Ce se intampla cu corupul tau daca stai in preajma unui fumator? Se spune ca fumatul ajuta la mentinerea siluetei si majoritatea fumatorilor se tem ca daca renunta la acest viciu, se ingrasa. Un nou studiu, demonstreaza insa ca fumatul pasiv duce la acumularea kilogramelor nedorite. "Cei care stau in casa cu un fumator, in special copiii, au un risc crescut de boli de inima si de probleme metabolice grave", explica autorul studiului Benjamin Bikman, profesor de biologie la Universitatea Brigham Young. In cadrul testelor de laborator, cercetatorii au expus soarecii fumului de tigara si le-au urmarit starea metabolica. Rozatoarele care au "fumat" pasiv au luat in greutate. Oamenii de stiinta au descoperit ca fumul de tigara duce la alterarea mitocondriilor, afectand capacitatea organismului de a raspunde la insulina, scrieDoctorulZilei.ro.

UTILEFoto: Colaj foto

Cinci super-seminte si beneficiile lor asupra sanatatii. Semintele au revenit puternic in atentia publicului larg, fiind considerate de nutritionisti drept "mancarea viitorului". Aceasta deoarece au proprietati incredibile, furnizand organismului proteine si grasimit de calitate, alaturi de un complex de vitamine si minerale pretioase. Semintele sunt foarte importante in orice dieta, chiar daca vegetarienii le acorda o atentie sporita, datorita aportului de proteine. Pe langa acestea, ele sunt bogate in fibre, vitamine, minerale si grasimi polinesaturate, care previn bolile de inima si multe alte afectiuni. Semintele de canepa consolideaza muschii Sunt una dintre putinele surse de origine vegetala de proteine complete, continand toti cei 20 de aminoacizi, esentiali pentru formarea masei musculare. Le poti adauga intr-un shake-ul preferat, in salate, smoothie-uri, cereale si iaurt. 2 linguri de seminte furnizeaza: 90 de calorii, 6 g grasimi, 2 g de fibre, 5 g de proteine, anuntaAdevarul.

Ce spune inaltimea despre sanatatea ta. Un studiu recent a stabilit o legatura intre inaltimea unei persoane si starea sa de sanatate. Vezi la ce boli esti predispus, in functie de inaltime. Oamenii mici de inaltime au riscuri mai mari de a se imbolnavi de dementa, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Edinburgh. Acestia au analizat mai multe studii de sanatate, efectuate in randul populatiei de rand, care aveau informatii precum tensiunea arteriala, inaltimea, greutatea si factorii de risc ai fiecarei persoane. Concluziile arata ca, desi inaltimea unui individ nu cauzeaza dementa, daca este scund, cresc factorii de risc care duc la aceasta boala. Oamenii de stiinta au stabilit, de asemenea, ca legatura dintre inaltime si riscul de a suferi de dementa este mai mare in randul barbatilor, decat al femeilor, informeazaUnica.ro.

Cum sa faci mancarurile prajite mai putin nocive. Prajirea este una dintre cele mai nesanatoase moduri de gatit dar daca nu va puteti abtine, atentie ce ulei folositi. Cel de floarea-soarelui sau cel extravirgin reprezinta alegerile cele mai proaste posibile pentru ca emana mai multe substante toxice ce pot fi cancerigene. Alegeri mult mai bune sunt uleiul de masline pentru gatit (nu cel extravirgin), cel de rapita sau de palmier. Si foarte important: nu prajiti niciodata de doua ori in acelasi ulei. "Cel mai bine este sa evitam cat putem sa mancam prajit si mai ales pane, deoarece aceste procese presupun modificari biochimice in alimente ce pot genera substante extrem de periculoase, intoxicand creierul. Cel mai mic rau din tigaie il reprezinta totusi uleiul de palmier, dar si cel de rapita si masline", explicaEduard Adamescu, medic nutritionist la Cabinetul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Calea Mosilor" din Bucuresti. El crede ca cel mai bun pentru prajit este uleiul de palmier, care are un punct de prajire foarte inalt, 230 de grade, scrieDoctorulZilei.ro.

Cum alegi cea mai sanatoasa paine. Paine alba sau neagra? Graham sau de secara? Atatea sortimente, iar tu nu stii ce sa alegi si in functie de ce criterii. Potrivit nutritionistilor, trebuie sa tinem cont si de problemele de sanatate pe care le avem. Painea alba este cel mai blamat tip, majoritatea persoanelor eliminand-o complet din alimentatie de teama sa nu se ingrase. Intr-adevar, painea alba poate predispune la ingrasare, insa doar daca este consumata in exces si in combinatie cu proteine sau cu lipide. Un alt neajuns al acestui tip de paine este numarul mic al fibrelor alimentare si a vitaminelor. De aceea, aparitia celor mai multe cancere de colon este legata de consumarea in cantitati mari a painii albe. In schimb, este singurul tip imbogatit cu calciu, un mineral indispensabil corpului, si, de aceea, este indicat in special copiilor si batranilor, anuntaAdevarul.