PSD si PDL s-au inteles: baronii isi aleg prefectii. La impartirea prefecturilor intre PSD si PDL s-a aplicat „legea lui Dragnea“, dupa care prefectul vine la pachet cu presedintele consiliului judetean. Inainte ca prezenta UDMR in coalitia de guvernare sa se transeze, PDL si PSD si-au impartit ieri sferele de influenta in judete pe principiul prefectul - garantul puterii baronului local, noteaza EVZ.

Nastase s-a saturat sa fie un simplu deputat. Mazilit in primavara lui 2006 de la presedintia Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, proaspat deputat de Mizil, vrea inapoi privilegiile unei functii de conducere in forul legislativ: birou mai mare, masina si secretara. Prima optiune ar fi postul de vicepresedinte al Camerei. Fostul premier a inceput deja sa contacteze diversi lideri ai PSD pentru a se asigura de sustinerea lor. Toate acestea, pe la spatele lui Miron Mitrea, pe care l-ar fi asigurat, sustin surse din PSD, ca nu doreste aceasta functie, noteaza Adevarul.

Guvernul Stolojan va avea cu cinci ministere in plus fata de cel condus de Tariceanu. PD-L si PSD vor merge impreuna la guvernare, la ultima negociere dintre echipele celor doua partide, democrat-liberalii nu au mai fost atat de insistenti in chestiunea cooptarii UDMR la guvernare. Chiar daca, oficial, PD-L si-a convocat pentru astazi un Comitet Director pentru a gasi o solutie amiabila de a scapa de UDMR, neoficial se pare ca decizia e deja luata. Surse participante la negocierile de ieri spun ca pedelistii au fost extrem de maleabili si nu au mai parut atat de hotarati ca sa faca alianta cu Uniunea cu orice pret. Liderii PSD si PD-L spera ca duminica sa semneze Pactul politic pentru ca apoi sa treaca la impartirea portofoliilor ministeriale, noteaza Gardianul.

Noii deputati au pozat pentru a lua mandatul. In prima zi destinata la Palatul Parlamentului primirii noilor deputati, mai putin de un sfert din acestia au venit pentru a parcurge procedura necesara intrarii in drepturi, de la depunerea declaratiilor de avere si interese si realizarea de poze pentru legitimatii la obtinerea cartelei de vot si a unor informatii atat de utile alesilor, de genul ce masina primesc, cum sa-si faca deconturile si cum pot beneficia de cazare. Eventual, chiar daca detin locuinte in Bucuresti, pentru ca tot nu exista sanctiuni, scrie Romania Libera.

Ion Iliescu: “insistenta UDMR de a ajunge la guvernare este nerationala”. Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat pentru Gandul ca “insistenta UDMR de a ajunge la guvernare este nerationala”. “Am vazut ca fac tot felul de declaratii si ca dau o conotatie antimaghiara acestei decizii. Nici vorba de asa ceva. Noi nu respingem prezenta maghiarilor, in sine. Aici e vorba de doua partide mari, care vor sa se alieze. Numai in acest fel poate fi creat un echilibru. Cu totii trebuie sa dam dovada de rationalitate. Eu spun ca aceasta este cea mai buna solutie.” a mai spus Iliescu, citat de Gandul.

Agenda Guvernului vine de la Cotroceni. PDL doreste ca trei rapoarte elaborate de comisii prezidentiale sa fie insusite de viitorul Executiv. PDL si PSD vor semna maine protocolul coalitiei de guvernare. Traian Basescu a anuntat ca la 22 decembrie vom avea noul Executiv. In prima saptamana de la instalare, noul Guvern va adop­ta in procedura de urgenta bugetul pe 2009. Negocierile pentru programul comun de guvernare au fost facute cu resursele de finantare pe masa, noteaza Adevarul.