Wikipedia isi va suspenda activitatea timp de 24 de ore pentru varianta in limba engleza, protestand impotriva legilor anti-piraterie. Varianta in limba engleza a portalului Wikipedia isi va suspenda activitatea timp de 24 de ore, incepand de miercuri de la miezul noptii, ca semn de protest impotriva legilor anti-piraterie propuse de autoritatile americane. Fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales este de parere ca noile proiecte legislative Stop Online Piracy Act (SOPA) si Protect Intellectual Property Act (PIPA) reprezinta o amenintare asupra existentei viitoare a internetului. In timpul celor 24 de ore de protest toate cautarile din Wikipedia vor afisa informatii despre SOPA si PIPA, iar cititorii vor fi indemnati sa se adreseze autoritatilor cerand sa nu voteze respectivele legi. Decizia implicarii Wikipedia in aceasta campanie a fost luata de catre redactorii si editorii sai in urma supunerii la vot. Controversatele legi sunt sustinute de studiourile cinematografice de la Hollywood si de producatorii de muzica, acestia dorind o protectie sporita pentru proprietatea intelectuala. Prin implementarea SOPA se doreste stoparea vanzarii online de produse americane, prin obligarea companiilor de internet sa blocheze accesul catre respectivele siteuri care nu respecta legea. Google, Yahoo, Facebook, Twitter sau eBay au atras atentia de nenumarate ori ca aceasta lege merge prea departe si risca sa le aduca prejudicii, scrie Yahoo News.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Siria respinge ideea interventiei trupelor arabe pentru incetarea violentelor. Guvernul Siriei a respins cu fermitate propunerea Qatarului care considera ca trebuie trimise trupe apartinand Ligii Arabe pentru a opri uciderile din Siria. Declaratia emisa de ministerul de externe sirian explica faptul ca o asemenea derulare de trupe ar inrautati situatia si ar crea conditii de interventie si pentru alte trupe straine. Violentele continua in Siria, dupa ce marti si-au pierdut viata cel putin 18 persoane. De la inceputul conflictului si pana in prezent se estimeaza un numar de peste 5.000 de victime, anunta BBC.

Iranul va trimite la Washington o drona de jucarie. Iranul intentioneaza sa trimita americanilor o macheta de jucarie reprezentand drona RQ-170 capturata anul trecut pe teritoriul sau, a anuntat postul iranian de radio Payam. Aceasta decizie a fost luata in urma solicitarilor primite din partea SUA pentru inapoierea avionul prabusit anul trecut. Macheta va fi trimisa la Washington in timpul ceremoniei de aniversare a Revolutiei Islamice, la data de 5 februarie. Acelasi post de radio a informat marti ca un grup de iranieni a decis sa produca si sa comercializeze macheta avionului, care va avea un pret de aproximativ 6 dolari. Jucaria va purta inscriptia "Vom calca SUA in picioare", informeaza Ria Novosti.

Expeditie germana in comunitatea cea mai izolata din lume. O echipa de oameni de stiinta germani au inceput o expeditie in sudul Oceanului Atlantic, unde traieste comunitatea cea mai izolata din lume in insulele Tristan da Cunha. Locuitorii apartinand de Marea Britanie primesc vizita navei postale de doua ori pe an. Cercetatorii spera sa gaseasca aici informatii despre distrugerea vechiului continent Gondwana si aparitia insulelor din Sudul Atlanticului. Expeditia va dura pana pe 15 februarie si va fi benefica si pentru locuitorii insulelor, care vor fi ajutati de trei ingineri englezi sa repare diverse elemente de infrastructura si structura portuara, scrie AFP.

Fiul cel mare al lui Kim Jong-Il: Regimul comunist nord-coreean se va prabusi curand. Potrivit fiului cel mare al fostului lider nord-coreean Kim Jong-il, regimul comunist va cadea in scurta vreme. Concluzia este desprinsa dintr-o carte scrisa de Yoji Gomi, jurnalist la Tokyo Shimbun care pretinde ca se afla in legatura de peste 7 ani cu Kim Jong-Nam, fiul cel mare al lui Kim Jong-Il. Gomi sustine ca a primit acordul lui Kim Jong-Nam pentru redactarea si lansarea respectivei carti. Kim Jong-Nam spune ca nu l-a intalnit niciodata pe fratele sau vitreg Kim Jong-Un, actualul lider al Coreei de Nord, dar ca succesiunea dinastica este "o gluma" pe care desi nici tatal sau nu a agreat-o, a inteles ca este esentiala pentru sustinerea regimului. Jong-Nam este de parere ca regimul condus de fratele sau se va prabusi, intrucat Coreea are nevoie grabnica de reforme si ca Jong-Un va pierde timp pretios gandindu-se daca sa le adopte sau sa mearga pe linia traditionala. Fiul cel mare al fostului lider a decazut din gratiile tatalui sau dupa ce a fost prins incercand sa intre in Japonia cu acte false. De atunci acesta traieste sub protectia si monitorizarea guvernului chinez, avandu-si resedintele la Beijing si Macau, anunta The Guardian.

Rusia: Comunistii si gruparea radicala Frontul de Stanga au semnat un pact inaintea alegerilor. Partidul Comunist Rus a incheiat marti un pact electoral cu gruparea radicala Frontul de Stanga. Astfel, tinerii radicali vor sustine candidatura veteranului comunist Gennady Zyuganov care incearca sa il detroneze pe Vladimir Putin. In cazul in care Zyuganov va deveni presedinte, Frontul de Stanga va obtine in schimbul sprijinului oferit anularea si reorganizarea alegerilor parlamentare si schimbari fundamentale in legea electorala, informeaza Ria Novosti.

Miliardarul Boris Berezovski ii cere lui Vladimir Putin sa isi retraga candidatura la prezidentiale pentru a evita o "revolutie sangeroasa". Miliardarul rus Boris Berezovski, aflat in exil in Marea Britanie, i-a scris marti premierului rus Vladimir Putin, cerandu-i sa isi retraga candidatura la alegerile prezidentiale din martie si sa paraseasca puterea, pentru a evita o "revolutie sangeroasa", potrivit AFP. Scrisoarea lui Berezovski a fost publicata de site-ul radio Echo din Moscova, iar solicitarea miliardarului rus vine pe fondul protestelor fata de candidatura lui Vladimir Putin, fara precedent de la venirea fostului agent KGB la putere, in anul 2000. "Volodia (Vladimir Putin - n.red.), inca ai posibilitatea sa eviti o revolutie sangeroasa si distrugerea statului rus", ii scrie Berezovski premierului de la Moscova. Berezovski ii cere lui Putin, pe langa retragerea candidaturii, si sa anuleze alegerile prezidentiale din 4 martie, propunand un "Comitet national" format din reprezentantii tuturor fortelor politice, care sa organizeze alegeri libere. Miliardarul Boris Berezovski, auto-exilat in Marea Britanie, unde a primit azil politic in anul 2003, a fost un apropiat al fostului presedinte rus Boris Eltin. Berezovski si-a cladit averea dupa controversatele privatizari din Rusia anilor '90. Moscova a solicitat in mai multe randuri extradarea omului de afaceri, impotriva caruia au fost deschise, in Rusia, 11 actiuni in justitie, acuzatiile aduse acestuia mergand de la deturnare de fonduri pana la tentativa de lovitura de stat. (A.N.)

Bulgaria: Marea majoritate a celor mai inalti demnitari ai Bisericii ortodoxe bulgare a colaborat cu serviciile secrete comuniste. Marea majoritate a celor mai inalti demnitari ai Bisericii ortodoxe bulgare a colaborat cu serviciile secrete ale regimului comunist, a anuntat marti o comisie insarcinata cu deschiderea arhivelor serviciilor secrete, citata AFP. Unsprezece dintre cei cincisprezece mitropoliti actuali ai Bisericii crestine ortodoxe, de care apartin peste 80% dintre bulgari, au fost colaboratori ai departamentului "Lupta impotriva diversiunii ideologice", potrivit listei publicate de comisie. Desi regimul comunist impunea ateismul, biserica putea in continuare sa primeasca fideli. Regimul ii supraveghea insa pe acestia si credinciosii se puteau confrunta cu probleme, in special in ceea ce priveste cariera profesionala. Comisia, care deschide in mod regulat, din 2007, dosarele serviciilor secrete comuniste, verifica apartenenta la serviciile de spionaj si de contraspionaj civil si militar a oamenilor politici, a diplomatilor, a ziaristilor si a altor personalitati influente. Aceste dezvaluiri nu au decat o valoare morala, fara nicio consecinta legala. Dezvaluirile comisiei risca sa reneasca rivalitatile din sanul Bisericii ortodoxe, in special pentru succesiunea la sefia bisericii, in conditiile in care patriarhul Maxim are 97 de ani. Numit in 1971 sub regimul comunist, patriarhul Maxim a rezistat ferm in fata unui curent reformator in momentul tranzitiei spre democratie, in anii 1990. (A.N.)