Calea Credintei, intre Grecia si Patriarhie. Un urias pelerinaj spre Capitala a inceput, de ieri, odata cu aducerea Capului Sfantului Andrei in Romania si praznuirea Sfantului Dimitrie. Mii de credinciosi s-au reunit, ieri, la Catedrala Patriarhala din Bucuresti pentru a se ruga la moastele Sfantului Apostol Andrei. Racla cu Cinstitul cap al Ocrotitorului Romaniei a fost adusa, ieri, din Grecia, cu o cursa aeriana speciala. Ca in fiecare an, au fost scoase si sfintele moaste ale Sfantului Dimitrie Basarabov, Ocrotitor al Capitalei, pe care-l praznuim pe 26 octombrie. Langa o bariera a Jandarmeriei, un preot tinerel sta imobil si observa siderat imbulzeala de la baldachinul cu sfintele racle. "Nici credinta nu mai e ce-a fost", ne zice el: "Ganditi-va ca la biserica de langa Colegiul Sincai, zona Tineretului, s-a dus preotul sa traga clopotele si l-a amendat Politia pentru tulburarea linistii publice. Te intrebi unde mai e aici credinta". Un cersetor vrea sa intre in biserica si un alt ierarh remarca: "Vine sa profite de Dumnezeu. Zic si Sfintii Parinti: cand ii dai, sa-ti tremure banul, caci avem multi inselatori", scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Discursurile regelui. Va invitam, alaturi de reporterul Time, sa urmariti prima aparitie in Parlament a lui Mihai I. Era acum 84 de ani. Marti, incepand cu ora 10:00 dimineata, Regele Mihai I va sustine un discurs in Parlamentul Romaniei, primul dupa mai bine de 60 de ani. Desi nu va dura mai mult de opt minute, dupa spusele principesei Margareta, discursul este considerat de multi un moment istoric. Ca majoritatatea ocaziilor, de altfel, in care fostul suveran s-a aflat in aceeasi sala cu membrii Legislativului. Mai intai ca rege-copil, starnind valva in presa internationala. Mai pe urma, ca rege adult fara de putere, aflat in trista situatie de a valida prin prezenta sa niste alegeri trucate de comunisti. In anii recenti, pastrandu-si cuvintele pentru el din cauza huiduielilor. Gandul va prezinta in continuare principalele momente in care regele s-a aflat in Parlament, unele dintre mesajele sale emotionante de dupa 1989, dar si o cronica a relatiei tensionate pe care a avut-o cu conducatorii tarii.

Procuror DNA, prins cu mafia la telefon. Numele lui Lucian Dolcu, de la Directia Nationala Anticoruptie Timisoara, apare intr-un dosar de trafic de tigari. Din discutii reiese ca procurorul este omul de incredere al contrabandistilor. Numele procurorului Lucian Dolcu, din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), apare intr-un dosar aflat pe rolul instantei aradene in care 19 inculpati au fost trimisi in judecata pentru spalare de bani, contrabanda, evaziune fiscala, abuz in serviciu si aderare la un grup infractional organizat. In afacere sunt implicate si alte persoane fata de care anchetatorii au inceput urmarirea penala intr-un alt dosar, insa pentru aceleasi infractiuni. Potrivit rechizitoriului procurorilor aradeni, in acest dosar apar nume grele: un procuror DNA si sotia acestuia, ambii asociati cu Sorin Lautas, seful traficantilor, informeaza Adevarul.

Cum se capuseaza sanatatea: 80% din bugetul ingrijirilor la domiciliu, la o firma de partid. Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB) a virat in patru ani 4,7 milioane de euro, destinati ingrijirilor la domiciliu, unei singure firme. Aceasta apartine secretarului general adjunct al filialei PDL sector 3, Alina Ion. Alicia Medical Expert este acuzata de umflarea deconturilor, dar CASMB a conchis dupa fiecare control ca totul este in regula. Citeste si "Milionara de la capataiul bolnavilor. Cum sa te imbogatesti din ingrijiri fictive". Intre anii 2007 si 2010, Casa de Sanatate Bucuresti (CASMB) a virat in conturile furnizorului de ingrijiri la domiciliu Alicia Medical Expert peste 18,3 milioane lei pentru servicii de specialitate prestate asiguratilor CASMB. Asta, in conditiile in care, pe ultimii patru ani, bugetul destinat acestui tip de ingrijiri a fost de circa 23 milioane lei, iar cifra de afaceri a societatii a fost in perioada respectiva de 19,7 milioane lei, scrie Romania Libera.

Cel mai mare secret din viata Regelui Mihai. Regele Mihai implineste astazi 90 de ani. Este ultimul supravietuitor dintre sefii de stat din timpul celui de-al doilea razboi mondial. De la varsta de 20 de ani a fost in valtoarea evenimentelor. A trait si a vazut multe. S-au scris zeci de volume despre viata sa. Dar impresionanta biografie a Majestatii Sale ascunde inca multe taine. Probabil ca cea mai mare dintre taine este "Telegrama de la Stockhom" prin care Moscova anunta in dimineata lui 23 august 1944 ca e gata sa incheie un armistitiu cu Maresalul Antonescu. Cu toate acestea, Antonescu a fost arestat, iar sovieticii au intrat pe teritoriul Romaniei, fara nici un acord scris. Un interviu incendiar cu istoricul Constantin Corneanu. Integral in EVZ.

Ce afaceri practica studentii in camine. Caminele studentesti reprezinta un vad foarte bun pentru deschiderea unor businessuri. Studentii fac bani prin tot felul de metode, de la comert cu haine pana la spalatul rufelor. Obligati de imprejurari, studentii sunt nevoiti sa dezvolte anumite businessuri mai mici sau mai mari, din care sa scoata bani pentru a iesi la sfarsit de saptamana in club sau pentru a plati ratele scolare. Inventivi si cu imaginatia bogata, studentii dovedesc ca afacerile incepute sunt destul de profitabile. Un exemplu este Alin, student la Master in anul intai, care locuieste intr-unul din caminele aflate in zona Regie din Capitala. El si-a cumparat, pe vremea cand era "boboc", o bormasina pentru a-si renova camera in care locuia. Initial, colegii apropiati apelau la el atunci cand aveau nevoie sa dea gauri pentru a-si monta diverse obiecte pe pereti, informeaza Adevarul.

Cum a ajuns Truica seful de cabinet al lui Nastase. "Telefonul-surpriza". Intr-un interviu acordat RL, Irina Truica explica evolutia spectaculoasa a sotului sau, Remus Truica, de la vanzatorul unui butic de cartier pana la influentul sef de cabinet al lui Adrian Nastase si, in zilele noastre, unul dintre cei mai bogati oameni din Romania. Aflata in plin proces de divort cu miliardarul roman, Irina Truica spune ca acesta este apropiat de masonerie, dar si un om al carui caracter "nu face apel la cinste". Cum l-ati cunoscut pe Remus Truica? I.T.: L-am cunoscut acum 15 ani, cand eram amandoi studenti, eu la ASE, iar el era coleg de facultate cu fratele meu, la Fizica. Atunci, el nu era tocmai intr-o situatie roz, vizavi de viata, de scoala, de familie. Statea cu parintii lui si repetase niste ani la facultate. Ii placeau mai degraba viata de noapte, aventurile decat sa-si termine studiile si sa devina responsabil. Am hotarat de comun de acord sa ne terminam scoala si sa ne casatorim atunci cand vom avea tot ce ne trebuie pentru a ne intemeia o familie. La inceput, am beneficiat de ajutorul parintilor mei. Ei au fost cei care ne-au dat o casa in sectorul 1, unde ne-am mutat impreuna. Integral in Romania Libera.