La oftalmolog, inainte de doi ani! Culoarea anormala a ochilor si lacrimarea continua pot ascunde un defect ocular. Fiecare copil trebuie sa faca primul consult oftalmologic inainte de varsta de doi ani, deoarece exista boli care nu se manifesta si, nedepistate, pot afecta ireversibil vederea. Copiii nascuti inainte de 28 de saptamani si care au greutatea sub 1.500 de grame sunt in pericol de a face retinopatie de prematuritate, afectiune determinata de dezvoltarea anormala a vaselor de sange de la nivelul retinei, scrie Adevarul.

Cum sa traiesti mai mult: de la vinul rosu la "celulele nemuritoare". O enzima identificata de cercetatorii americani transforma celulele normale in celule care nu mor. Cel mult trei pahare de vin rosu prelungesc viata. Aceasta este concluzia unui studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, potrivit caruia vinul consumat in cantitati moderate te ajuta sa traiesti mai mult. Astfel, pentru barbati trei pahare sunt suficiente, in timp ce pentru o femeie doza este de maximum doua pahare pe zi. De ce este vinul benefic? Datorita unei substante numita rezveratrol, care se gaseste in fructe precum strugurii si rodiile. De altfel, efectul acestui compus a reprezentat obiectul unei cercetari realizate de catre oamenii de stiinta de la Universitatea din Madison, Wisconsin, din Statele Unite. Acestia au testat compusul pe un esantion de cobai, care au fost hraniti cu mici cantitati de rezveratrol. Specialistii au constatat ca acest agent, ale carui efecte sunt comparabile cu cele ale unui regim hipocaloric (care are cu 20 – 30 la suta mai putine calorii decat un regim alimentar obisnuit) are influenta asupra mecanismelor genetice ce provoaca imbatranirea si poate oferi protectie inimii, noteaza Gandul.

S-a creat pilula longevitatii. O pastila care sporeste cu 10 ani speranta de viata a fost creata de cercetatorii de la Universitatea din Texas. Acestia au folosit la realizarea ei o substanta chimica produsa de un microb care se gaseste doar in solul Insulei Pastelui. Medicamentul a fost testat doar pe soarecii de laborator, dar rezultatele pozitive obtinute ii fac pe cercetatori sa spere ca va putea fi folosit in viitor pentru cresterea duratei de viata a oamenilor. Substanta chimica din „pilula longevitatii“ a fost folosita deja la pacientii care fac transplanturi, iar medicamentul se numeste Rapamycin, scrie Adevarul.

Pansament biodegradabil, pentru rani interne. O membrana transparenta, formata din molecule de chitina - extrase din carapace de crab - si gelatina obtinuta din alge, este noua inventie in materie de pansament. Un pansament adeziv foarte fin, pentru tratarea organelor interne ranite, fabricat dintr-o substanta biodegradabila care aproape se „dizolva” in corp, a fost creat de cercetatorii japonezi de la Universitatea Waseda. Este vorba de o membrana transparenta, aproape invizibila, cu o grosime de 75 de nanometri (un nanometru este a miliarda parte dintr-un metru), fiind special creata pentru acoperirea plagilor interne aparute in urma unei interventii chirurgicale, ajutandu-le sa se inchida pe cale naturala. „Este cel mai fin pansament adeziv din lume”, declara Toshinori Fujie, membru al echipei care a pus la punct inovatia, scrie Gandul.

Berea dupa efort e o placere. Desi sportivii incearca sa nu amestece alcoolul cu sportul, un studiu sustine ca o bere, dupa practicarea oricarui sport reduce durerile musculare. Este recomandabil consumul unei beri dupa o activitate fízica? La Jocurile Mondiale de Medicina si Sanatate, desfasurate in Alicante, s-a dat verdictul, potrivit ziarului 20minutos. Consumul unei beri “care contine elemente antioxidante, care combat aparitia radicalilor liberi”, contribuie la reducerea efectelor produse de exercitiul fizic, cum ar fi “durerile musculare sau starea de epuizare”, a spus specialistul in fiziología exercitiului, Joan Ramon Barbany de la Universitatea Barcelona, noteaza Adevarul.es

Morcovul vindeca ulcerul. Cea mai bogata sursa alimentara de beta-caroten, morcovul, poate trata ulcerul. Sucul se bea imediat dupa stoarcere, ca sa nu se oxideze si sa-si piarda proprietatile. Morcovul este una dintre cele mai valoroase legume din punct de vedere terapeutic, fiind recomandat de medici in tratamentul ulcerului gastroduodenal, cat si in cel al gastritelor hiperacide. Datorita continutului insemnat de glucide si vitamine (provitamina A, vitamina B1, B2 si C), dextroza, fier, potasiu, fosfor, pectina, carotina si daucarina (element puternic dilatator, mai ales la nivelul vaselor coronare), morcovul are niste proprietati diuretice remarcabile, scrie Gandul.