Raport BEA: Pilotii cursei Air France pe ruta Rio de Janeiro - Paris nu aveau suficienta experienta pentru zborurile la mare altitudine. Pilotii avionului Air France care s-a prabusit in Atlantic in 2009 nu erau suficient de bine pregatiti, au dezvaluit anchetatorii francezi, potrivit BBC.Autoritatile franceze care s-au ocupat de investigarea cazului spun ca pilotii avionului nu au luat in seama avertismentele repetate si nu au avut pregatirea necesara pentru a infrunta pericolul, insa Air France respinge acuzatiile. BEA, autoritatea franceza care se ocupa cu securitatea avioanelor civile, a cerut formarea obligatorie a tuturor pilotilor pentru zborurile la mare altitudine. Jean-Paul Trodec, directorul BEA, spune ca "situatia putea fi tinuta sub control in timpul ultimelor minute ale zborului". Anchetatorii au concluzionat ca, potrivit inregistrarilor audio din timpul zborului, echipajul avionului nu a reusit sa "identifice in mod oficial pierderea de altitudine" desi o alarma avertiza acest lucru de aproximativ un minut. Potrivit datelor raportului, "co-pilotii nu au primit instructiunile necesare pentru zborul la mare inaltime". Autoritatile franceze au mai dezvaluit si faptul ca pilotii au omis sa atentioneze pasagerii de pericol in timp ce se luptau sa tina avionul sub control, informeaza BBC.

Anders Breivik s-ar fi antrenat intr-o baza militara secreta din Belarus. Anders Breivik, autorul dublului atac terorist care a avut loc in Norvegia, s-ar fi antrenat intr-o baza militara secreta din Belarus la inceputul acestui an, a declarat un politician al opozitiei din Belarus, citand surse ale securitatii, informeaza RIA Novosti. "Breivik a vizitat Belarus de cateva ori. In aceasta primavara, pregatindu-se pentru viitorul atac, acesta a vizitat Minsk si s-a antrenat intr-o baza militara secreta", a dezvaluit liderul opozitiei din Belarus, Mikhail Reshetnikov, citand surse din securitate. Breivik a mentionat in manifestul postat online ca a vizitat Belarusul pentru a studia efectele dezastrului nuclear de la Cernobil din 1986. De altfel, autoritatile din Belarus au confirmat faptul ca Breivik a vizitat tara in 2005, in perioada 4 martie - 11 martie. Mikhail Reshetnikov sustine, de asemenea, ca Breivik a participat la o tabara de pregatire a teroristilor, specializati in sabotaj, el fiind instruit de un fost ofiter al serviciilor secrete bieloruse si ca Breivik a folosit un pasaport fals atunci cand a intrat in tara. "Numele sau de cod era Viking", a adaugat Reshetnikov si, conform zvonurilor, Breivik ar fi avut chiar o iubita in Belarus, scrie RIA Novosti.

Executivul din Ungaria vrea judecarea prim-ministrilor din guvernele precedente pentru cresterea datoriei tarii. Guvernul din Ungaria, condus de partidul Fidesz, va cere unor comisii parlamentare sa analizeze daca legile actuale permit identificarea celor responsabili de cresterea datoriei nationale si daca acestia pot fi trasi la raspundere pentru politicile lor, relateaza politics.hu. Fidesz ii vizeaza pe fostii premieri ungari Peter Medgyessy, Ferenc Gyurcsany si Gordon Bajnai. Daca acest lucru nu este posibil prin legislatia actuala, atunci Fidesz va introduce reglementarile necesare, a declarat Peter Szijjarto, purtatorul de cuvant al premierului ungar Viktor Orban. O noua legislatie va fi necesara oricum, ca urmare a adoptarii noii Constitutii, care include prevederi de limitare a datoriei statului, a precizat el. O subcomisie parlamentara, care analizeaza motivele cresterii datoriei nationale in perioada 2002-2010, considera ca trebuie identificati si resposabilii legali, pe langa cei politici, a sustinut el. Szijjarto a reiterat ca politicile economice gresite ale fostelor guverne socialiste au condus la cresterea drastica a datoriei statului, iar cei personal responsabili sunt fostii premieri Peter Medgyessy, Ferenc Gyurcsany si Gordon Bajnai, precum si fostii ministri de finante din guvernele conduse de acestia, informeaza politics.hu.

Bilantul atacurilor din Norvegia - 77 de morti; politia publica lista cu numele tuturor victimelor. Politia norvegiana a anuntat vineri ca bilantul atacurilor comise vinerea trecuta de Anders Behring Breivik este de 77 de morti, si nu de 76, cum se anuntase anterior, transmite Reuters. "Toate persoanele ucise in atacurile teroriste... au fost identificate", se arata intr-un comunicat al politiei. Politia norvegiana a publicat pe site-ul oficial o lista actualizata cu numele tuturor persoanelor decedate in masacru, numele a 36 de victime identificate vineri fiind adaugate la cele 41 anuntate anterior. Printre persoanele ucise se afla si adolescenta de origine romana Holst Karin Elena, transmite Reuters.

SUA: Barack Obama cere republicanilor si democratilor sa ajunga la un compromis pana marti. Presedintele american Barack Obama le-a cerut vineri aliatilor sai democrati si adversarilor republicani sa ajunga la un compromis pana marti, pentru a evita intrarea tarii in incetare de plati, sustinand ca pozitiile celor doua partide nu sunt atat de indepartate, relateaza AFP. Intr-o scurta declaratie sustinuta la Casa Alba, Obama a subliniat urgenta situatiei si a cerut americanilor sa "mentina presiunea" asupra reprezentantilor din Congres pentru a se ajunge la o rezolvare rapida a crizei. Pe de alta parte, el a spus ca este pregatit sa lucreze in acest weekend cu conducerea democratilor si a republicanilor pentru a ajunge la un acord asupra majorarii plafonului de indatorare a tarii, potrivit Reuters. Daca plafonul de 14.300 miliarde dolari nu este majorat pana marti, Statele Unite nu se vor mai putea imprumuta si vor incepe sa ramana fara bani pentru plata obligatiunilor, relateaza AFP.