Muzica mareste calitatea somnului si imbunatateste memoria. Cercetatorii au descoperit ca sunetele sincronizate cu oscilatiile creierului oamenilor care dorm maresc nivelul de oscilatie, astfel incat memoria se imbunatateste. Oscilatiile lente ale activitatii cerebrale, care au loc in timpul somnului profund, sunt foarte importante in procesul de memorie, informeaza DailyMail.co.uk. Co-autorul Jan Born, de la Universitatea Tubingen din Germania, afirma: "Frumusetea sta in simplitatea cu care adaugi stimulare auditiva la intensitati joase". Born si colegii lui au efectuat teste pe 11 persoane in timp ce dormeau, moment in care au fost expusi unor stimulenti auditivi. Cand voluntarii au fost pusi sa asculte sunete care erau in concordanta cu ritmul de oscilatie lent al creierului, acestia au putut sa isi aminteasca mai bine asocieri de cuvinte pe care le-au invatat cu o seara in urma, scrieAdevarul.

UTILEFoto: Colaj foto

Afla ce mananca expertii in nutritie dimineata si inspira-te pentru prepararea unui mic-dejun sanatos. Prima masa a zilei este esentiala, mai ales atunci cand vrei sa scapi de kilogramele in plus. Specialistii spun ca persoanele care nu sar peste micul-dejun, mananca mai putin pe parcursul zilei. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi spune ca nu e nici vegetarian, nici carnivor. "Sunt omnivor si intotdeauna ascult de corpul meu si de nevoile sale. Iau trei mese pe zi, dintre care micul dejun este cea mai importanta. Dimineata mananc in decurs de o ora de cand m-am trezit alimente destul de consistente (oua, carne slaba, peste, ceapa si usturoi) si preparate de mine. Un exemplu de mic-dejun: supa japoneza miso cu leustean si paprika dulce si pulpa de pui la gratar cu mujdei de usturoi. Fara paine, doar cu salata verde semimurata", spune expertul in nutritie Mencinicopschi, anuntaDoctorulzilei.ro.

Ai fi crezut? Ceaiul taie setea mai bine decat apa!Aceasta este concluzia unui nou studiu coordonat de catre prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Cu prestigiul sau bine statuat de "guru" in materie de nutritie sanatoasa, domnul profesor ne-a explicat, de-a fir a par, de ce este ceaiul bautura preferata, cand vorbim despre hidratarea corecta a organismului nostrum si, implicit, despre starea optima de sanatate. Studiul, realizat in cadrul Institutului de Chimie-Fizica "Ilie Murgulescu" al Academiei Romane in perioada februarie - martie 2013, a urmarit efectul potential de hidratare al diferitelor bauturi asupra organismului - apa (cu sau fara indulcitori naturali), ceai, infuzii din plante, suc de fructe, informeazaLibertatea.

Stilul de viata si sindromul metabolic. Cum se influenteaza? Sindromul metabolic este o dereglare metabolica a carei cauza este depunerea periviscerala a tesutului adipos (obezitate abdominala) si care creaza rezistenta la insulina. Rezistenta la insulina este pricipalul mediator in sindromul metabolic. Astfel, glucoza nu mai poate fi metabolizata si se acumuleaza in muschi, grasime, ficat. Consecinta o reprezinta aparitia bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat si ficatului steatozic. Incidenta sindromului metabolic in cadrul populatiei de varsta tanara (intre 20-40 ani) este in continua crestere in tarile dezvoltate. Cauzele principale sunt reprezentate de alimentatia bogata in grasimi saturate (bazata pe semipreparate, Fast Food) si sedentarism. Sunt si cauze (inca incomplet elucidate), precum sindromul ovarelor polichistice la femei, crizele de apnee in somn la barbati, statusul proinflamator al organismului cu cresterea proteinei C reactive in sange, statusul protrombotic cu cresterea fibrinogenului in sange, care alaturi de un stil de viata nesanatos duc la aparitia sindromului metabolic, scrieInfomaterna.ro.

Forma corpului iti arata daca ai probleme cu rinichii. Studii recente arata ca persoanele care au corpul in forma de mar sunt mai predispuse la afectiuni de rinichi, spre deosebire de cei care au corpul in forma de para. Cercetatori din Olanda au descoperit ca grasimea in exces din zona abdominala, intalnita la persoanele cu corpul in forma de mar, spre deosebire de cel in forma de para, unde grasimea este dispusa pe fese si pe coapse, poate creste semnificativ riscul unei boli la rinichi, chiar si la persoanele care nu sunt supraponderale, informeaza "HuffingtonPost". In timp ce legatura dintre afectiunile la rinichi si obezitate a fost de mult descoperita, acest studiu recent este primul care arata cum doar o mica crestere a stratului de grasime din zona abdominala incepe sa apese rinichii, reducand circulatia sangvina catre respectivele organe si crescand presiunea locala a sangelui, anuntaAdevarul.