Un batran s-a sinucis trangandu-si un glont in cap in piata centrala din Atena. Un barbat in varsta de 77 de ani s-a sinucis miercuri dimineata, tragandu-si un glont in cap, in piata centrala din Atena, provocand emotia trecatorilor, in numar mare la acea ora de varf, informeaza AFP. Batranul, un farmacist pensionar, s-a sinucis pe scarile pietei Syntagma ce duc catre esplanada Parlamentului, loc al numeroaselor manifestatii din ultimii doi ani impotriva masurilor de austeritate adoptate de Grecia. Politia si serviciile de urgenta nu au putut decat sa constate decesul acestuia. Politia elena a gasit in hainele batranului o scrisoare, insa a refuzat sa faca public continutul acesteia. Potrivit zvonurilor vehiculate de mass-media, barbatul acuza guvernul ca l-ar fi privat de resurse si ar fi asemanat guvernul grec cu ocupatia nazista a Greciei din timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Barbatul suferea, de asemenea, de cancer pancreatic, potrivit unei surse din politie. Potrivit The Telegraph, barbatul ar fi strigat "in felul acesta nu le voi lasa datorii copiilor mei" chiar inainte de a se sinucide. Grecia inregistreaza totusi un nivel al sinuciderilor mai scazut decat in tarile din nordul Europei. In 2009, rata sinuciderilor era de trei la 100.000 de locuitori, reprezentand mai putin de o treime din media europeana, potrivit institutului Eurostat.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Al-Qaida ameninta Germania cu atentate similare celor din Franta. Un comunicat islamist postat pe un site folosit in general de reteaua teorista Al-Qaida ameninta Germania cu atacuri similare celui comis de Mohamed Merah in Franta, chiar in centrul Berlinului, in cazul in care Germania nu va elibera o femeie musulmana, relateaza AFP. Textul comunicatulului, care nu este semnat, reia revendicarea formulata la sfarsitul lunii martie de organizatia Al-Qaida din Maghrebul Islamic (AQMI), care anunta ca il are ostatic pe un inginer german rapit pe 25 ianuarie in Nigeria, cerand, in schimb, eliberarea unei femei musulmane inchisa in Germania. Textul se adreseaza "batranei Angela Merkel", cerandu-i "sa traga invataminte din atacurile produse in Franta" si sa o elibereze imediat pe Um Seif Allah al-Ansariya. Comunicatul a fost postat pe site-ul Shumukh al-Islam, apropiat de reteaua terorista Al-Qaida. Mohamed Merah a ucis sapte persoane, in perioada 11 - 19 martie, in mai multe atacuri armate comise in sudul Frantei. El a fost ucis de serviciile de securitate franceze. "Mohamed Merah nu este mort, el se afla in Germania, in Marea Britanie, in America si in toate statele care sunt ostile islamului si musulmanilor", a mai precizat comunicatul.

Presedintele sarb Boris Tadic si-a anuntat demisia. Presedintele sarb Boris Tadic si-a anuntat miercuri demisia, cu noua luni inainte de sfarsitul mandatului sau, decizie care ii va permite organizarea de alegeri prezidentiale in acelasi timp cu alegerile generale programate pentru 6 mai, a anuntat televiziunea sarba de stat RTS citata de AFP. Tadic a anuntat, totodata, ca va candida pentru un nou mandat la viitoarele alegeri prezidentiale din 6 mai. "Aceste alegeri vor reprezenta o buna ocazie pentru cetateni de a alege calea pe care doresc s-o urmeze. Propun calea integrarii europene si a pastrarii integritatii teritoriale a tarii", a declarat Boris Tadic. Initial, alegerile locale, regionale si legislative au fost programate pentru 6 mai, insa politicienii si mass-media locale au raportat despre o decizie similara a presedintelui sarb. Boris Tadic a precizat ca va face publica decizia sa pana joi si ca va convoca apoi alegeri prezidentiale. Potrivit Constitutiei sarbe, o data ce demisia presedintelui Boris Tadic va fi oficializata, functia de presedinte va fi asigurata interimar de presedinta Parlamentului, Slavica Djukici Dejanovici. Mandatul presedintelui Boris Tadic urma sa expire pe 15 februarie 2013. Presedintele sarb, deja implicat profund in campania electorala a Partidului Democrat pentru alegerile legislative, cauta sa obtina un al treilea mandat pentru functia suprema a statului. Analistii politici estimeaza ca decizia lui Tadic ar putea dinamiza campania electorala, pana in prezent foarte terna, care nu a atras prea mult atentia alegatorilor. Principalul sau adversar in alegerile prezidentiale este Tomislav Nikolici, liderul Partidului Sarb al Progresului (SNS), cea mai importanta formatiune a opozitiei.

Insulele Falkland: Distrugatorul britanic HMS Dauntless se indreapta spre Atlanticul de Sud. Distrugatorul HMS Dauntless, una dintre cele mai puternice nave de razboi ale flotei britanice, a parasit miercuri orasul Portsmouth (coasta de sud a Angliei) in directia Atlanticului de Sud, la doua zile de la implinirea a 30 de ani de la izbucnirea razboiului pentru Insulele Falkland/Malvine dintre Marea Britanie si Argentina, transmite AFP. Distrugatorul HMS Dauntless a parasit portul de origine pentru o calatorie de sase luni "in Atlanticul de Sud, nu indeosebi in insulele Falkland (denumirea britanica pentru arhipelagul Malvinelor)", a precizat ministrul britanic al Apararii. Trimiterea acestei nave de razboi in regiune, anuntata la sfarsitul lunii ianuarie de catre autoritatile britanice si prezentata drept o "activitate de rutina", a starnit proteste din partea Argentinei, care a acuzat Londra ca "militarizeaza" disputa legata de suveranitatea arhipelagului Falkland/Malvine.

Justitia germana interzice zborurile de noapte pe aeroportul din Frankfurt. Justitia germana a hotarat interzicerea zborurilor pe durata noptii (intre orele 23.00-05.00) pe aeroportul din Frankfurt, cel mai mare din Germania si al treilea ca marime din Europa, decizie ce reprezinta o lovitura dura pentru transportul de marfa al companiei Lufthansa, in special, scrie AFP. Tribunalul din Leipzig (estul Germaniei) a confirmat miercuri o interdictie provizorie emisa in octombrie anul trecut de tribunalul administrativ din Hessa, landul unde se afla orasul Frankfurt. Asociatiile riveranilor aeroportului Frankfurt se lupta de mai multi ani pentru a obtine aceasta interdictie, din motive de poluare fonica. Interdictia vizeaza 17 zboruri nocturne, care ar fi trebuit initial sa fie autorizate in momentul deschiderii celei de-a patra piste a aeroportului, la 21 octombrie. In plus, tribunalul federal din Leipzig a ordonat statului regional Hessa sa reexamineze gradul de poluare sonora pentru cele 133 de zboruri care au loc in intervalul orar 22.00-23.00 si 05.00-06.00. Zborurile de noapte pot primi autorizatie in cazul unei "nevoi speciale". Regiunea Hessa trebuie sa isi revizuiasca planurile si sa dovedeasca faptul ca aceasta nevoie exista, daca vrea sa obtina eliminarea acestei interdictii, a adaugat tribunalul. Lufthansa Cargo, divizia de marfa a principalei companii aeriene germane, a estimat ca interdictia zborurilor de noapte pe platforma sa aeroportuara din Frankfurt ii va reduce beneficiile cu 40 de milioane de euro pe an.