Gelul contraceptiv ar putea inlocui pilula clasica. Pastilele contraceptive ar putea fi inlocuite de un gel, care are aceleasi proprietati ca si pilula, respectiv previne o sarcina nedorita, informeaza "The Guardian". Potrivit oamenilor de stiinta americani, gelul se aplica pe piele o data pe zi, pentru a elibera in organism hormonii care inhiba reproducerea. Studiul realizat pe un grup de femei, cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani, arata ca noua metoda contraceptiva are mai putine efecte adverse decat pilula clasica. De-a lungul monitorizarii, voluntarele nu au raportat dureri de cap, stari de greata sau luarea in greutate, efecte des intalnite in cazul pastilelor contraceptive. Doza optima pentru ca aceasta metoda sa aiba efect este de 3 miligrame de gel, care este aplicat pe piele o singura data pe zi. Tratamentul este acelasi ca in cazul pastilelor: pacientele fac pauza de sapte zile, dupa 21 de zile de administrare", explica dr. Ruth Merkatz, coordonatorul studiului. Potrivit statisticilor din Marea Britanie, 3 milioane de femei folosesc pastile contraceptive, desi o mare parte dintre ele se declara nemultumite de efectele adverse aparute dupa un astfel de tratament, scrie Gandul.

UtileFoto: Colaj foto

Masuri ce reduc nivelul colesterolului. Cand nivelul colesterolului "rau" depaseste 200 mg/dl, trebuie limitat aportul de grasimi. La acestea se pot adauga suplimente nutritive cu efect de eliminare a excesului de grasimi din organism, cum sunt cele cu fibre alimentare si cu acizi grasi Omega 3. Desi cel mult 30 la suta din cantitatea de colesterol din circulatia sanguina provine din alimentatie (restul fiind fabricat de ficat), dieta joaca un rol important in mentinerea unui nivel constant al grasimilor "rele". Valorile ce depasesc 200 mg/dl trebuie sa ne alarmeze. Pentru un diabetic, un hipertensiv, un fumator sau pentru un obez, chiar si un nivel "la limita" este ingrijorator, caci aceste probleme se adauga ca factori de risc pentru bolile cardiovasculare, anunta Adevarul.

10 cauze si solutii ale oboselii. Vi se intampla adesea sa atipiti pur si simplu vorbind cu cineva sau stand la birou in fata monitorului, chiar daca vi se pare ca ati avut un somn odihnitor? V-ati facut analizele medicale si acestea nu indica o problema de sanatate si totusi persista senzatia de oboseala in cursul zilei? Specialistii, citati de webMD.com, sustin ca este vorba de o stare de oboseala care poate avea nu mai putin de 10 cauze diferite, insa fiecare dintre acestea are solutii foarte simple si de aceea nu trebuie sa ne ingrijoram mai mult decat este cazul. De pilda, pentru ceea ce expertii numesc "oboseala de nivel mediu", cel mai bun remediu consta in efectuarea unor exercitii fizice moderate, fie ca este vorba de folosirea bicicletei medicinale sau 20 de minute de mers pe jos de trei ori pe saptamana, informeaza Romania Libera.

Vitamina B6 previne imbatranirea precoce, astmul si alergiile. Medicii nutritionisti sustin ca vitamina B6 sau piridoxina este esentiala organismului pentru mentinerea sanatatii pielii si nervilor, are un rol important in formarea globulelor rosii (hematiilor) si previne imbatranirea precoce. "Necesarul zilnic este de 2 miligrame pentru femei si 2,2 miligrame pentru barbati. Cerinte mari pentru vitamina B6 au femeile insarcinate, care alapteaza, persoanele care au o dieta bogata in proteine animale si sportivii de performanta", spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Specialistul in nutritie mentioneaza ca aceasta vitamina previne astmul, alergiile si anumite tipuri de cancer. De asemenea, vitamina B6 normalizeaza si stimuleaza functionarea nervilor si creierului pentru performanta cognitiva, memorie si invatare, scrie Gandul.

Pielea uscata, o problema de sezon. Frigul si vantul sunt factori care agreseaza pielea neacoperita si, in plus, agraveaza problemele dermatologice existente. Daca nu folosim produse potrivite pentru necesitatile pielii in anotimpul rece, riscam deshidratarea tenului si imbatranirea cutanata prematura, ne atrag atentia specialistii. Din cauza vantului, ploii si temperaturilor scazute, pielea neingrijita corespunzator devine aspra, scuamoasa, capatand aspectul solzilor de peste, mai ales pe maini. In plus, exista riscul sa se crape si sa devina dureroasa sau sa apara mancarimi. Daca aceste simptome s-au instalat deja inseamna ca produsele de ingrijire folosite nu raspund necesitatilor pielii in acest sezon. "In cele mai multe cazuri, mai ales in acest sezon, ne confruntam cu problema pielii usor uscate, lipsita de lipidele de la suprafata care, de regula, ii confera o bariera de protectie in fata conditiilor nefavorabile de mediu", explica profesorul doctor Anca Zbranca, medic specialist dermatolog in cadrul Clinicii Roderma din Iasi. Trecerea de la temperaturile scazute de afara la aerul uscat si cald din locuinta este, de asemenea, un factor care agraveaza uscaciunea pielii, "evaporand" apa si "topind" bariera lipidica a pielii, anunta Adevarul.