Rusii de la Gazprom incep, dupa Revelion, forajul de sonde pe jumatate din suprafata judetului Bihor. Cauta titei si gaze. In primul trimestru al anului viitor, NIS Petrol, parte a Gazprom, incepe saparea a 12 puturi in judetul Bihor, in cautarea rezervelor de gaz si titei ascunse in subsol. Compania este, acum, in plin proces de prospectare si interpretare a datelor seismice aferente. "Sonda va tinti zacamintele conventionale de gaz si va fi sapata la o adancime de 2.500 de metri. Forarea sondei si evaluarea zacamintelor vor dura 50-60 de zile. Forajele vor continua pe tot parcursul anului 2016, cu puturi suplimentare forate, pe baza interpretarilor noilor date seismice culese", se arata in raportul East West Petroleum catre bursa, potrivit Economica.net.

BusinessFoto: Colaj foto

Cei 50.000 de romani care au pariat pe site-uri ilegale scapa de amenzi. Invitata la Realitatea TV, sefa Oficiului National pentru Jocuri de Noroc, Odeta Nestor, a declarat ca doar cativa romani care au pariat pe site-uri fara licenta vor fi amendati, restul urmand sa primeasca doar avertismente. Potrivit Odetei Nestor, exista doar cativa pariori care vor primi amenzi intre 5000 si 10.000 de lei pentru ca au pariat pe site-urile bet365 si bwin in perioada 10-31 septemebrie. Criteriul de departajare intre cei care vor primi amenzi si cei care vor scapa doar cu avertisment il reprezinta rulajele avute pe cele doua site-uri in perioada mentionata, potrivit Capital.ro.

Variantele Romaniei cu FMI: acord preventiv cu reforme, sau reforme structurale pe bani. Guvernul ar prefera ca relatia cu Fondul sa se rezume la un "buffer" de bani pus la dispozitie neconditionat, pentru zile negre, fara angajamente de reforme. FMI are si o alta oferta: daca nu reforme in cadrul unui acord preventiv, atunci mai exista optiunea reformelor pe credit. Reforme care nu pot fi amanate la infinit. Potrivit unor surse din Ministerul de Finante, un "upgrade" a relatiilor cu Fondul nu pare a fi in carti, insa FMI pune la dispozitia statelor interesate un program special destinat finalizarii reformelor structurale - un program pe bani, in cazul ca guvernul nu vrea sa se angajeze la un acord preventiv care presupune si reforme structurale, potrivit cursdeguvernare.ro.

"Rigoarea" germana ne-a lasat fara autostrazi. O portiune de 200 de metri din Autostrada Sibiu-Orastie trebuie demolata si reconstruita, in vreme ce pe Autostrada Lugoj-Deva constructorul a ramas fara autorizatie de constructie. Iulian Matache, ministrul Transporturilor, a dezvaluit la Adevarul Live ca este vorba de aceeasi firma si ca, intre timp, a disparut din Romania, astfel ca autoritatile nu mai au pe cine trage la raspundere. Ministrul nu a mentionat direct compania, dar, potrivit anunturilor anterioare ale autoritatilor, este vorba de asocierea DIWI Consult International GmbH/Roughan & O'Donovan Consulting Engineers/IC Consulenten Ziviltechniker GesmbH.

OMV se vinde! Grupul energetic austriac OMV, proprietarul Petrom, negociaza in prezent vanzarea unui numar de 70 din benzinariile sale din Cehia catre Unipetrol, divizia ceha a grupului petrolier polonez PKN Orlen, informeaza un articol publicat luni in cotidianul ceh 'Lidove noviny', care citeaza mai multe surse din apropierea discutiilor, transmite APA. Cu 217 statii de alimentare, OMV detine al treilea mare lant de benzinarii din Cehia, dupa liderul Unipetrol care detine 338 de statii de alimentare sub brandul Benzina si grupul ungar MOL cu 315 statii. Potrivit 'Lidove noviny', Unipetrol ar dori sa-si consolideze pozitia de lider pe piata prin preluarea celor 70 de benzinarii OMV iar tranzactia ar urma sa se finalizeze in 2016, potrivit EVZ.ro.

eMag, evaluat la 277 milioane de euro de sud-africanii de la Naspers. Firma MIH Allegro BV, prin care Naspers detine 75% din actiunile Dante International si 100% din drepturile de vot, aduce inca 10 milioane de dolari la eMag, pritr-o majorare de capital realizata prin emitere de actiuni cu prima de emisiune, potrivit hotararilor luate in AGEA a Dante International din 25 septembrie, publicate in Monitorul Oficial. Luni, Naspers a anuntat ca vinde operatiunile de comert online din Cehia si se va concentra pe dezvoltarea eMag ca platforma regionala de comert electronic, potrivit Economica.net.

Bancile apasate de credite neperformante, procese si stat. Profitul realizat de sistemul bancar in primele opt luni ale anului se ridica la 2,3 miliarde lei, conform datelor prezentate de seful BNR. Cu o crestere semnificativa de-a lungul anului. Dupa un profit de 800 milioane lei la sfarsitul primului trimestru, castigul bancilor aproape s-a triplat in celelalte cinci luni. Chiar si asa, insa, va fi greu de acoperit pierderea de 4,4 miliarde lei de anul trecut, anul cel mai negru pentru sistemul bancar de la noi. Pierderea din 2014 a fost provocata, in principal, de cerinta BNR ca bancile sa isi reevalueze garantiile aferente creditelor, in principal, cele imobiliare, potrivit Capital.ro.