O nouă investigație jurnalistică Recorder face dezvăluiri despre averea impresionantă a primarului liberal Vlad Oprea, care conduce Sinaia de 20 de ani, despre interpusul său local Beniamin Gonț și lideri liberali, o poveste ale cărei ramificații se întind dincolo de granițele țării până în vestul Europei.

Vlad Oprea, primarul din Sinaia, la o gală a Tineretului PNL, alături de Nicolae Ciucă, Rareș Bogdan, Sorin Cîmpeanu și Theodor StolojanFoto: Inquam Photos / George Călin

Gonț, inițial descris drept proprietar al unui castel în Franța, s-a dovedit a fi doar un pion în jocul lui Oprea, primarul local. Acesta din urmă pare să controleze afacerile prin Gonț, făcând uz de relațiile și influența sa pentru a-și extinde imperiul imobiliar.

Însă investigația nu se oprește aici. Descoperirile lor arată că mama primarului, prin firma Privacons SRL, a primit sume considerabile de la oamenii de afaceri care au avut contracte cu primăria condusă de Oprea. Astfel, se conturează un tablou cu relații de afaceri și conexiuni politice care duc până la vârful politicii.

Materialul video prezintă și mărturia unui personaj care a făcut parte din cercul de apropiați ai primarului din Sinaia. Acesta povestește cum participa la trucarea licitațiilor și cum i s-a propus să ia pe numele său afaceri care îi aparțineau, de fapt, lui Vlad Oprea.

Mai multe afaceri poziționate în puncte cheie ale stațiunii sunt deținute în acte de Beniamin Gonț, principala interfață a primarului, sau de frații acestuia. De asemenea, mai multe rude ale lui Beniamin Gonț sau ale primarului Oprea ocupă funcții importante în cadrul administrației locale.

Recent, primarul Oprea și-a construit o vilă imensă, de circa o mie de metri pătrați, chiar în inima stațiunii Sinaia, într-o zonă considerată rezervație arhitecturală, lângă clădiri emblematice precum Cazinoul din Sinaia, hotelul Palace și Mănăstirea Sinaia. Casa aparține în acte firmei Privacons, deținută de mama primarului, însă este locuită de Vlad Oprea.

Vizat, de-a lungul timpului de mai multe denunțuri și anchete penale, Vlad Oprea a scăpat de fiecare dată de problemele cu legea.

Oprea pare să aibă un scut politic puternic. Prietenii săi din vârful Partidului Național Liberal (PNL), printre care Lucian Bode și Rareș Bogdan, au susținut public activitatea sa și chiar au participat la evenimente alături de el. Chiar și președintele Klaus Iohannis i-a lăudat activitatea.

Vlad Oprea i-a facilitat lui Lucian Bode construirea unei vile de vacanță la Sinaia, trecută pe numele fiului liderului PNL. Terenul pe care s-a ridicat această construcție a fost cumpărat de Lucian Bode de la sora primarului Oprea, la un preț cu mult sub cel al zonei.

Primarul Vlad Oprea a refuzat orice dialog cu Recorder.