Versiunea 2 – actualizat la data de 22 Iunie 2023

1. Introducere

Prezentele Termeni și Condiții stabilesc un acord între Dumneavoastră și Noi, acord care guvernează accesarea și utilizarea de către Dumneavoastră a paginii noastre de internet www.hotnews.ro, inclusiv a Serviciilor și Conținutului pe care vi le furnizăm prin intermediul acesteia.

Pe scurt, Termenii și Condițiile cuprind regulile de folosire, ce este și ce nu este permis atunci când utilizați pagina noastră de internet. Vă rugăm să le citiți cu atenție înainte de a utiliza în orice mod pagina și Serviciile pe care vi le oferim.

Prin accesarea și utilizarea www.hotnews.ro înțelegeți, susțineți și sunteți de acord cu prevederile Termenilor și Condițiilor, așa cum sunt expuse mai jos:

2. Chestiuni generale

Pagina de internet www.hotnews.ro este proprietatea Media Bit Software SRL, o societate cu sediul în București Sectorul 3, Calea Victoriei nr. 21-23, etaj 4, cam. 41, cu numărul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului J40/3954/2004 și CUI RO 16232538.

www.hotnews.ro este o publicație de știri online care oferă informații de interes public general și promovează dreptul la libera exprimare.

Prezentele Termeni și Condițiile reglementează relațiile dintre Media Bit Software SRL (”Hotnews”, ”Noi”, ”Nostru”) și persoana care accesează și utilizează (”Utilizatorul”, în mod colectiv ”Utilizatorii”, ”Dumneavoastră”) pagina de internet www.hotnews.ro (”Website-ul”, ”Portalul” sau ”Hotnews.ro”), care include serviciile (”Serviciile”) și conținutul (”Conținutul”) furnizate de sau prin intermediul acestui Website.

Notificarea de prelucrare a datelor cu caracter personal (disponibilă aici – link!) și Politica de Cookie-uri (disponibilă aici – link!) fac parte integrantă din prezentele Termeni și Condiții.

Termenii și Condițiile Hotnews pot fi actualizate la anumite intervale de timp, fără ca utilizatorii să fie notificați în prealabil. Versiunea disponibilă pe Website intră în vigoare în momentul publicării și înlocuiește versiunile anterioare.

Hotnews își rezervă dreptul de a schimba (șterge, adăuga, suspenda, modifica) Conținutul Website-ului în orice moment.

Pentru a utiliza Website-ul, Utilizatorul trebuie să aibă împlinită vârsta de 18 ani.

3. Aplicabilitatea prezentelor Termeni și Condiții

Accesarea și utilizarea Website-ului se fac în temeiul și cu respectarea strictă a prevederilor acestor Termeni și Condiții.

Termenii și Condițiile se aplică tuturor Utilizatorilor Website-ului.

În cazul în care nu este de acord cu prevederile Termenilor și Condițiilor, Utilizatorul nu are dreptul să utilizeze Website-ul, Serviciile și Conținutul oferite în cadrul acestuia.

4. Când sunt aplicabili alți termeni și condiții

Atunci când utilizați platformele social media (precum Meta/Facebook, Twitter sau Linkedin) pentru a partaja/distribui Conținut de pe Website sau vizitați paginile/canalele noastre deschise pe o astfel de platformă socială, când faceți click pe un link din Website care vă transferă spre un website terț, ori când vizualizați un video încorporat în Website (de exemplu Youtube), vă sunt aplicabile termenii și condițiile acestor terțe părți.

5. Serviciile și Conținutul

Serviciile

Serviciile cuprind orice produs digital oferit de Hotnews prin intemediul Website-ului precum, dar nu limitat la, Secțiuni (tematice, în limba engleză și spaniolă, publicitare, Contul de Utilizator etc.), aplicații (Hotnews.ro pentru iOS), podcast-uri sau conținutul furnizat prin intermediul feed-ului RSS.

Conținutul

Conținutul cuprinde tot ceea ce este pus la dispoziție prin intermediul Serviciilor de către Hotnews sau partea care furnizează Conținutul, incluzând, fără limitare, materiale și informații oferite, text, imagine, ilustrații, fotografii, audio, video, grafice, simboluri, metadate, cod de programare, grafică web, programe software, Conținutul generat de Utilizatori.

Conținutul generat de Utilizatori se referă la i) Conținutul încărcat prin intermediul Contului de Utilizator de Utilizatorii Înregistrați în vederea postării și orice postare a acestuia pe Website (comentariile) și la ii) Conținutul trimis de orice persoană la adresele noastre de email și prin orice canal de comunicare în vederea valorificării editoriale (de exemplu publicarea unei știri).

Conținutul partajabil este Conținutul destinat distribuirii online (funcțiunea de ”share”) și este marcat prin butonul care conține un simbol al funcțiunii de partajare însoțit, de regulă, de cuvântul/indicația ”share”. Utilizatorul poate să distribuie Conținutul prin intermediul platformelor social media cu ajutorul butoanelor de ”share” ale acestora, prin email sau poate copia link-ul către Conținutul respectiv.

Conținutul ”de legătură” se referă la link-urile externe și Conținutul extern încorporat (”embedded”) prezente pe Website, care trimit către website-uri, resurse publicitare și informaționale aparținând unor terțe părți.

6. Contul de Utilizator

Pentru a folosi funcționalități precum postarea de comentarii, votarea comentariilor postate, abonarea la newsletter, alerte de știri personalizate după cuvinte-cheie, notificări breaking news este necesar să vă creați un Cont de Utilizator cu care să vă autentificați pe Website.

Pentru înregistrarea Contului, Utilizatorul va furniza o adresă validă de email, prenumele și numele, un nickname și va stabili o parolă unică de acces.

Utilizatorii Website-ului care își crează și folosesc un Cont de Utilizator, devin Utilizatori Înregistrați și pot folosi funcționalitățile oferite în cadrul acestui Serviciu, cu respectarea strictă a Termenilor și Condițiilor, în special a prevederilor stipulate mai jos la articolul 7 (”Securitatea online”).

Contul de Utilizator este destinat exclusiv unui singur Utilizator.

Utilizatorului îi este interzis să își creeze și să folosească mai multe Conturi de Utilizator.

Utilizatorului îi este interzis să impersoneze pe altcineva.

Utilizatorului îi este interzis să ofere informații false.

Utilizatorului nu îi este permis să facă cunoscute nimănui și în niciun mediu datele de acces la Contul de Utilizator (adresa de email și parola).

Nickname-ul Contului de Utilizator este public și trebuie ales astfel încât să nu fie jignitor, vulgar și să nu lezeze în niciun fel drepturile oricărei părți terțe.

Hotnews poate suspenda sau bloca accesul la Website pe baza adresei IP și/sau șterge irevocabil Contul de Utilizator în cazul în care Utilizatorii/Utilizatorii Înregistrați încalcă Termenii și Condițiile și prevederile oricăror legi aplicabile, în special atunci când aceste măsuri sunt necesare pentru asigurarea securității Website-ului și a sistemelor noastre informaționale sau protecția față de conținutul vătămător sau ilegal.

7. Securitatea online

Utilizatorul este responsabil de securitatea Contului și a echipamentelor folosite pentru accesarea și utilizarea Website-ului. Contul de Utilizator este protejat de o parolă pe care Utilizatorul trebuie să o introducă în momentul autentificării astfel încât să nu poată fi văzută de alte persoane și pe care nu trebuie să o comunice nimănui. Hotnews recomandă utilizarea unei parole de acces la cont de minim 13 caractere, care să cuprindă o combinație unică de litere mari și mici, numere și simboluri și care să fie schimbată cel puțin o dată la 6 luni. La finalul fiecărei sesiuni de utilizare a contului, Hotnews recomandă deconectarea Utilizatorului și închiderea ferestrei browser-ului utilizate pentru navigare. Vă îndemnăm să folosiți un browser prietenos cu confidențialitatea și modul privat de funcționare/navigare al acestuia.

Utilizatorul trebuie să actualizeze permanent orice Servicii și echipamente folosite la ultima versiune disponibilă a software-ului și a sistemului de operare.

În cazul înregistrării Contului de Utilizator și a abonării la funcționalitatea de newsletter/alerte/notificări, Utilizatorul va trebui să confirme aceste acțiuni printr-un click/apăsare pe un link transmis la adresa de email utilizată în acest sens (mecanism ”double opt-in”). Utilizatorul Înregistrat poate să se dezaboneze oricând de la newsletter/alerte/notificări direct din Contul de Utilizator sau printr-un click pe link-ul de dezabonare prezent în subsolul fiecărui email transmis.

Utilizatorului îi este interzis să acceseze părți ale Website-ului pentru care nu este autorizat.

Utilizatorul se obligă să comunice Hotnews orice accesare neautorizată, cunoscută sau suspectată și orice încălcare a securității Contului de Utilizator, inclusiv pierderea, furtul sau dezvăluirea neautorizată a parolei de acces. Comunicarea se va face la adresa de email redactie[at]hotnews.ro.

Accesarea de către Utilizator a oricărui link care îl redirecționează în afara Hotnews.ro, spre website-uri aflate în proprietatea unor terțe părți, îl plasează pe Utilizator sub guvernarea Termenilor și Condițiilor acelor terțe părți.

Hotnews nu își asumă nicio răspundere cu privire la practicile website-urilor terțe legate de protecția vieții private, a datelor personale și de securitatea online (inclusiv privind confidențialitatea, integritatea și disponibilitatea informațiilor) și recomandă citirea cu atenție a Termenilor și Condițiilor, Notelor de informare/Politicilor privind prelucrarea datelor cu caracter personal și a Politicilor de utilizare a tehnologiilor de tip Cookie ale terților înainte de a accepta utilizarea serviciilor acestora.

8. Comentariile

Postarea comentariilor pe Website este o funcționalitate a Contului de utilizator menită să promoveze dezbaterea publică și libertatea de exprimare.

Dreptul la libera exprimare nu este un drept absolut și trebuie exercitat astfel încât să nu încalce drepturile și libertățile celorlați.

Prin utilizarea Contului de Utilizator și a funcționalității de a comenta pe Website sunteți de acord că sunteți în totalitate și exclusiv responsabil cu privire la Conținutul încărcat și/sau postat pe Hotnews.ro și veți despăgubi Hotnews pentru orice pierderi suferite în mod direct și/sau indirect ca urmare a încălcării prezentelor Termeni și Condiții, a prevederilor oricăror legi în vigoare, precum și a oricăror interese legitime sau drepturi aparținând unor terțe părți.

Utilizatorul este de acord că Hotnews are dreptul de a modifica, șterge, edita, publica și utiliza în orice alt mod Conținutul încărcat de Utilizator în vederea postării și orice postare a acestuia pe Website (Conținutul generat de Utilizatori) ca și componentă a procesului cunoscut sub denumirea de ”moderarea comentariilor”.

Procesul de moderare a comentariilor de către Hotnews poate avea loc în două etape: pre-moderarea (moderarea Conținutului încărcat de Utilizatorul Înregistrat înainte de a fi postat pe Website) și post-moderarea reactivă (moderarea comentariilor postate ca urmare a eventualelor sesizări primite cu privire la încălcarea Termenilor și Condițiilor, legilor în vigoare, drepturilor și intereselor legitime ale terților).

Hotnews nu garantează că pre-moderarea comentariilor va elimina parțial sau în totalitate încălcările de către Utilizatorul Înregistrat a prezentelor Termeni și Condiții, a prevederilor oricăror legi în vigoare, precum și a oricăror interese legitime sau drepturi aparținând unor terțe părți.

Hotnews nu își asumă nicio responsabilitate asupra Conținutului comentariilor, atât în forma nemodificată, cât și în forma schimbată/alterată în cadrul procesului de moderare, Utilizatorul rămânând în continuare singurul responsabil cu privire la Conținut.

În cazul în care comentariile postate încalcă Termenii și Condițiile, legile în vigoare sau drepturile și interesele legitime ale terților, puteți raporta aceste încălcări la adresa de email redactie[at]hotnews.ro.

Hotnews are dreptul discreționar de a oferi sau nu funcționalitatea de postare a comentariilor pentru orice material/articol de pe Website, de a o închide temporar sau permanent, de a o redeschide și de a anula această funcționalitate.

Când postați un comentariu, vă angajați să respectați în special următoarele reguli:

Promovarea dezbaterii. Discutați liber, rațional și în contradictoriu subiecte de interes general. Utilizați critica, analiza, ideile și argumentele și nu recurgeți la atacuri la persoană, amenințări, hărțuiri și intimidări. De asemenea, orice postare trebuie să aibă relevanță în cadrul dezbaterii și să aducă o contribuție reală la aceasta. Nu încercați să postați în mod repetat comentarii care transmit în esență același mesaj, fără a aduce elemente noi în discuție. Comentariile trebuie să conțină o exprimare clară și la obiect.

Utilizarea unui limbaj decent și civilizat. Este interzisă folosirea limbajului licențios, insultător, jignitor și agresiv și orice formă de comportament abuziv, provocator față de alte persoane (precum ”trolling-ul”). Nu acceptăm rasismul, xenofobia, sexismul și nicio formă de discriminare și discurs al urii.

Informarea corectă. Nu postați ”fake news” și nu dezinformați în niciun fel.

Publicitatea și spam-ul, sub orice formă (precum link-uri, solicitări de fonduri, materiale de promovare personală, comercială sau politică, repetarea mesajelor) sunt interzise în comentarii.

Respectarea legilor în vigoare. Comentariile trebuie să respecte toate legile în vigoare, de exemplu:

Protejarea proprietății intelectuale. Este interzis să distribuiți neautorizat opere protejate de drepturi de proprietate intelectuală, inclusiv de drepturile de autor.

Protejarea securității informației. Este interzis să desfășurați orice activitate neautorizată menită să compromită securitatea sistemelor informaționale (de exemplu ”hacking”).

Respectul față de viața privată și protejarea datelor personale. Nu este permis să postați informații despre viața privată și/sau date personale aparținând altor persoane și/sau să colectați date despre alți Utilizatori înregistrați și alte persoane fizice. Atunci când faceți publice date personale care vă privesc sau informații din viața dumneavoastră privată, mai ales în mediul online, vă expuneți unor pericole mari, care vă pot aduce pagube materiale și/sau imateriale și vă recomandăm să nu postați astfel de date și informații pe Website. Dacă totuși sunteți determinat să o faceți, comentariile care conțin astfel de date pot fi alterate de către moderatori.

Protejarea reputației și a demnității umane. Este interzis să aduceți atingere reputației unei persoane fizice sau entități juridice, prin insultarea/defăimarea/calomnierea acesteia. De asemenea, este interzisă incitarea la ură sau discriminarea pe criterii rasiale sau de apartenență la o anumită categorie sau grup social, ori pe alte criterii stabilite de legislație.

Protecția minorilor. Este interzisă postarea de Conținut (materiale, informații de orice fel) cu caracter violent, pornografic și/sau în orice formă abuziv cu privire la minori.

Este interzisă postarea de orice Conținut ilegal și/sau vătămător și instigarea la activități ilegale (precum instrucțiuni privind producția ilegală de droguri sau armament, activități teroriste, activități de fraudare economică, financiară).

Atunci când Utilizatorii Înregistrați încalcă regulile stabilite și agreate în cadrul prezentelor Termeni și Condiții cu privire la postarea comentariilor, Hotnews poate:

a) modifica, edita, șterge comentariile neconforme;

b) bloca adresa IP a respectivilor Utilizatori;

c) șterge Contul de Utilizator.

9. Proprietatea intelectuală

Conținutul (care include, fără limitare, materiale și informații oferite, text, imagine, ilustrații, fotografii, audio, video, grafice, simboluri, metadate, cod de programare, grafică web, programe software) este proprietatea Hotnews sau a părții care îl furnizează, și este protejat de legislația privind proprietatea intelectuală și industrială și de legile privind protecția drepturilor de autor.

Toate drepturile de proprietate asupra Website-ului, care includ, fără a se limita la, concepția și formatul acestuia, aparțin Hotnews. Hotnews.ro este Marcă înregistrată la OSIM sub numărul 70659.

Conținutul furnizat de terți este marcat prin menționarea unei element de identificare a părții terțe (precum nume, logo) lângă și/sau în cadrul Conținutului respectiv.

Conținutul accesat prin intermediul Website-ului trebuie utilizat cu respectarea oricăror și tuturor prevederilor adiționale prezentelor Termeni și Condiții cu privire la drepturile de proprietate inclusiv, dar fără limitare la, drepturile de autor care li se aplică, conținute în orice Termeni și Condiții sau informări terțe.

Utilizatorul Înregistrat este de acord că orice Conținut pe care îl încărcă în vederea postării și orice postare a acestuia pe Website (comentariile), poate fi modificat, șters, editat, transmis, publicat și utilizat în scopuri editoriale și în orice alt mod de Hotnews și este de acord să renunțe în favoarea Hotnews la orice drepturi pe care le-ar putea avea cu privire la aceste schimbări/alterări ale Conținutului, inclusiv dacă schimbările aduse nu sunt agreate de Utilizator.

Orice Conținut trimis de orice persoană în vederea valorificării editoriale (de exemplu publicarea unui știri) la adresele noastre de email sau prin orice canal de comunicare este considerat Conținut generat de Utilizatori și se supune acelorași prevederi din prezentele Termeni și Condiții ca și Conținutul încărcat de Utilizatorii Înregistrați prin intermediul Contului de Utilizator (comentariile).

Utilizatorii Înregistrați care utilizează funcționalitatea de postare comentarii și persoanele care trimit Conținut în vederea valorificării editoriale acordă Hotnews o licență gratuită, neexclusivă, pentru orice mediu (precum, dar nu limitat la internet, social media, aplicații) și nelimitată în timp și spațiu de utilizare a Conținutului pe care l-au încărcat pe Website, respectiv l-au trimis în scopuri editoriale, care include dreptul Hotnews de a sublicenția cu titlu gratuit Conținutul respectiv către terțe părți pe care le desemnează în acest sens.

Drepturile de autor pentru Conținutul încărcat pe Website/transmis în scopuri editoriale rămân la Utilizator/persoana care l-a transmis către noi.

Utilizatorul își asumă că Hotnews poate să nu dețină întotdeauna drepturile de proprietate intelectuală, inclusiv drepturile de autor, pentru Conținutul partajabil, ci doar o licență de utilizare.

Utilizatorul înregistrat și orice persoană care ne transmite informații în scopul publicării garantează că Conținutul încărcat pe Website, respectiv trimis în vederea valorificării editoriale, respectă legile privind proprietatea intelectuală și industrială, inclusiv legile privind protecția drepturilor de autor și orice alte drepturi ale oricărei terțe părți.

În cazul în care Conținutul generat de Utilizatori încalcă legile privind proprietatea intelectuală și industrială sau orice altă lege, încălcarea poate fi raportată Hotnews la adresa de email redactie[at]hotnews.ro.

Conținutul Website-ului poate fi utilizat în scop personal și noncomercial, cu respectarea prezentelor Termeni și Condiții și ale oricăror și tuturor prevederilor legale aplicabile.

Conținutul Website-ului poate fi utilizat în scopuri comerciale doar cu acceptul prealabil acordat în scris de Hotnews, și cu respectarea prezentelor Termeni și Condiții și ale oricăror și tuturor prevederilor legale aplicabile, precum și a altor condiții suplimentare stabilite de Hotnews în fiecare caz în parte. Cererile în acest sens vor fi trimise la adresa de email redactie[at]hotnews.ro.

Utilizatorul nu va îndepărta niciun însemn sau informație cu privire la drepturile de autor ale Hotnews sau ale părții care furnizează Conținutul atunci când utilizează Conținutul Website-ului.

În cazul în care Conținutul utilizat nu menționează implicit sursa, utilizatorul se obligă să o indice și să adauge un link către aceasta.

Utilizatorul se obligă să nu schimbe/altereze în niciun fel Conținutul fără acordul prealabil conferit în scris de Hotnews.

Utilizatorul se obligă să nu folosească Serviciile și Conținutul pentru a abuza, leza sau încălca în orice fel drepturile, libertățile sau interesele legitime ale oricărei persoane fizice și/sau juridice, inclusiv ale Hotnews.

Utilizatorul se obligă să nu utilizeze Serviciile și Conținutul Website-ului în scopuri politice, electorale și/sau de propagandă.

10. Garanții

Hotnews nu oferă garanții că informațiile oferite de sau prin intermediul Website-ului sunt complete, actuale sau exacte.

Conținutul oferit de sau prin intermediul Website-ului are un caracter general și de informare și nu constituie activitate de consultanță economică, juridică sau de altă natură. Pentru situații particulare, trebuie să consultați un specialist în domeniu.

Hotnews nu oferă garanții cu privire la veridicitatea, corectitudinea și/sau legalitatea informațiilor postate de către Utilizatorii înregistrați ai Website-ului (comentariile) și nu își asumă răspunderea cu privire la utilizarea lor ulterioară în orice mod de către alți Utilizatori.

Hotnews nu oferă garanții privind funcționarea fără erori și disponibilitatea permanentă a Serviciilor și Conținutului oferite de sau prin intermediul Website-ului.

Hotnews nu își asumă nicio responsabilitate cu privire la orice eventuală daună pe care Utilizatorul Înregistrat ar putea-o suferi în mod direct și/sau indirect ca urmare a accesului neautorizat la Contul de Utilizator din neglijența ori culpa Utilizatorului sau din orice alt motiv.

Hotnews nu oferă garanții și nu își asumă nicio responsabilitate cu privire la Conținutul Website-ului furnizat de orice terț, indiferent dacă acesta este editorial, publicitar sau de orice altă natură.

11. Despăgubiri

În cazul în care Hotnews suportă pierderi directe și/sau indirecte de orice fel ca urmare a modului în care Utilizatorul folosește www.hotnews.ro și Serviciile și Conținutul furnizate de sau prin intermediul Website-ului, Utilizatorul responsabil de producerea acestor pierderi va despăgubi integral Hotnews.

12. Legea aplicabilă

Prezentele Termeni și Condiții sunt guvernate de legislația României. Orice litigiu care are ca obiect prezentul acord va fi soluționat de instanțele de la sediul social al Media Bit Software SRL.

13. Contact

Dacă nu este stipulat altfel în cuprinsul prezentelor Termeni și Condiții, orice comunicare va fi transmisă la adresa de email redactie@hotnews.ro