Obezitatea infantila predispune la boli caracteristice adultilor. Specialistii in nutritie avertizeaza ca numarul copiilor obezi este in crestere. Potrivit unei cercetari realizate la Cluj, cu date venite de la medicii scolari, 3,5 la suta dintre minori sunt obezi, sustine prof. dr. Nicolae Hancu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Specialistul precizeaza ca datele se refera numai la obezitate, dar numarul copiilor cu o greutate mai mare decat cea normala este mult mai ridicat. "Din pacate, date concrete nu exista, dar este suficient sa ne uitam in jur si vom constata ca pustii din ziua de azi au cateva kilograme in plus", completeaza pentru gandul prof. dr. Hancu. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, precizeaza ca studiile care s-au facut in ultimii ani arata ca obezitatea infantila este in crestere, ceea ce atrage patologii, respectiv boli cronice, care pana acum erau caracteristice adultilor, scrie Gandul.

UtileFoto: Colaj foto

Exercitiile si sexul cresc riscul de a muri de inima. Cercetatori care au analizat un numar mare de studii anterioare au constatat ca exercitiile fizice si sexul cresc riscul de a muri din cauza unui atac de inima. Noul studiu, publicat in Journal of the American Medical Association, a aratat insa si faptul ca acest risc este mult mai mic la persoanele care fac miscare regulat. "Oamenii au un risc de 3,5 ori mai mare de a suferi un infact cand fac exercitii si de 2,7 ori mai mare in timpul actului sexual sau imediat dupa", a declarat medicul Issa Dahabreh, de la Tufts Medical Center din Boston. Perioada in care o persoana este expusa la acest risc este insa scurta, mai exact in timpul sau una-doua ore dupa ce fac miscare sau sex, mai spun cercetatorii, anunta EVZ.

Se poate muri de inima rea? Cum suporta femeile si cum suporta barbatii o despartire. Cum iesim dintr-o relatie? Cu cata usurinta acceptam ca am fost parasiti? Exista o terapie pe care o putem aplica singuri pentru a depasi momentul? Acestea sunt numai cateva intrebari la care psihologii si antropologii au incercat sa gaseasca un raspuns. Helen Fisher, o cercetatoare care a studiat mai bine de 30 de ani "chimia dragostei" , sustine ca respingerea de catre partener si privarea de afectiune declanseaza modificari in creierul nostru. Studiile ei arata ca atunci cand suntem parasiti, durerea fizica se coreleaza cu cea emotionala, relateaza Huffington Post. Tocmai de aceea, o despartire poate lua proportii dramatice. Expresia "a muri de inima rea" nu e doar o figura de stil. In urma unei separari, oamenii sunt predispusi la atacuri de cord si accidente vasculare, cauzate de starile lor depresive, informeaza Gandul.

De ce vor femeile ca barbatii sa achite nota. Femeile frumoase se asteapta ca barbatii sa achite nota de plata la restaurant "pentru ca merita", arata un studiu britanic. Doar ele au cheltuit pe coafura, machiaj si tinuta. Asa ca li se pare echitabil ca partenerul sa achite cina. Din studiul realizat de cercetatorii de la Universitatea St. Andrews, citat de "The Daily Mail", a reiesit si ca doamnele nu sunt ingrijorate de cheltuielile pe care le fac partenerii, intrucat acestia trebuie sa plateasca pentru placerea de a fi cu ele. 416 barbati si femei au vizionat o poza a unui posibil partener, au fost rugati sa-si imagineze ca au luat cina cu el si apoi sa decida cine ar trebui sa plateasca. Aveau trei variante: sa achite singuri, sa-l lase pe celalalt sa plateasca sau sa imparta nota, scrie Adevarul.

Stii ce e ortorexia nervoasa? O noua boala afecteaza o femeie din 10 si un barbat din 20. Dietele draconice si abuzul de exercitii fizice ne pun sanatatea in pericol, avertizeaza specialistii in nutritie. Potrivit expertilor, recent s-a identificat, atat printre femei, cat si printre barbati, o obsesie pentru un stil de viata sanatos, dus la extrem. Aceasta boala este cunoscuta sub denumirea de ortorexie nervoasa, informeaza Daily Mail. Specialistii precizeaza ca o femeie din 10 si un barbat din 20 prezinta din acest motiv un risc crescut de a suferi de malnutritie, afectiune care netratata poate duce la deces. Nutritionistii au constatat ca persoanele care au dezvoltat aceasta obsesie au tendinta de a elimina din dieta zilnica grupe importante de nutrienti, motivand ca nu fac parte dintr-o dieta echilibrata. In plus, s-a constatat ca tot mai multe persoane au tendinta de a face abuz de exercitii fizice, nestiind ca organismul are nevoie si de odihna, anunta Gandul.

Cojile de banana decontamineaza apa de metale grele. Cojile de banana pot fi folosite ca filtre pentru decontaminarea apei de plumb si cupru, potrivit unor oameni de stiinta brazilieni. Metale grele precum plumbul sau cuprul ajung usor, prin intermediul reziduurilor industriale, in apele curgatoare si au drept efect contaminarea solului si punerea in pericol a sanatatii oamenilor. Inginerii care se ocupa de calitatea apei folosesc, in general, metode traditionale de epurare, cum ar fi silicatii, celuloza si oxidul de aluminiu, insa adesea aceste practici sunt destul de riscante, avand in vedere efectele toxice pe care le presupun. Cea mai sigura solutie se pare ca se gaseste chiar in coaja bananelor. "Cojile de banane elimina, in special, plumbul si cuprul din apa" - afirma un cercetator la Institutul de Biologie din Botucatu, Brazilia. informeaza Libertatea.