Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, duminica seara, la B1 Tv, in legatura cu Victor Ponta si anuntul sau de duminica ca in perioada recuperarii dupa operatia la genunchi este in imposibilitatea de a isi exercita functia, ca "Eu as fi avut exigenta sa trimita si un certificat medical. Nu anunti pe Facebook ca esti bolnav". Fostul sef al statului mai spune ca "I-a cerut neconstitutional lui Iohannis sa il numeasca pe Oprea. Constitutia spune ca daca premierul este in incapacitatea de a-si exercita functia, presedintele desemneaza un premier interimar. Faptul ca Victor Ponta ii spune presedintelui pe cine sa numeasca interimar arata un aranjament anterior. Parerea mea este ca si-a permis acest lucru pentru ca este un aranjament dinainte de a pleca la operatie. Este absolut neuzual ca primul ministru care se declara bolnav 28 de zile sa faca propunere de nominalizare pentru functia de prim ministru interimar. Daca nu a avut un aranjament e o mare greseala. "

Traian BasescuFoto: B1 TV

Cele mai importante declaratii ale lui Traian Basescu:

Ponta castiga timp in scandalul DNA.

Eu am cedat mandatul timp de doua ore domnului Vacaroiu (presedintele Senatului la acea vreme - n.red.) in timpul anesteziei (in timpul operatiei la coloana).

Cred ca si-a luat un respiro, in situatia dificila in care este ca prim ministru. Este departe de a fi un om pe plecare, a anuntat azi noi masuri populiste, TVA.

Vrea sa tergiverseze lucrurile, dar a ales cea mai proasta varianta. Nu il consider vinovat, justitia va decide. E acuzat de un conflict de interese din 2007-2008.

Nici un medic din lumea asta nu iti spune ca daca esti operat la genunchi...

Parerea mea este ca se va intoarce sa isi reia mandatul, daca nu se intampla altceva intre timp. Pot sa apara alte dosare, poate sa apara oricand un Rompetrol.

Mi-am facut niste notite privind situatia Romaniei: politica fiscala, poltica externa a devenit incerta, premier plecat, presedinte ezitant, lideri politici la toate partidele compromisi.

Administratia la toate nivelurile ei - administratie locala, Parlament, Guvern - e lovita din toate partile.

Mi se pare o strategie care loveste statul. Statul se subrezeste. Poate fi un proiect al cuiva, poate sa fie o intamplare. A dus la decredibilizarea Romaniei si la subrezirea institutiilor.

Procurorii si judecatorii, singurii actori publici.

Legile sunt proaste si dau larghete uriasa de interpretare. Trebuie definit clar ce inseamna abz in serviciu si ce inseamna conflict de interese.

Oprea - premier, e prea mult pentru el. Romania are nevoie de un prim ministru. Sunt atatia bani europeni neatrasi.

Eu n-as fi stat atata. Cand se clatina Ponta, il presam pana pleca. A inceput sa arunce cu bani in populatie, fara sa vorbesca cu Iohannis. E toxic omul asta.

Gabriel Oprea vrea puterea, dar nu cu orice pret. Cand Geoana i-a impus numiri, si-a dat demisia din functia de ministru de Interne. Nu spun ca nu e bun de prim ministru, dar nu stie economie.

Ponta e inteligent sa faca politica, dar e imatur. Face exact aceeasi greseala pe care a facut-o Tariceanu: crestere economica prin cresterea consumului, in loc sa faca crestere economica sanatoasa, prin cresterea investitiilor.

Institutiile au inceput sa actioneze dezlanat pentru ca nu e nimeni sa le dea o palma peste ceafa. Nu spune nimeni sa nu mearga lupta anticoruptie. Dar sunt atatia la domiciliu, arestati.

Administratia de sus pana jos. Ar trebui lasati sa isi faca treaba pana sunt condamnati in justitie. Nu suntem in stadiul ca institutiile sa functioneze singure, trebuie o oriemtare. Romanii vad pulverizarea asta a puterii pe toate palierele si se intreaba unde ne oprim.

Lupta anticoruptie trebuie sa continue. Ea poate continua si fara demolarea de institutii, dar se prefera varianta asta.

Cand facu harcea parcea toate institutiile, simultan... Oamenii pot fi anchetati, dar lasa-l sa isi exercite functia si vine la Parchet sa iti declare cand e nevoie.

Eu am fost un mare adversar ar arestarilor preventive, il distrugi pe omul ala din capul locului, dinainte de a fi judecat.

Dumneavoastra nu vedeti ca marii actori politici sunt in acest moment oamenii din justitie?

Justitia a evoluat in mandatul meu, acum, dupa parerea mea, arata o evolutie imatura.