​Cine e mai sanatos? Un vegetarian sau un carnivor? Amatorii de fripturi au un risc mai mare de cancer, iar vegetarianii sunt predispusi la boli de inima. Meniul ideal e o combinatie intre cele doua curente. Suntem "setati" sa ne hranim cu ierburi si legume sau cu fripturi suculente? Aceasta e dilema care a dat nastere disputei fara final intre vegetarieni si carnivori, in care primii par sa castige teren. Una dintre cartile de capatai ale vegetarienilor este "Studiul China", publicata in 2005. Volumul e o sentinta de cancer data tuturor celor care consuma preponderent produse de origine animala si descrie beneficiile unei alimentatii vegetariene. Autorul, cercetatorul Colin Campbell, pune rata scazuta a cancerului din China pe seama dietei sarace in proteine animale. In realitate insa, chinezii inregistreaza cele mai multe cazuri de cancer de stomac din lume si numai anumite forme au disparut. In plus, si o dieta vegetariana poate duce la anemie, intrucat organismul nu primeste o cantitate suficienta de nutrienti, pe care, in mod normal i-ar asimila din carne si lactate, scrie EVZ.

UTILEFoto: Colaj foto

Regulile de aur pentru prevenirea toxiinfectiilor. Spala-ti bine mainile inainte de a gati, depoziteaza corect alimentele, prepara termic corect carnea si nu manca din locuri suspecte din punct de vedere al igienei. Pe timp de canicula trebuie sa alegem si sa depozitam cu grija alimentele, ne atentioneaza medicii. Din cauza temperaturilor ridicate, cele mai multe alimente se altereaza mai repede ca de obicei, crescand astfel riscul de toxiinfectii alimentare. ¬Toxiinfectia alimentara (intoxicatia alimentara) apare pe fondul consumarii de alimente sau de bauturi contaminate cu microorganisme patogene, precum bacterii (Clostridium, Salmonella, Escherichia coli etc.), virusuri sau paraziti (Cryptosporidium). Risc crescut de infectare au indeosebi copiii, varstnicii, diabeticii, femeile insarcinate (sunt mai predispuse la infectia cu Listeria) si persoanele cu HIV/SIDA", explica medicul gastroenterolog Lucian Mihalcescu de la Clinica Romgermed din Bucuresti, anunta Adevarul.

Cinci alimente care-ti pot salva viata. Iti prezentam fructele si legumele cu cele mai insemnate cantitati de vitamine, minerale si nutrienti. Bucura-te de gustul lor si de efectele pe care le au asupra starii de bine a organismului. O sursa foarte buna de fier, superioara chiar si celebrului spanac, e patrunjelul. Marele avantaj e ca se asimileaza mai usor decat in cazul altor alimente. Acest lucru se datoreaza vitaminei C pe care o contine, favorizand procesul de asimilare a fierului, indeosebi in cazul femeilor. Mineralul este esential pentru transportul oxigenului, dar si pentru formarea globulelor rosii din sange. Desi multi ar putea crede ca morcovul contine cea mai mare cantitate de vitamina A, ei bine, sfecla rosie ii este superioara. Ea mai contine vitaminele B, C, E, minerale, dar si cea mai mare cantitate de vitamina K din continutul unei legume. Consumata zilnic, sfecla rosie protejeaza ficatul, ajuta la detoxifierea organismului si intareste echilibrul psihic, informeaza Libertatea.

Metoda care ajuta mamele sa slabeasca fara efort. Nu da niciodata gres. Pentru proaspetele mamici, eliminarea kilogramelor pe care le-au acumulat in timpul sarcinii este de foarte multe ori prioritatea zero. Metoda care le ajuta sa slabeasca cel mai bine si sa ajunga la greutatea pe care o aveau inainte de nastere este alaptatul, arata un studiu realizat de specialistii de la Universitatea Oxford, Marea Britanie. Pe langa importanta majora pe care o are laptele matern in dezvoltarea bebelusului, o sedinta de alapat este echivalentul uneia la sala de fitness pentru femeile care vor sa scape de surplusul de kilograme acumulate in timpul sarcinii. Mai mult, cercetatorii au descoperit ca mamele care aleg sa-si hraneasca natural bebelusii in primele sase luni dupa venirea lor pe lume, prezinta mai putine riscuri sa devina obeze o data cu trecerea timpului. O femeie arde 500 de calorii pe zi doar alaptand. Chiar daca nu este vorba de un numar mare de kilograme care ar disparea fara nici un efort, ele mai au o serie de beneficii cum ar fi prevenirea multor forme de cancer, a problemelor cardiace precum si a bolilor legate de obezitate. Mamele care au mai mult de un copil risca sa devina obeze deoarce ele se ingrasa tot mai mult de la o sarcina la alta, scrie EVZ.

Farmacia verde in caz de insolatie. Durerea de cap, starea de greata si ametelile date de statul in soare pot fi atenuate cu preparate naturale, precum uleiul de lavanda ori de menta, infuzia de afine si ghimbirul. Formele usoare de insolatie care se manifesta prin durere de cap, slabiciune si stare accentuata de oboseala date de deshidratare se pot trata la domiciliu. "Atunci cand ne expunem mult timp la soare, creierul se supraincalzeste si, inevitabil, incep sa apara o serie de simptome. Intr-o astfel de situatie, prima regula este evitarea soarelui si mutarea intr-un loc bine ventilat", explica medicul de familie Calin Ciubotaru. In plus, se vor consuma lichide la temperatura camerei si corpul, inclusiv zona cefei, se va acoperi cu comprese reci, anunta Adevarul.

Drojdia ajuta organismul sa ramana tanar. Datorita continutului sau, drojdia de bere poate fi folosita in tratarea multor boli. In plus, este considerata o sursa de energie, sanatate si frumusete. Drojdia contine 17 vitamine (majoritatea din complexul B), 16 aminoacizi, 14 saruri minerale si circa 46% proteine. Consumul frecvent de drojdie ajuta organismul sa ramana tanar si in forma, pentru ca substantele pe care le contine ataca toxinele din sange. Acestea refac si flora intestinala distrusa de medicamente. E un ingredient minune si pentru ten, dar si in curele de slabire. Doza zilnica recomandata pentru un adult este de 25 de grame. Drojdia de bere trateaza afectiuni ca: enterite, colite, diaree, ciroza, lipsa vitaminei B in toate formele, diabet zaharat, furunculoza, acnee si seboree, scleroza in placi, osteomielita, pneumonie, gripe, variola sau anemie. Mai mult, este recomandata in avitaminoze, afectiuni neurologice si neuromusculare sau in manifestarile nervoase ale alcoolismului. Ajuta la cresterea parului si poate fi folosita de sportivi, pentru ca mareste rezistenta la oboseala si eliminarea toxinelor. Este eficienta in combaterea anemiei, in raceli, boli infectioase, dar si in afectiuni cardiovasculare cronice, pentru ca regleaza nivelul colesterolului si al tensiunii arteriale, informeaza Libertatea.