Fostul Ministru de Finante Ionut Popescu: "Europa a fost un imens sat de vacanta. Acum a venit nota de plata". Intr-un interviu pentru Capital.ro, Ionut Popescu considera ca politica economica de dreapta este in continuare singura solutie pentru Romania. Cum s-ar putea implementa o astfel de politica este o cu totul alta poveste. Aveti in continuare un interviu cu fostul ministru de finante pe teme economice de actualitate. "Programul de austeritate romanesc a fost extrem de dur. Masurile care i se cer Italiei, de exemplu, sunt niste glume pe langa ce s-a facut in Romania. Masurile noastre au fost luate cu balbaieli, cu pertractari, cu multe sincope, dar in sine au fost corecte. Daca ne uitam la cifre si dau un singur exemplu, exporturile de patru miliarde euro lunar. Noi exportam acum mai mult decat exportam in 2008, inainte de a fi criza si intr-un an in care am avut o crestere de 7-8%. Acum Romania exporta in fiecare luna, in ultimele luni, de aproape patru miliarde de euro. Este o cifra aproape incredibila. Sigur ca marii exportatori sunt companii straine. Dar asta e regula jocului; peste tot in lume se intampla acest lucru si este foarte bine ca se intampla asa. Pentru mine firma romaneasca este o firma care este inregistrata in Romania si plateste impozite in Romania". Integral in Capital.ro.

Business ReportFoto: Colaj foto

Jeffrey Franks: Romania nu a fost niciodata aproape de faliment. Tara noastra nu a avut niciun moment, in actuala criza financiara, in care sa se apropie de insolventa, spune Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI la Bucuresti, pentru EVZ. Chiar daca am trecut prin momente foarte grele, in ultimii trei ani, in care guvernul obtinea cu greu bani pe termen scurt si la dobanzi mari, nu a existat niciun moment in care Romania sa fie aproape de default, a declarat Jeffrey Franks, seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI) in Romania, intr-un interviu pentru "Evenimentul zilei".

Adevaratul motiv pentru care Soros s-a retras din afaceri: Nu mai poti face bani din nimic. Dupa 40 de ani de cariera stralucitoare in lumea marii finante mondiale, miliardarul George Soros a anuntat un prim pas spre retragere. Intr-o scrisoare adresata investitorilor privati din fondul sau de investitii, Soros Fund Management, el i-a anuntat pe acestia ca pana la sfarsitul anului le va inapoia investitiile, de circa un miliard de dolari. Motivatia gestului lui Soros o reprezinta noua legislatie americana, ce obliga fondurile de investitii mai mari de 150 mil. dolari sa dea publicitatii date despre investitori, angajati si activele pe care le administreaza, conform scrisorii trimise catre investitori, scrie Capital.ro.

Nuclearelectrica, Hidroelectrica si CFR vor avea manageri privati. Nuclearelectrica, Hidroelectrica, CFR Marfa, CFR Calatori si CFR Infrastructura se numara printre cele 15 companii de stat care vor avea manageri privati, iar la unele dintre ele vor fi inlocuiti si membrii CA, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI, citat de Mediafax. Intrebat daca inlocuirea managerilor este suficienta, oficialul FMI a aratat ca vor exista masuri suplimentare care sa asigure o guvernanta cat mai buna, una dintre ele fiind operarea de schimbari in Consiliile de Administratie. "Exista anumite persoane care au pozitii privilegiate acum in anumite companii, dar si le vor pierde (...). Vom incepe sa selectam membrii Consiliilor de Administratie intr-o maniera mult mai obiectiva. Aceasta este numai o zona in care vor exista imbunatatiri. Cealalta este ca Guvernul va imbunatati guvernanta prin reformarea legislatiei intreprinderilor de stat, pentru a face ca aceste consilii sa opereze intr-un mod mai obiectiv si corect", a afirmat Franks, anunta Bursa.ro.

UE: Unde sunt rezultatele investitiilor in infrastructura. Romania nu s-ar descurca mai bine cu mai multi bani pentru consum. Unele fonduri sunt cheltuite fara rost, spune Istvan Szekely, negociatorul-sef pentru Comisia Europeana in Romania.Romania a performat in ultimele luni peste asteptari. Astfel, tara noastra a reusit sa inregistreze un deficit bugetar sub tinta fixata pentru primele sase luni ale acestui an. Climatul extern ar putea face, insa, necesara revizuirea tintei de crestere economica pentru 2012, scrie EVZ

Piata chiriilor: 4,14 mld. euro. Jumatate din suma "coboara" in economia subterana. Proprietarii bucuresteni realizeaza 675 mil. euro din chirii, fata de 1,12 mld. euro in 2008. Aproape jumatate din rulajul de pe piata de profil reprezinta bani nefiscalizati Scaderea chiriilor la locuinte in ultimii trei ani cu peste 40% a lovit puternic veniturile uneia dintre cele mai dinamice categorii de consumatori si cumparatori de pe piata bunurilor de larg consum, dar si a celor de folosinta indelungata. Acest fapt este reflectat de toate statisticile privind evolutia vanzarilor pe segmentele de retail. Totusi, in cifre absolute comprimarea pietei chiriilor se traduce prin pierderea de catre proprietari a nu mai putin de o jumatate de miliard de euro numai la nivelul Capitalei, informeaza Financiarul.

Afacerile din Centrul istoric, intre Boom si Bubble. De la o extrema la alta. Asa a evoluat, in ultimii ani, pretul chiriei in Centrul istoric, cea mai fierbinte zona comerciala din Bucuresti, daca nu chiar din intreaga tara. In cifre, chiriasii de spatii comerciale platesc acum si 5-12 euro pe metru patrat, daca au incheiat contractul in urma cu mai multi ani - "dar presiunea pe aceste spatii este enorma si renegocierile vor fi cu siguranta dificile", spune Vasi Andreica, om de afaceri care tocmai s-a retras dintr-un business din Centrul istoric. Este vorba despre St. Patrick Irish Pub, pe care il detinea din 2009 impreuna cu Mugur Mihaescu, investitia initiala fiind de 100.000 euro. "Aici mi s-au deschis primele ferestre si am incercat sa privesc prin ele. Am decis sa risc", spune si Mugur Mihaescu, cu gandul la perioada in care exista doar un business plan. Iar pariul s-a dovedit corect, pubul aducand profit inca din primul an, scrie Capital.ro.

Lumini de zi cu LED, la VW Polo si Golf. Farurile cu tehnologie LED nu mai sunt doar o moda in domeniul auto, demonstrandu-si deja calitatile in ultilizarea de zi cu zi, pe sosele. Un automobil dotat cu astfel de lumini este mult mai vizibil de la distanta, pentru ca lumina alba emisa de LED-uri este de patru ori mai puternica decat in cazul farurilor clasice. De asemenea, consumul de energie este mai mic, in timp ce durata de viata ajunge pana la 10.000 de ore. Pana acum, astfel de faruri erau apanajul modelelor din segmentul premium. Pe zi ce trece, dotare cu aceste faruri castiga volume. Volkswagen, cel mai mare constructor european, a decis recent sa doteze modelele de categorie mica si compacta, respectiv Polo si Golf, cu lumini de zi cu LED, anunta 24auto.ro.

Noua aplicatie care-ti permite sa pornesti masina cu ajutorul telefonului mobil. O aplicatie Intel le va permite soferilor sa efectueze, prin intermediul telefonului, actiuni simple, cum ar fi deschiderea usilor masinii sau pornirea motorului, dar va si trimite catre smartphone alerte si imagini video in momentul in care senzorii automobilului vor sesiza eventuale tentative de furt sau atunci cand se va declansa alarma. Aplicatia pentru telefonul mobil este dezvoltata de catre laboratoarele de cercetare din California ale companiei Intel. Aplicatia este testata in prezent pe telefoanele care folosesc sistemul de operare Android, dar si pe smartphone-urile companiei Apple, informaza Technology Review. Aceasta va permite accesul la toate componentele electronice ale masinii si va conecta automobilul la un server prin intermediul unei retele de telefonie mobila, informeaza Gandul.

Cum poti castiga bani din recensamant. Statul va instrui 133.000 de persoane dintre care 115.000 vor fi selectate sa lucreze ca operatori de interviu la recensamantul populatiei. Recenzorii vor fi platiti cu 50 de lei pe zi impozabili, adica aproximativ 500 de lei net pentru 12 zile de munca. Programul e de la 8.00 la 20.00. Somerii, studentii si persoanele deja angajate care vor sa mai faca un ban in plus se pot inscrie la oricare primarie pentru a deveni recenzor la recensamantul populatiei, locuintelor si cladirilor care se va desfasura in acest an in perioada 20-31 octombrie in toata tara, scrie Adevarul.

Cel mai bine platiti angajati ai statului. Vezi cine castiga 36.000 euro lunar. Un manager de banca din Romania a fost platit anul trecut mai bine decat fostul sef al FMI, Dominique Strauss-Kahn. Culmea, fericitul roman conduce o institutie financiara de stat, cu pretentii modeste. Nu este insa singurul caz de angajat al statului platit regeste. Desi veniturile celor mai multi dintre bugetari au fost plafonate de catre Guvern, exista o categorie privilegiata de angajati ai statului care incaseaza lunar sume ce i-ar umple de invidie si pe managerii companiilor multinationale. Este vorba despre membrii din conducerea societatilor financiar-bancare, de asigurari sau de la Fondul "Proprietatea". Iata care sunt cel mai bine platiti oameni care lucreaza la stat din Romania, anunta Romania Libera.