​Cinci solutii testate stiintific ca sa te lasi de fumat. Dependenta de tutun a fost si va fi un subiect fierbinte pentru intreaga tagma a cercetatorilor, care au reusit sa gaseasca cateva metode infailibile prin care se poate scapa de acest viciu. Glen Morgan, director de programe la Institutul National de Cancer din SUA vine cu cateva idei: Stabiliti-va un deadline pana la care sa renuntati la fumat. Asta va va da timp sa va obisnuiti treptat cu ideea ca urmeaza sa puneti capat acestui obicei. Un "jurnal de fumat" va va ajuta sa vedeti in ce conditii simtiti nevoia imperioasa de a fumat. Spre exemplu, daca atunci cand beti cafea vi se face pofta de o tigara, ar fi mai bine sa alegeti un ceai, iar asocierea cu tutunul va disparea, scrieDoctorulZilei.ro.

UTILEFoto: Colaj foto

Cum sunt afectate memoria si emotiile de kilogramele in plus. Persoanele supraponderale si cele obeze prezinta disfunctii la nivelul zonei creierului implicat in memorie si in exprimarea emotiilor, arata un nou studiu. Excesul ponderal este asociat cu nivelul redus al unei molecule care reflecta sanatatea celulelor cerebrale din hipocampus, zona a creierului implicata in procesele de memorare si de invatare, dar si in formarea emotiilor si in controlul apetitului. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Centrul Medical SUNY Downstate. Este vorba despre molecula N-acetil-aspartat (NAA), pe care cercetatorii au identificat-o cu ajutorul spectroscopiei prin rezonanta magnetica. In hipocampusul persoanelor supraponderale si obeze participante la studiu au prezentat niveluri mai mici de NAA decat in cel voluntarilor normoponderali. Efectul este independent de diferentele de varsta, de sex si de eventualele tulburari psihice, sustin specialistii citati de sciencedaily.com, anuntaAdevarul.

Cauzele aparitiei cancerului de col uterin. Cancerul de col uterin omoara 6 femei in fiecare zi, in Romania, arata statisticile, aceasta fiind si principala cauza de deces a romancelor cu varste de la 15 si pana la 45 de ani. Este o boala tacuta, dar necrutatoare. De vina ar fi lipsa de interes fata de propria sanatate, lipsa de informare corecta in legatura cu acest tip de cancer, dar si faptul ca femeile merg in numar prea mic la medicul ginecolog. Afla care sunt cauzele aparitiei cancerului de col uterin! Este foarte greu de depistat cancerul de col uterin, pentru ca este asimptomatic, iar din aceasta cauza femeile ar trebui sa mearga anual la controlul ginecologic. Daca este descoperit in stadiu incipient, exista sanse de aproape 100% de supravietuire, insa aceasta scade odata cu avansarea bolii. Depistarea se face prin teste regulate Babes-Papanicolau, informeazaLibertatea.

Dieta scandinava: Una dintre cele mai sanatoase diete de pe mapamond. Studiile recente, referitoare la domeniul nutritiei, au reconfirmat unele concluzii anterioare: hrana scandinavilor este una dintre cele mai sanatoase de pe mapamond, combatand in acelati timp fenomenul obezitatii. Totodata, nutritionistii din tarile scandinave sustin ca, in comparatie cu Dieta mediteraneana, cea Scandinava promoveaza cu adevarat un stil de viata sanatos. In aceasta privinta, dovada este certa: in tarile nordice, procentul de persoane obeze este cel mai scazute din lume. Asa se explica faptul ca in jurul Dietei scandinave se aduna tot mai multi adepti, preocupati atat de starea lor de sanatate, cat si de silueta. Dieta nordicilor este simpla si contine alimente la indemana acestor populatii, specifice conditiilor de clima rece: Peste gras, legume radacinoase, paine de secara si fructe de padure, scrieClick.

Secretul care le face pe femei sa iubeasca sexul si dupa 40 de ani. Femeile de varsta a doua fac o prioritate din a face dragoste cu partenerul lor, insa doar daca au privit dintotdeauna sexul ca pe o activitate placuta. Teoria a fost demonstrata printr-un studiu recent, la care au participat peste 600 de femei cu varsta cuprinsa intre 40 si 65 de ani. Initial, jumatate dintre participante au anuntat ca sunt active sexual, dar patru ani mai tarziu, numarul lor a scazut cu 100. In plus, oamenii de stiinta au observat ca, desi femeile tinere sunt mai active sexual, varsta lor nu este o garantie a faptului ca vor ramane asa. Holly Thomas profesor la Universitatea din Pittsburgh, coordonatorul cercetarii, spune ca cele 200 de femei care au continuat sa aiba o viata sexuala sunt si cele care au facut amor in mod constant cu partenerul de-a lungul intregii lor vieti, anuntaDoctorulZilei.ro.

Te-ai indragostit? Somnul tau va avea de suferit. Stii cum e sa fii atat de indragostit incat sa nu mai poti sa dormi? Oamenii de stiinta ne ofera explicatii despre cum este afectat de dragoste somnul nostru. Iubirea implica sentimente de pasiune intensa si euforice, mai ales daca persoana iubita raspunde acestor sentimente. Atunci cand suntem indragostiti ne simtim plini de energie si ne putem concentra mai bine, in special pe obiectul atractiei. In timpul acestei stari de iubire, creierul nostru isi intensifica activitatea in zone bogate in dopamina. Insa, sentimentul de exaltare si de obsesie pentru persoana iubita ne va lasa prea putin timp pentru somn, noteaza "The Globe". Dopamina, activata in creier cand ne indragostim, este un neurotransmitator asociat cu sentimentul de recompensa, mai precis cu acele sisteme din creier care ne ofera un sentiment placut cand realizam activitati legate de supravietuirea noastra, ca somnul, mancatul sau actul sexual. Acest "sistem de recompensa" al creierului este si cel care reactioneaza la diverse substante halucinogene. Atunci cand suntem indragostiti, creierul nostru se afla intr-o stare fericita nu foarte diferita de cea in care este, pur si simplu, drogat, informeazaAdevarul.