7,5 milioane de germani sunt "analfabeti". Nu ati fi crezut asa ceva despre locuitorii celei mai puternice economii din Europa si ai uneia dintre cele mai mari din lume. Dar cifrele arata destul de urat privind gradul de nestiinta de carte in randul germanilor. Conform unui material publicat de Russia Today, nu mai putin de 7,5 milioane de nemti au un nivel mic sau foarte mic de educatie. Mai precis, stiu sa scrie si sa citeasca propozitii simple, dar nimic mai complex decat asta. Mai mult, 300.000 de germani nu stiu sa scrie si sa citeasca deloc, scrie Capital.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum sa fentezi hotii de Sarbatori: sfaturi utile pentru cei care pleaca in vacanta. Pe langa nebunia din trafic, aglomeratia de prin supermarketuri, bucatele traditionale, in aceasta perioada se inmultesc si hotii. Iata cateva sfaturi care sa va ajute sa-i evitati. Statisticile arata ca cele mai frecvente infractiuni care se comit de Sarbatori sunt furturile din buzunare, genti si sacose in locurile cele mai aglomerate din aceasta perioada: spatiile comerciale, din mijloacele de transport in comun sau din piete. Hotii de buzunare actioneaza de obicei in echipa. Strategia este simpla: unul "se asigura" ca in zona sa nu fie nimeni care sa-i poata observa cand fura, altul care "atenteaza" direct la geanta, buzunarul sau masina victimei si inca un "personaj" care preia bunul furat si dispare. Hotii care actioneaza in grup isi fac semne discrete intre ei, iar la apropierea mijlocului de transport se raspandesc intr-o anumita ordine, in raport cu sarcina pe care o are fiecare. Spargatorii de locuinte profita in aceasta perioada de neglijenta noastra si intra in apartamentele lasate descuiate. Asadar, aveti grija sa inchideti bine usa inainte de a pleca la petrecere. Din graba sau neglijenta, s-ar putea ca la intoarcere sa va treziti cu casa goala, informeaza Adevarul.

Ceausescu - labil psihic. Romania - o martoaga sleita de forte. Ce dezvaluie Gorbaciov in Memoriile sale. La 25 mai 1987, Mihail Gorbaciov - secretar general al CC al PCUS, presedintele Prezidiului Suprem al URSS venea in Romania (prima intalnire intre Ceausescu si Gorbaciov avusese loc odata cu numirea celui din urma in functia de secretar general al PCUS, in 1985). Impreuna cu Raisa, sotia lui, ca sa fie vizita mai amicala. "In 1987 am ajuns in capitala Romaniei pe o vreme calda si insorita. La aeroport, Raisa Maximovna si cu mine am fost primiti de Ceausescu si sotia lui. O garda de salut ne-a insotit, s-au tras salve de onoare - ca intotdeauna la vizitele oficiale. Pe drumul dintre aeroport si resedinta totul s-a desfasurat, lucru pe care aveam sa-l observ foarte curand, dupa un scenariu bine determinat: sute de mii de oameni stateau aliniati pe marginea strazilor. Mi s-a indicat un loc in automobilul deschis, langa Ceausescu, iar in timpul calatoriei ne-am ridicat de mai multe ori spre a-i saluta pe oamenii care ne urau bun venit. Continuarea in EVZ.

Unde isi petrec minivacanta de Craciun seful statului, premierul si presedintele Senatului. Dupa instalarea noului Guvern la Palatul Victoria, principalii actori ai scenei politice romanesti au ales sa evadeze din Capitala, pentru a uita pret de cateva zile de greutatile guvernarii. Vineri seara, Traian Basescu a luat drumul Predealului, acolo unde va ramane cateva zile. Imediat dupa ce s-a terminat ceremonia de depunere a juramantului de credinta a noilor ministri, presedintele si-a luat sotia si au pornit spre Predeal. Seful statului isi va petrece minivacanta la vila de protocol din statiunea montana. Si cum a vrut sa profite de fiecare clipa a minivacantei, dar si stratul gros de zapada, Traian Basescu a iesit la plimbare cu snow-mobilul sambata la pranz. Desi televiziunile au incercat sa vorbeasca cu presedintele, acesta n-a facut niciun fel de declaratii. Pasiunea presedintelui pentru plimbarile cu snow-mobilul este deja de notorietate. In urma cu trei ani, seful statului i-a surprins pe turisti cand a aparut pe o partie din Predeal calare pe snow-mobil. Si premierul Victor Ponta planuieste sa se relaxeze zilele astea. Nu a dat informatii despre locul unde isi va petrece minivacanta, insa a precizat ca va fi "undeva aproape de Bucuresti". Ponta a declarat vineri ca va profita de Sarbatori ca sa stea cateva zile cu familia sa. Premierul este casatorit cu europarlamentarul Daciana Sarbu, cu care are o fetita pe nume Irina. Dintr-o casatorie anterioara, seful Executivului mai are un baiat, Andrei. Integral in Adevarul.

Harta punctelor negre de pe DN1. Sefului Politiei Rutiere pentru Gandul: "Lumea se duce la munte sa faca miscare, dar se plimba cu masina intre statiuni". Drumul National 1 este cel mai lung din Romania si aici au loc in fiecare an peste 25% din accidentele rutiere la nivel national. Cele mai periculoase puncte de pe DN1, in care au murit cei mai multi oameni in accidente rutiere, se afla pe tronsonul dintre Bucuresti si Brasov. Dupa incheierea "sezonului de cumparaturi", multi dintre soferii romani se vor inghesui pe aceasta sosea, catre statiunile de munte. Comisarul sef Lucian Dinita, seful Politiei Rutiere, a explicat pentru gandul ca, paradoxal, in acest an aglomeratia pe DN1 in zona de munte are loc mai ales pe sensul de coborare, desi mai sunt cateva zile pana la Craciun. Motivul pare sa fie marea aprovizionare dinainte de Sarbatori. Politia Rutiera a stabilit, in perioada 1999-2011, 85 de puncte negre pe aceasta sosea care strabate Romania din Bucuresti pana la iesirea spre Ungaria, la vama Bors. Noua din zece cele mai periculoase puncte de pe DN1, acolo unde au murit cei mai multi oameni in accidente rutiere, se afla insa pe tronsonul de sosea Bucuresti-Brasov.

Au comis-o si polonezii: Nadia Comaneci, violata de Nicu Ceausescu! Presa din Polonia preia o poveste pe care Nadia Comaneci a dezmintit-o in Romania de nenumarate ori. Dupa ce un ziar spaniol a confundat-o pe Gabi Szabo cu o prostituata, Nadia Comaneci are si ea parte de o "executie" in presa straina. Ziarul polonez "Przeglad Sportowy" a scris, chiar in ziua in care s-au implinit 23 de ani de la Revolutie, ca Nadia Comaneci ar fi fost supusa unor acte de viol in regimul comunist din Romania. Titlul articolului amintit este "Prostitutia iti aduce mai multa faima", prezentandu-se numele sportivelor care au devenit si mai cunoscute in urma unor astfel de scandaluri. Pe lista se afla si Nadia Comaneci, despre care jurnalistii polonezi sustin ca a fost violata de Nicu, fiul fostului dictator Nicolae Ceausescu! "Gimnasta Nadia Comaneci a iesit de sub jugul sclaviei lui Nicu Ceausescu, fiul dictatorului insangerat, la sfarsitul anilor '80. Nicu a violat-o si a torturat-o pe eroina Jocurilor Olimpice de la Montreal si Moscova pana cand aceasta a fugit prin Ungaria si Austria in Statele Unite", este "dezvaluirea" autorului. Nadia Comaneci a parasit Romania in 1989, cu cateva luni inainte de izbucnirea Revolutiei, scrie EVZ.

Plagiatul, in varianta germana. Nu scapa in Europa de pedeapsa chiar toti demnitarii care au calcat stramb in tezele lor de doctorat. Nu raman chiar toti plagiatorii in functii si cu titluri academice obtinute prin furt si frauda nerusinata, nerevocate de forurile in drept s-o faca. Mai exista in Europa tari in care hotia de cuvinte, de pagini, de idei, diplome si titluri constituie un delict grav, ce se cere asumat si ispasit. In Ungaria a demisionat un sef de stat fiindca furase idei. Iar in Germania, din aceeasi cauza, intre varii deputati, demnitari si europarlamentari a aruncat prosopul, dupa ce a fost prins cu mata-n sac, chiar si un ministru al apararii. Numele sau: zu Guttenberg. In ultimele luni s-au formulat acuzatii de plagiat la adresa ministrului german al educatiei, crestin-democrata Annette Schavan. In cauza e lucrarea ei de doctorat in filozofie din 1980, intitulata "Persoana si constiinta - studii privind premisele, necesitatea si cerintele formarii constiintei". Lucrarea, nu tocmai flagrant plagiata, a starnit in mai obiectii anonime, care aveau apoi sa primeasca girul unei expertize universitare. Potrivit acesteia, teza lui Schavan ar fi marcata de o intentie frauduloasa, anunta Deutsche Welle.