Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL dovedeşte „incompetenţa” liderilor celor două formaţiuni. Băsescu argumentează că, prin această decizie, cei doi preşedinţi de partid au umilit organizaţiile locale, pierzând astfel susţinerea acestora, potrivit News.ro.

Traian BasescuFoto: Agerpres

„În primul rând, cred că nu trebuia să spună public că l-am sfătuit să nu (candideze - n.r.). Dar realitatea este că asta este o probă exact a incompetenţei oamenilor politici. Când ai două organizaţii extrem de puternice la Bucureşti, şi PSD-ul, şi PNL-ul, să vii să le aduci peste noapte din afară, să le spui «ăsta e candidatul vostru pentru Primăria Capitalei», poţi să fii sigur că organizaţiile nu se vor mobiliza. Şi ca umilinţa organizaţiilor să fie totală, liderii celor două organizaţii au fost puşi să fie şefi de campanie. Ce v-am spus că sunt şi slabi de minte, nu numai slabi politicieni? Nu pot să înţeleagă, nu au capacitatea de a înţelege ziua de mâine, e la fel ca ăsta: «io nu-s moldovean, io-s din Buzău, mă jigniţi!»„, a afirmat Traian Băsescu, la Prima News, vineri seară.

Băsescu a comentat şi ipoteza conform căreia celor doi lideri li s-ar fi impus să-l susţină pe Cîrstoiu pentru a candida la Primăria generală a Capitalei.

„Eu nu l-am văzut pe Iohannis când îi spunea lui Ciolacu să-l pună pe Cîrstoiu, i-am văzut pe cei doi, pe premier şi pe Ciucă, cu Cîrstoiu spunând: ăsta-i candidatul. Deci eu nu l-am văzut pe Iohannis, l-aţi văzut dumneavoastră? Ei şi l-au asumat public, l-au lăudat, l-au parfumat şi au spus: dragi bucureşteni, ăsta-i viitorul vostru primar”, a adăugat Băsescu.

Băsescu a spus că finul său „a înţeles că a greşit pentru că, oricât ai fi de bun medic, politica are regulile ei şi, dacă nu le ştii, cazi în capcanele politicii”.

PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei, renunţând astfel la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu după 14 ore de negocieri şi după ce Cîrstoiu s-a aflat, luni, timp de peste cinci ore, la Palatul Victoria, pentru discuţii.

Ca urmare a acestei hotărâri, social-democrata Gabriela Firea şi liberalul Sebastian Burduja revin în poziţiile de candidaţi pentru Primăria Generală, cei doi anunţându-şi, anterior desemnării lui Cîrstoiu, intenţia de a candida.