Unde mananci cel mai iefitin in Uniunea Europeana. Ca sa faci economie, ia-ti painea din Bulgaria iar laptele si branza din Polonia. Cea mai ieftina friptura vine tot din Polonia iar tigara de dupa du-te s-o fumezi la unguri. Daca vrei sa uiti de preturi gasesti cea mai accesibila bautura la bulgari. O cercetare Eurostat asupra preturilor la alimentele de baza in Uniunea Europeana si cateva tari aspirante arata ca Romania are preturile la mancare (paine si cereale, carne, lapte, oua branza si bauturi nealcoolice) la 67% din media UE27. Asta pare bine, daca n-am observa ca Polonia se afla la doar 61%. Ii depasim putin pe bulgari (68%), unguri (81%) si cehi (84%) dar avem preturi mai mari ca in Macedonia (58%), scrie Romania libera.

Pasi spre sanatateFoto: Colaj foto

De ce lipsa somnului ne face sa mancam mult? Cercetatorii din cadrul Universitatii Chigaco au descoperit ca tinerii adulti care au dormit doar patru ore si jumatate intr-o noapte aveau un nivel ridicat al moleculei 2-arachidonoilglycerol (2-AG) in sange. Acest tip de molecula are ca rol deteminarea apetitului unui individ. "Expermientele anterioare au aratat cum lipsa de somn duce la cresterea senzatiei de foame si a apetitului. Mecanismul ce determina hranirea in exces dupa un somn neadecvat ar putea fi explicat de cresterea moleculei 2-arachidonoilglycerol", a declarat Erin Hanlon, unul dintre cercetatori, scrie Descopera.

Cat de periculos e sa iei contact cu lucrurile unui fumator. Asa-zisul "fumat la a treia mana" (third-hand smoke, in engleza) se refera la contactul oamenilor cu reziduurile toxice din fumul tigarilor; aceste reziduuri se depun pe mobile, pereti haine, covoare, etc., in incaperile in care se fumeaza; pot persista timp de luni de zile, iar oamenii sunt expusi la ele prin inhalare, ingestie sau contact prin intermediul pielii. Reziduurile se acumuleaza in cantitati mari in special pe materiale textile, de pilda covoare sau haine. Cei mai expusi riscului sunt copiii mici, deoarece acestia se tarasc pe covor si isi baga adesea mainile in gura, introducand astfel compusii mutageni in organism pe calea cea mai directa, scrie Doctorul zilei.

De ce raman femeile in relatii cu batausi? Dupa ce cazul Alexandrei Stan a demonstrat, inca o data, ca abuzul poate avea loc in orice casa, psihologii explica de ce victimele violentei domestice realizeaza prea tarziu cosmarul in care traiesc. Femeilor implicate in relatii cu potential abuziv nu le este atat de usor sa identifice in comportamentul partenerului lor acele semnale de alarma care ar putea sa le scuteasca pe viitor de acte de violenta extrema, atrage atentia psihologul Jeni Chiriac. Mecanismele unei relatii cu potential abuziv sunt mult mai subtile si mai complexe decat s-ar crede, acestea fiind si motivele pentru care atat de multe femei raman alaturi de partener pana ajung sa ingroase randurile victimelor violentei domestice, scrie Adevarul.

Te dor degetele? Ai putea suferi de o boala grava care distruge articulatiile. Primele simptome ale poliartritei reumatoide sunt durerile la degetele de la maini, pe care cele mai multe persoane le ignora, pentru ca le pun pe seama sacoselor grele de cumparturi sau a schimbarilor de vreme. In timp insa, persoanele cu poliartrita ajung sa aiba dificultati mari in realizarea activitatilor zilnice obisnuite, cum ar fi deschiderea unui borcan sau tinerea unui pahar in mana. Daca boala nu este tratata la timp si in mod corect, aceasta poate cauza distrugerea permanenta a articulatiilor de la maini si nu numai, scrie Romania libera.

De ce nu este indicat sa mancati friptura cu cartofi. Iata cum asociati corect alimentele. Alimentele nu se digera toate cu aceeasi repeziciune, iar enzimele folosite de organism in acest proces difera de la un tip de mancare la altul, astfel incat combinarea lor incorecta duce la "razboaie" intre enzime. Rezultatul: proasta digestie, balonarea, constipatia, sindromul de colon iritabil, aparitia crampelor si altele. Iata cateva avantaje ale asocierii sanatoase: arderea completa a grasimilor, absorbtia buna a substantelor nutritive din alimentele consumate, a enzimelor si proteinelor, prevenirea obezitatii si formarii gazelor la nivelul tubului digestiv, stoparea balonarii si vindecarea constipatiei, scrie Doctorul zilei.