: Stories"- a primit premiul PEN/ Hemingway Award for First Fiction, in 1997. Mai jos, puteti citi o parte din experienta scriitoarei din Bali, cuprinsa in cartea "The Twisted Thread", publicata in iunie, anul acesta, si preluata de publicatia The New York Times. Integral in Romania Libera.

Rolf-Dieter Heuer, directorul general CERN: "120 de romani lucreaza la antimaterie". Intr-un interviu pentru Adevarul, profesorul german Rolf-Dieter Heuer, directorul general al Organizatiei Europene pentru Cercetari Nucleare (CERN), vorbeste despre particula lui Dumnezeu, despre gaurile negre si despre limitele cunoasterii umane. Directorul laboratorului-gigant de la CERN a venit la Bucuresti pentru a primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Bucuresti pentru intreaga activitate stiintifica. In acelasi timp, el a participat la evaluarea activitatii echipei romanesti de cercetare de la acceleratorul de particule (Large Hadron Collider), situat la granita dintre Franta si Elvetia. Profesorul a explicat pentru Adevarul cum incearca oamenii de stiinta sa refaca in vitro lucratura Universului de acum cateva miliarde de ani.

Teodor Susman, dreptatea oamenilor si dreptatea lui Dumnezeu. Istoricii au descoperit in arhive o serie de documente inedite semnate de fostul primar din Rachitele. Pentru cei care nu cunosc detaliile instaurarii regimului comunist in Romania trebuie spus, inca de la inceput, foarte pe scurt, ca, pentru a prelua controlul, comunistii au dus o politica duala: pe de o parte, au vizat eliminarea elitelor (politice, economice, culturale etc.), iar pe de alta atragerea si impunerea in functii a marginalilor societatii sau a unor persoane cu un trecut dubios, care puteau deveni usor unelte docile in mainile noii puteri. Aceasta politica poate fi identificata la toate nivelurile societatii, atat in mediul urban, cat si in mediul rural, iar reactia de respingere a populatiei a luat forme diferite, scrie Romania Libera.

Cristian Tudor Popescu, jurnalist: "La chimie am trecut pentru ca jucam handbal". Cristian Tudor Popescu (54 de ani) vorbeste despre scoala care l-a format si crede ca performantele slabe de la Bac se explica prin faptul ca elevii de azi au pierdut "simtul datoriei". Cristian Tudor Popescu iubeste scoala. Unul dintre cei mai importanti gazetari ai Romaniei post-decembriste, faimos pentru studiile de inginerie si alintat de jurnalisti si cititori deopotriva drept "CTP", el are amintiri extrem de calde si despre profesorii sai din liceu, despre felul in care a fost "fraierit" de un coleg de scoala primara sa dea o jucarie pe niste poze cu Kremlinul ori despre "zidul scolii" la care a invatat de unul singur sa dea in mingea de tenis. CTP isi aminteste si ca in liceu era "un personaj pitoresc", care nu invata "decat ce avea chef", dar califica drept "un subiect dureros" faptul ca fiul sau cel mic n-a putut intra in Bacalaureat din cauza unor corigente. Ii sfatuieste pe alti parinti aflati in situatii similare sa "iasa din tragedie". Interviu integral in Adevarul.