In tratamentul hipertensiunii, stilul de viata poate face diferenta intre viata si moarte. Degeaba ia hipertensivul un pumn de pastile daca bea si mananca mult, cat pentru trei, pierde noptile si nu urca nici macar trei trepte.

Cresterea tensiunii arteriale odata cu varsta reprezinta un risc major in producerea infarctului si a accidentelor vasculare cerebrale. Pericolul este cu atat mai mare cu cat, la inceput, hipertensiunea aproape nu prezinta simptome.

Vegetarienii au o tensiune mult mai mica decat ceilalti. Asta nu inseamna ca trebuie sa devenim vegetarieni, cel putin nu in totalitate. Deoarece numeroase studii au demonstrat ca 5 legume sau fructe pe zi reduc cu 5 mm tensiunea, ideal ar fi sa alternam zilele in care mancam carne cu zile in care mancam „de post“, inlocuind carnea cu ciuperci sau produse din soia.

Dupa sase luni, 30 % dintre hipertensivii care au urmat acest regim au obtinut o diminuare importanta a tensiunii. Un alt efect benefic a fost reducerea greutatii corporale, stiut fiind faptul ca obezitatea constituie ea insasi un factor major de risc in bolile cardiovasculare.

Fructele si legumele sunt bogate in minerale, vitamine si diversi nutrienti, dar studiile arata ca potasiul din ele este cel care reduce tensiunea. Un aport zilnic total de 4 grame de potasiu micsoreaza tensiunea cu 3 mm col. de mercur, scaderea fiind mai mare la hipertensivi si cei care consuma sare in exces.

In plus, potasiul din fructe are efect benefic asupra excretiei urinare a calciului (alcalinizeaza Ph-ul), ceea ce, pe termen lung, ne fereste de pietre la rinichi sau osteoporoza. Efectul hipotensor al legumelor se datoreaza si cantitatii impresionante de antioxidanti, ca beta-carotenul si vitamina C continute, care actioneaza la nivelul peretilor vaselor de sange.

Ziarul