Patru preoti au cazut in "capcana Gigi Becali". Banu-i ochiul Dracului. EVZ a vrut sa verifice daca preotii din colegiul 25 din Bucuresti, unde George Becali candideaza pentru un post de deputat, cad sau nu in ispita, daca sfintii prelati respecta directivele Patriarhiei Romane, care interzic fetelor bisericesti sa se implice in vreun fel in campania electorala. In schimbul simplei promisiuni a unor donatii considerabile, cei patru preoti testati de EVZ au fost cu totii de acord sa-i faca, pe fata sau voalat, campanie electorala candidatului Gigi Becali. Toti au cazut in ispita. Unul dintre ei a plusat si chiar si-a pus biserica la dispozitia lui Gigi Becali, pentru ca latifundiarul din Pipera sa-si lipeasca afise electorale. Altii ne-au dat sfaturi despre cum trebuie procedat pentru ca enoriasii sa fie mai usor de manipulat electoral sau despre cum pot fi fentate directivele Patriarhiei. Ultimii doi preoti stiau foarte clar ca ceea ce fac incalca preceptele Patriarhiei. Totusi, au zis ca risca. Totul pentru bani, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

12 tari trebuie sa ne achite datorii de 2,3 miliarde de dolari, de pe vremea lui Ceausescu. Statul roman are de recuperat datorii pe care unele "tari pretine" regimului Ceausescu nu le-au achitat. Romania si-a luat adio de la 241 de milioane de dolari, bani datorati de state aflate in incapacitate de plata Sfarsitul anilor '70 si anii '80 au insemnat pentru romani o lupta continua pentru supravietuire. O goana neintrerupta pentru hrana si alimente. In paralel, tot ce se producea bun in tara pleca la export: produse agricole, confectii, utilaje, servicii pe proiectare si montaj, armament. De ele se bucurau popoare "pretine" lui Ceausescu, precum Sudan, Congo, Nigeria, Somalia, Tanzania, Irak. Conform cifrelor oficiale, transmise de Ministerul Finantelor ziarului "Adevarul", la 30 iunie 2012 Romania inca mai avea de recuperat 2,355 miliarde de dolari. Pe de alta parte, fosti inalti demnitari ai regimului comunist, cum este Stefan Andrei (fost ministru de Externe), vorbesc de "creante privatizate", care ar fi fost cumparate de "baieti destepti" cu profituri imense, anunta Adevarul.

Afacerea "Lobby in PE". Austriacul Ernst Strasser risca 10 ani de inchiosoare. Severin ramane europarlamentar. Procurorii anticoruptie din Austria cer o pedeapsa de 10 ani de inchisoare pentru fostul europarlamentar Ernst Strasser, acuzat ca ar fi promis modificarea unor legi in schimbul unor sume de bani. In dosarul "Lobby in Parlamentul European" este implicat si Adrian Severin. Acesta este insa in continuare europarlamentar, iar procesul sau nici nu a inceput. In capitala Austriei a inceput luni procesul de coruptie impotriva fostului europarlamentar si ministru de interne conservator Ernst Strasser, multi ani o figura marcanta a Partidului Popular Austriac (OVP). Ca si europarlamentarul roman Adrian Severin (fost membru PSD), Ernst Strasser fusese demascat in martie 2011 de reporteri sub acoperire ai "The Sunday Times". Pretinzand ca reprezinta o firma de lobby din Marea Britanie, acestia au cumparat de la diversi parlamentari europeni, contra unui onorariu promis de 100.000 de Euro anual, influenta acestora in vederea modificarii legislatiei europene conform unor pretinse interese politico-economice, informeaza Romania Libera.

Inapoi la Constituanta din 1991. Dezbaterile din Adunarea Constituanta a anilor 1990 si 1991 ar trebui sa fie recitite cu cea mai mare atentie, caci ele contin solutii politice dintre cele mai actuale si mai potrivite cu framantarile momentului. Constitutia romaneasca a structurat si rolurile politice si rolurile candidatilor. De pilda, presedintele, care, desi are atributii executive nu este seful executivului, ocupand un rol mai inalt, dar mai putin aplicat unui domeniu anumit, ar trebui sa fie, in asteptarile publice romanesti, un om capabil sa vorbeasca bine despre tot felul de generalitati si mai ales despre interesul national. Traian Basescu, de pilda, nu avea initial un profil de prezidentiabil, pentru ca nu stia sa vorbeasca decat despre chestiuni particulare de administratie, dar si-a creat un asemenea profil mai ales dupa alegeri. Traian Basescu despre care se credea ca este doar un ministru care stie sa-i repeada pe sindicalisti sau un functionar care trateaza imprumuturi pentru infrastructura, a devenit, printr-o atenta regie, omul "strategiilor nationale". Episodul ziaristilor rapiti in Irak, pe care l-a exploatat la maximum dupa regula suspensului, l-a ajutat mult sa-si completeze imaginea cu ceea ce ii lipsise complet anterior, scrie Deutsche Welle.

Noua fata a sistemului medical dupa adoptarea legii sanatatii. Paradoxul pachetului de baza si scenariile crestererii contributiei. Asigurarea obligatorie de sanatate va acoperi mai putine servicii decat acum, cand se deconteaza totul si nimic. Acestea vor fi insa garantate, nu promisiuni in vant, dau asigurari oficialii din Sanatate. Spitalele se vor gospodari singure, iar medicii vor fi platiti exact pentru cat muncesc. Proiectul de lege a Sanatatii, dezbatut intens, zilele acestea, pare sa multumeasca toate partile implicate. Va ajunge in Parlament la inceputul lui decembrie si ar putea intra in vigoare de anul viitor. Va prezentam cele mai importante schimbari prevazute in forma actuala. Integral in EVZ.

Topul celor mai bune 10 scoli din Europa specializate in Administrarea Afacerilor. Franta, Marea Britanie si Spania au cele mai bune scoli care ofera programe de MBA (Administrarea Afacerilor), cel putin din perspectiva angajatorilor. Elvetia se lauda insa cu o institutie care garanteaza cel mai mare salariu dupa absolvire, de 125.000 de dolari, potrivit unui top realizat de publicatia "The Telegraph". Te gandesti sa incepi un master in Administrarea Afacerilor, asa-numitul MBA, in 2013? Publicatia britanica "The Telegraph" propune un top 10 al celor mai bune scoli din Europa in acest domeniu. INSEAD (Paris, Franta). Franta este prima in topul european al scolilor care ofera programe de specializare in administrarea afacerilor. Ea combina sondajul international privind satisfactia angajatorilor cu un scor exceptional de 702 la testele GMAT de admitere, cu doar un procent mai mare fata de cel inregistrat la London Business School (LBS), informeaza Adevarul.

De ce a pus statul roman in pericol sanatatea a mii de bebelusi? In timp ce autoritatile incearca sa arate ca situatia bebelusilor care s-au imbolnavit dupa ce au fost vaccinati impotriva TBC este tinuta sub control, medicii par depasiti de numarul mare al cazurilor. Reporterul RL a constatat ieri ca, in interval de o ora, la Institutul Pneumologic pentru Copii din Bucuresti s-au inregistrat doua cazuri noi de copii cu ganglioni umflati. "Du-te si adu-mi repede niste pampersi. Ne interneaza copilul", striga o femeie cu un bebelus plangand in brate, iesind din camera de garda a Spitalului de Pneumologie Copii "Marius Nasta", din Ferentari. Barbatul, un tip corpolent, imbracat saracacios, fuge docil la masina si ii aduce nevestei o geanta inscriptionata cu numele unei firme celebre de produse pentru copii. Femeia trage in graba din geanta pampersul si se intoarce in camera unde o astepta medicul, cu copilul rosu ca morcovul de la plans. Dumitru Muscalu ramane blocat, pe coridor, cu geanta pentru copii in mana si se porneste la vorba. Fetita din bratele sotiei are cinci saptamani, iar pediatrul din Pitesti, orasul unde locuiesc, dupa ce i-a palpat ganglionii umflati, i-a trimis de urgenta la Bucuresti, scrie Romania Libera.