Cum convingeti un copil sa manance sanatos. Un stil de viata sanatos se invata din copilarie. Va puteti convinge copilul sa manance corect si sa faca sport prin exemplul personal, dar si prin antrenarea lui in tot felul de activitati de grup. Educatia poate fi completata cu ajutorul televizorului sau al calculatorului, daca programele alese promoveaza acelasi stil de viata sanatos. Mesele in familie sunt deosebit de importante. In cadrul lor, copilul invata cum, cat si ce sa manance, scrie EvZ.

De ce figurile se retin mai bine decat numele oamenilor. Un hormon este motivul pentru care oamenii retin mai bine trasaturile fetei decat numele persoanelor respective. Specialistii spun ca persoanele care au un nivel crescut de oxitocina, denumit „hormonul socializarii”, retin adesea figura, si nu numele unui om, potrivit unui studiu aparut in editia americana a Jurnalului de Neurostiinte. Oxitocina, hormonul cunoscut pentru faptul ca le ajuta pe mame sa stabileasca o relatie stransa cu bebelusii in timpul alaptatului, este implicat si in procesul de recunoastere a figurilor familiare, scrie Gandul.

Mananca dupa pofta inimii fara sa te ingrasi. O noua dieta face ravagii in America – si deliciul americancelor care tin mult la silueta, dar nu le place ca dietele prescrise in mod obisnuit le priveaza de placerile gustative. Dieta propusa de Esther Blum, dieteticiana cu diploma si specialista in nutritie, porneste de la premis (nedemonstrata, totusi) ca dietele sau exercitiile impinse la extrem sunt gandite de asa maniera incat marea majoritate a celor care recurg la ele sa esueze in incercarea de a slabi. In cartea ei intitulata ‘Eat, Drink And Be Gorgeous’ (‘Mananca, bea si arata bine’), Esther Blum propune o “non-dieta”, sau “anti-dieta”. Mai intai, cel care se decide sa faca o cura de slabire trebuie sa invete sa accepte ca nu este “perfect”, scrie Romania libera.

Acupunctura, utila in 100 de boli. Terapia cu ace este foarte utila in afectiunile insotite de dureri: nevralgii, discopatii, spondiloze si lumbago. Organizatia Mondiala a Sanatatii apreciaza ca acupunctura poate fi folosita in 104 afectiuni, printre care astm si alergii. La fel ca in cazul oricarui alt tip de tratament, inainte de a incepe sedintele de acupunctura, sunt indicate analize generale, pentru depistarea contraindicatiilor, scrie Adevarul.

Mediul stresant duce la aparitia bolilor de inima. Persoanele care lucreaza intr-un mediu stresant au un risc dublu de a suferi de afectiuni cardiace, sustin cercetatorii japonezi de la Universitatea de Sanatate din Fukuoka. Oamenii de stiinta spun ca barbatii sunt mult mai afectati de slujbele stresante decat femeile, pentru ca acestea au o capacitate de a se adapta oricarui mediu mult mai usor. Studiul arata ca exista doi factori majori care duc la aparitia acestor afectiuni: colectivul si grija zilei de maine, scrie Gandul.

Ratarea in viata, prevestita inca din adolescenta. Stiinta confirma avertismentele dascalilor, cel putin pe cele ale profesorilor din Marea Britanie: in cazul copiilor care, in anii de scoala, au un comportament pronuntat antisocial, este foarte mare probabilitatea ca ei sa esueze intr-un job fara perspective, sa aiba probleme psihice, sa divorteze sau, in cazul fetelor, sa ramana insarcinate inainte de a implini varsta de 20 de ani si fara sa se fi casatorit. Acestea sunt o parte din concluziile unui studiu publicat acum cateva zile in prestigioasa publicatie de specialitate The British Medical Journal, citata de Romania libera.