Cairo: Gruparile Fatah si Hamas au reluat negocierile de pace. Fatah si Hamas, principalele grupuri rivale palestiniene, au reluat negocierile duminica, la Cairo, in vederea aplicarii acordului de pace incheiat la sfarsitul lui aprilie, informeaza agentia de presa Mena, citata de AFP. Discutiile au fost "pozitive", dupa cum relateaza agentia de presa. Cele doua grupari au deci sa se reuneasca din nou la inceutul lui septembrie in capitala egipteana pentru a discuta restul de probleme restante, cum ar fi formarea unui posibil nou guvern. De asemenea, reprezentantii celor doua parti au dispus eliberarea de prizonieri din Gaza si Cisiordania pana la sfarsitul Ramadanului, conform acordului de pace incheiat. "Majoritatea prizonierilor au fost eliberati, 80% din acest dosar a fost rezolvat. Inca mai exista un numar de prizonieri in inchisori si am convenit asupra necesitatii de a inchide definitiv cazul inainte de sfarsitul Ramadanului", a declarat liderul Fatah, Azzam al-Ahmad. "Am spus de mai multe ori ca guvernul palestinian pe care vrem sa-l formam nu este un guvern de unitate nationala sau un guvern de coalitie", a afirmat presedintele palestinian Mahmoud Abbas, citat de agentia iordaniana Petra, la sfarsitul intalnirii cu regele Abdallah II. Abbas a subliniat faptul ca doreste un guvern independent, un guvern de tranzitie. Un purtator de cuvant al al gruparii Hamas a declarat ca organizatia sa isi doreste punerea in aplicare a acordului de pace cat mai repede posibil. El a adaugat, insa, ca exista obstacole in ceea ce priveste punerea in aplicare a acordului, mai ales ca Fatah doreste sa-l numeasca pe Salam Fayyad prim-ministru al viitorul guvern.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

China relaxeaza politica "un singur copil" in nord-vestul tarii. China a ridicat restrictiile de nasteri pentru familiile care si-au pierdut copiii intr-o alunecare de teren care a ucis sute de persoane dintr-o regiune de nord-vest a tarii, informeaza presa chineza, citata de CNN. Femeile din Zhouqu, care au suferit proceduri de prevenire a sarcinii precum legarea trompelor uterine vor fi operate gratuit pentru a putea avea din nou copii, a declarat agentia de stat Xinhua. Liang Jiang, seful biroului de planificare familiala din regiunea Zhouqu, spune ca femeiile din 27 de familii au cerut deja astfel de operatii, iar unele dintre acestea sunt deja insarcinate. China impune o politica dura in ceea ce priveste numarul de copii pe care o familie ii poate avea. Este cunoscut faptul ca familiile ce provin din mediul urban pot avea un singur copil, in timp ce familiile din zonele rurale sau anumite grupuri etnice pot avea mai multi. In regiunea Zhouqu, familiile pot avea pana la doi copii, iar familiile din principalele cinci orase si sate tibetane pot avea trei. Relaxarea restrictiilor privind numarul nasterilor le permite familiilor care si-au pierdut copiii in alunecarea de teren sa aiba mai multi pentru a indeplini conditiile impuse de guvernul chinez. Alunecarea de teren din luna august a anului trecut a ucis peste 1700 de persoane din Zhouqu, potrivit informatiilor furnizate de agentia chineza Xinhua.

Germania: Controlorii de trafic ar putea intra in greva la sfarsitul saptamanii. Controlorii de trafic din Germania planuiesc sa intre in greva la sfarsitul acestei saptamani, fapt ce ar putea afecta mai mult de o jumatate de milion de pasageri, relateaza Reuters."Cu toate acestea, greva nu va avea loc luni", a declarat liderul sindicatului care apara drepturile controlorilor de trafic, Dirk Vogelsang. El a anuntat ca va da un preaviz de 24 de ore inainte ca greva sa izbucneasca. Controlorii de trafic din Germania cer o marire a salariilor de 6.5% de peste 12 luni si au solicitat ca plata sa se faca in conformitate cu numarul de ani lucrati. Controlorii germani au respins cea mai recenta oferta a angajatorilor, o crestere a salariilor cu 3.2 procente in acest an si o alta crestere anul viitor, de cel putin 2%. Ministrul german al transporturilor, Peter Ramsauer, a criticat intentia controlorilor de a intra in greva chiar in mijlocul sezonului estival. Acesta a intrebat daca 25 de ore de munca pe saptamana, 50 de zile de concediu anual si un salariu mediu de aproxomativ 120 000 de euro ar putea fi descrise ca fiind conditii proaste de lucru. Intr-o zi obisnuita de august, in jur de 600 000 de oameni utilizeaza aeroporturile din Germania, potrivit informatiilor furnizate de Asociatia calatorilor din Germania (DRV).

Ministru irlandez: iertarea unei parti a datoriilor suverane este inevitabila. Un ministru din guvernul irlandez considera ca este inevitabil ca Uniunea Europeana sa accepte iertarea unei parti a datoriilor suverane pentru a reduce povara datoriei Irlandei, relateaza ziarul The Irish Mail, citat de Reuters. "Consider ca iertarea datoriei este pe cale sa devina inevitabila", a declarat responsabilul din domeniul energiei, Pat Rabbitte.

Siria: Regele Abdullah il cheama pe ambasadorul saudit la Damasc. Regele Abdullah al Arabiei Saudite a anuntat duminica revenirea ambasadorului saudit la Damasc pentru "consultari", intr-un comunicat referitor la criza siriana si publicat la Ryad. "Arabia Saudita anunta rechemarea ambasadorului sau pentru consultari", a declarat regele, care a chemat conducerea siriana sa "opreasca masina mortii si varsarea de sange (...) inainte de a fi prea tarziu", relateaza AFP.

Violenta in Somalia dupa ce rebelii au anuntat ca parasesc capitala Mogadishu. Mai multe lupte au izbucnit duminica, in capitala Mogadishu, intre trupele guvernului si insurgentii Shabaab, la o zi dupa ce rebelii au declarat ca parasesc capitala Somaliei si dupa ce guvernul asigura ca detine controlul asupra orasului. Un purtator de cuvant al Uniunii Africane de mentinere a pacii a afirmat ca insurgentii Shabaab au atacat regiunea sambata seara, dar ca acestia si guvernul controleaza cea mai mare parte din Mogadishu, informeaza Reuters.