EXCLUSIV Diagnostic dur al Bancii Mondiale: Ministerul Dezvoltarii dubleaza proiectele finantate de UE cu proiecte "mai putin riguroase si transparente" platite din bugetul de stat

48hFoto: Colaj foto

Ministerul Dezvoltarii (MDRT) a dezvoltat programe finantate de la bugetul de stat ce par sa se suprapuna cu programele finantate din fonduri europene, arata un raport al Bancii Mondiale obtinut de HotNews.ro. Ca urmare a acestei dublari, autoritatile locale vor cauta calea mai putin costisitioare si riguroasa de a realiza proiectele de infrastructura. Expertii spun ca, avand in vedere ca autoritatile locale nu vor mai trebui sa indeplineasca cerintele prevazute in Programul Operational Regional, tendinta va fi de a dezvolta proiecte de o calitate inferioara.

Femeia dupa care asteapta Europa: „Doamna decide si Sarkozy tine conferinta de presa in care explica deciziile ei"

Putine sunt femeile, in istoria Europei, care au reusit sa atraga simultan critici dure venite din partea unuia dintre cei mai influenti oameni de afaceri ai lumii, a unui celebru filozof si a celor mai importante ziare europene.USOR DE SUBESTIMAT.„Insistenta Angelei Merkel, ca fiecare tara sa aiba grija de propriile institutii bancare in locul unor garantii europene comune, a fost radacina crizei euro de astazi”, scrie omul de afaceri George Soros. Filozoful german Jurgen Habermas critica la randu-i fuga de Europa a Angelei Merkel: „niciun cancelar german nu a urmarit atat de evident interesele nationale blocand, inaintea prabusirii, ajutorul european pentru Grecia.

AUDIO Tom Gallagher: Eventuala reglementare a presei britanice ar fi un precedent pentru tarile unde politicienii vor sa tina in frau mass media, inclusiv Romania

Daca politicienii britanici vor reusi sa introduca reguli prin care sa ingradeasca mass-media, in urma scandalului News of the World, acest lucru va avea efect asupra fortelor politice din tari precum Romania, forte care ar folosi precedentul britanic pentru a incerca sa tina in frau presa, spune Tom Gallagher, profesor la Universitatea Bradford.

Bulgaria si Romania vor sa construiasca doua mari complexuri hidroelectrice pe Dunare/Proiectele vor fi facute in parteneriate public-private

Ministrii economiei din Romania si Bulgaria au discutat, luni,la Bucuresti despre constructia a doua mari complexuri hidroelectrice pe Dunare, informeaza Novinite. Dupa intalnirea cu ministrul Ion Ariton, omologul sau bulgar Traicio Traikov a anuntat ca in septembrie 2011, guvernele celor doua state vor semna un memorandum pentru pregatirea acestor proiecte. Complexurile energetice se vor afla intre Nikopol si Turnu Magurele si intre Silistra si Calarasi.

Roberta Anastase si Sever Voinescu nu vor fi urmariti penal pentru votul de la Legea pensiilor

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, si deputatul Sever Voinescu, secretar al Camerei, nu vor fi urmariti penal pentru votul de la Legea sistemului unitar de pensii, din septembrie 2010, au decis procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. Cei doi fusesera reclamati de Grupul Parlamentar al Aliantei Politice PSD+PC din Camera Deputatilor, de Fundatia pentru Apararea Cetatenilor pentru abuzurile statului si de catre patru persoane fizice, care-i acuzau de falsificarea votului.

In motivarea deciziei lor, procurorii sustin ca "nu exista inscrisul falsificat, uzul de fals, falsul in declaratii, asa incat nu exista nici faptele sesizate ca ar fi fost savarsite, respectiv nefunctionarea sistemului electronic de vot, falsificarea stenogramei sedintei sau complicitatea la aceste fapte.

48

S-a pus un pret pe capul ministrului Funeriu!

Ar putea sa para ciudat ca o universitate care preda medicina dentara si stiinte ale comunicarii sa adauge brusc si un curs sui generis de economie avansata. Universitatea Apollonia Iasi preda asa ceva, prin puterea exemplului, viitorilor sai studenti. Acestia se pot inscrie la cursuri si fara diploma de bacalaureat, cu conditia sa obtina diploma pana la finalul celui de al doilea an de cursuri. Nu stiu daca exprimarea apartine chiar Universitatii, daca e asa e aproape amuzanta prin absurd si nerusinare, scrie Doc pe blogul Inventarul stricaciunilor politice.

Exemplu pentru Grecia

Merita mentionat ca intr-un articol (necesita abonament) din Financial Times, Romania este data ca exemplu pozitiv pentru Grecia. Aparent daca chiar si in balcanica Romanie s-a reusit: controlul (temporar) al deficitului bugetar; oprirea prabusirii economice; vanzarea (iminenta) a unor active, scrie Mihai Marcu pe blogul Economia pe intelesul tuturor.

Am doua observatii: Romania are inca o datorie publica redusa si a fost suficient un imprumut relativ redus din partea FMI pentru salvarea din default. In cazul unui eventual default grecesc, marele avantaj al Romaniei este faptul ca mai are o plasa de siguranta de 5 miliarde euro de la FMI. Celelalte castiguri economice sunt fragile si usor reversibile.

75 de documente clasificate ale RA pentru Activitati Nucleare - declarate iremediabil pierdute."Siguranta nationala nu e prejudiciata", spun oficialii

Cu ocazia unui inventar de rutina, conducerea Regiei Autome pentru Activitati Nucleare- Sucursala Cercetari Nucleare Pitesti (SCN) a constatat lipsa a 75 de documente cuprinzand informatii clasificate, din domeniul cercetarii nucleare. Marin Ciocanescu, seful Structurii de Securitate si Director Adjunct Securitate Nucleara a confirmat pentru HotNews.ro existenta anchetei, mentionand insa ca documentele pierdute nu prejudiciaza siguranta nationala.

UPDATE: Vajda Borbala, presedintele Controlul Activităţilor Nucleare a declarat pentru HotNews.ro ca cei care raspundeau de gestiunea acestor documente vor fi sanctionati potrivit legii. Ea a aflat de pe site-ul nostru despre evenimentul de la Pitesti.

Senatorul Catalin Voicu (PSD) a fost eliberat din arest

Senatorul PSD Catalin Voicu, acuzat de trafic de influenta si fals in inscrisuri, a parasit, luni seara, Penitenciarul Rahova, in urma deciziei Completului de cinci judecatori al instantei supreme. "Sunt complet nevinovat", a spus Catalin Voicu, la iesirea din penitenciar. Decizia este definitiva. Procurorii au decis inceperea urmaririi penale a lui Voicu la 10 decembrie 2009, iar la 21 mai 2010 el a fost trimis in judecata.

Citeste mai multe despre Dosarul Voicu.

Directia de Cultura Alba a decis ca "o parte" din Masivul Carnic din Rosia Montana, unde se afla galerii din perioda romana, nu are nici o valoare arheologica

Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Alba a emis, joi, Certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru o parte din masivul Carnic, monument istoric, informeaza un comunicat al Ministerului Culturii. Cu alte cuvinte, institutia a decis ca o parte din acest masiv, unde se afla galerii miniere din perioada romana, evul mediu si perioada habsburgica, nu are nici o valoare arheologica. Descarcarea arheologica se face pentru proiectul minier al companiei Rosia Montana Gold Corporation, care presupune exploatarea aurului si argintului din regiune din patru munti, printre care si Masivul Carnic.

FOTO Cum se desfasoara traficul pe Centura de Nord a Capitalei, recent modernizata si largita. Cat dureaza un drum de la autostrada A1 la A2

De cativa ani buni, partea de Nord a Centurii Capitalei se afla intr-un continuu proces de modernizare, dar nici pana astazi lucrurile nu sunt puse la punct. Autoritatile au promis ca vor face tot posibilul pentru a le oferi atat bucurestenilor, cat si soferilor din tara care traverseaza Capitala, o centura largita si pe care se va circula "in regim de autostrada", dar in realitate pe kilometri intregi se circula inca pe o singura banda. In planurile autoritatilor, "noua centura" vine sa lege cele doua autostrazi existente A1 si A2 si viitoarea autostrada A3 Bucuresti-Ploiesti, oferind soferilor o adevarata alternativa la traversarea Capitalei prin oras.