Premierul Mihai Tudose afirma, intr-un interviu difuzat duminica la Antena 3, ca nu isi cearta ministrii propriului cabinet, ci doar spune "ca e bine cand e bine si ca e rau cand e rau". Totodata, premierul a afirmat ca nu exclude schimbari in Guvern.

Mihai TudoseFoto: Captura Antena 3

"Nu ii cert. Eu am considerat, de cand ma stiu, sa nu ma prefac ca nu vad anumite lucruri. Cand vedem ceva, sa spunem despre ce e vorba. Daca asta e duritate, OK, duritate. Eu consider ca e normalitate. Sa spunem cand e bine ca e bine, cand e rau ca e rau, sa laudam cand e de laudat si sa tragem semnale de alarma cand avem de tras. (...) Nu am jucat pentru imagine. Nu vreau sa candidez la nimic. Mi-am asumat o sarcina. Aceea de a pune in practica programul de guvernare", a spus Mihai Tudose, conform antena3.ro.

Intrebat daca vor urma schimbari de ministri, premierul a afirmat ca nu este exclusa o asemenea decizie. "Nu exclud schimbari in Guvern", a spus el.

Citeste si:

Tudose, despre cumulul pensie-salariu: Pe legea pensiilor, in aceasta toamna, vor fi reglate si aceste lucruri

Legea pensiilor va fi promovata in aceasta toamna si va regla si aspectele legate de cumulul pensie-salariu, a mai anuntat duminica premierul Mihai Tudose, potrivit Agerpres.

Intrebat daca mai este posibil ca o persoana care iese la pensie sa se reangajeze a doua zi la stat si sa castige cumulat zeci de mii de lei din pensie si salariu, Tudose a raspuns: "Astazi, cand stam de vorba, da, inca este posibil. A fost un prim pas aceasta stopare a cresterilor nebunesti si a acelui procent fata de ultimul salariu in plata. Pe legea pensiilor, in aceasta toamna, doamna ministru Olguta Vasilescu va regla si aceste lucruri".

Totodata, chestionat daca va fi obligativitatea de optare intre pensie si salariu, Tudose a afirmat: "Da, va fi pe legea pensiilor".

De asemenea, seful Guvernului a vorbit si despre eliberarea, la cerere, a lui Cornel-Gabriel Ciocoiu din functia de secretar de stat in cadrul MAI.

Intrebat daca Ciocoiu ar mai fi plecat din functie daca presa nu ar fi mediatizat cazul sau de cumul a pensiei cu salariul, Tudose a raspuns: "Eu cred ca nu (...) A fost mai rapid domnia sa in a-si inainta singur (cererea de eliberare din functie - n.r.)".

Pe de alta parte, premierul Tudose a prezentat si situatia veteranilor de razboi. "Este foarte importanta toamna din punctul de vedere al legii pensionarii si al legii pensiei. Vorbeam de cazurile acelea din armata cu 45 de ani, 12.000 pensie (...) Am stat de vorba cu Asociatia Veteranilor de Razboi - oameni extraordinari, 90 si de ani sau 100 de ani, care au pensii de 800, 900, 1.000 de lei. Saracii nici nu indrazneau sa spuna ca e nedrept", a spus Tudose.

Intrebat daca Guvernul s-ar fi aflat in dificultate bugetara in cazul in care pastra mecanismul pensiilor, Tudose a negat.

"Anul asta era impactul de 7 miliarde, nu suntem nici pe departe in pericol (...) Avem bani de pensii, avem bani de salarii. Vorbim de nedreptatea in sine, de anormalitatea situatiei. Ca era impactul anul asta de 7 miliarde, ca la anul era un impact de vreo 15 miliarde, nu asta e problema, banii erau, dar (...) ii dadeam pur si simplu nedrept", a mai afirmat Tudose.

Tudose: Ministrul Justitiei va finaliza pana la 1 septembrie pachetul de legi privind reforma justitiei

Premierul Mihai Tudose a mai declarat ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, va prezenta pana la 1 septembrie pachetul de legi privind justitia, subliniind ca acesta are o "misiune foarte, foarte grea".

"Nu, stiu, pot sa fiu multumit sau nemultumit de domnul Toader. (...) Are o sarcina foarte, foarte grea: de a finaliza acel pachet de reforma a justitiei", a spus Tudose la Antena 3, potrivit Agerpres.

Intrebat daca ministrul Justitiei are si un termen-limita pentru finalizarea acestui pachet de legi, premierul a spus: "Trebuie sa o termine (...) pana la 1 septembrie".

"Avem o serie de impuneri, unele de la Uniunea Europeana, unele de la Curtea Constitutionala, trebuiesc facute, trebuiesc reglementate.(...) Eu cred ca trebuie sa se intample odata si odata. A fost acea consultare publica extinsa, a fost discutia pe care a avut-o domnia sa cu Bruxelles-ul. A fost la Bruxelles, le-a prezentat ce si cum, a venit cu ok-ul de acolo", a declarat Tudose.

El a precizat ca e normal ca Uniunea Europeana sa fie informata cu ceea ce face Guvernul pe diverse domenii.

"La prima vizita la Bruxelles, in prima saptamana de mandat, asta am stabilit (...): suntem parte in Uniunea Europeana, ne place sa fim acolo, ne-am dorit sa fim acolo, suntem fericiti cand luam miliarde de euro de la UE, hai sa-i respectam macar. Si a-i respecta, din punctul meu de vedere, inseamna a-i informa cu ceea ce facem, sa afle de la noi. Se intampla ceva pe zona de Educatie, e in regula, ministrul Educatiei se duce frumos pana la comisarul de profil si-i spune: uite ce facem noi aici. Ca sa afle de la noi, sa stie si el ce se intampla, pe coeziune, pe Munca. Nu vi se pare o normalitate lucrul acesta? Intr-un domeniu atat de sensibil ca justitia nu vi se pare normal ca inainte sa apara in spatiul public din Romania, mai ales pe surse, trunchiat, ca oamenii sa stie exact despre ce este vorba, sa le explicam?", a spus Tudose.

Premierul a confirmat ca se are in vedere o modificare de lege privind raspunderea magistratilor, intrebat daca va fi adoptata o lege a raspunderii magistratilor si daca procurorii vor fi scosi din categoria magistratilor si asimilati cu avocatul statului. "La prima intrebare: da, la a doua mai aveti un pic de rabdare", a afirmat prim-ministrul.

Tudose: Ne propusesem sa atragem 5,2 miliarde de euro fonduri europene in 2017; cred ca le vom depasi

Premierul Mihai Tudose sustine ca Guvernul isi propune sa depaseasca tinta de 5,2 miliarde de euro bani europeni absorbiti de Romania in 2017, toate autoritatile de management fiind, "teoretic", deblocate, potrivit acestuia.

"Teoretic, le-am deblocat pe toate. Deci, toate autoritatile de management au fost deblocate. Si acum tine de noi sa facturam, sa ducem hartiile si sa luam banii. Eu cred ca, apropo de depasire de plan, noi ne propusesem in programul de guvernare 5,2 miliarde de euro. Cred ca le vom depasi. Anul acesta, bani in tara, nu fantome, bani intrati in tara", a afirmat Tudose, potrivit Agerpres.

Intrebat daca ia in calcul ca Romania sa aduca experti polonezi in materie, avand in vedere gradul ridicat de atragere a fondurilor UE atrase de Polonia, premierul a afirmat ca toate procedurile aferente absorbtiei fondurilor vor fi realizate cu specialistii din tara.