Cat de sigur este Portul Constanta? Sofisticatul sistem SCOMAR, ochiul electronic al Marii Negre, a transmis miercuri noapte un semnal de alarma: iahtul Laura, sub pavilion Germania, s-a lovit de un dig in apropierea portului Tomis. "La fata locului s-a deplasat imediat o ambarcatiune din dotarea Garzii de Coasta stationata in Portul Tomis, concomitent cu salupa de salvare Topaz apartinand Agentiei Romane de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare si o barca pneumatica cu doua persoane care s-au oferit sa ajute la operatiune", spune un comunicat al Garzii de Coasta. Pare incredibil, dar salupa agentiei de salvare pe mare nu a putut interveni, deoarece zona prezenta "pericol pentru siguranta proprie", noteazaRomania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Evolutia populatiei la nivel mondial: China va fi depasita de India la jumatatea secolului. Ce se va intampla cu populatia Romaniei. Populatia Indiei o va egala pe cea a Chinei in 2028, iar pana la jumatatea acestui secol populatia Romania se va micsora cu 17,9 procente, potrivit unui raport publicat de Natiunile Unite, informeaza BBC. Peste 15 ani, China si India vor avea fiecare o populatie de circa 1,45 de miliarde de persoane. In anii ce vor urma, populatia Indiei va continua sa creasca, in timp ce populatia Chinei va inregistra un declin incepand cu mijlocul secolului. In ceea ce priveste populatia Romaniei, aceasta este prognozata sa scada cu circa 17,9% pana in 2050, se arata in raportul Natiunilor Unite, informeazaGandul.

Exista? Tunelul secret al lui Mircea cel Batran. Un tunel misterios care pleaca din interiorul Manastirii Cozia, trece pe sub Olt si ajunge pe malul celalalt al raului? Greu de crezut, dar...Una dintre multele legende legate de acest loc incarcat de istorie se refera la un tunel sapat pe sub biserica manastirii, care traverseaza Oltul, pana la Poiana Bivolari. Se spune ca domnitorul Mircea cel Batran ar fi "gandit" Cozia nu numai ca loc de inchinaciune, ci si ca refugiu in caz de pericol. Se spune ca mai multi boieri vanduti turcilor ar fi planuit asasinarea voievodului si inchinarea Tarii Romanesti sultanului otoman, scrieEVZ.

Cine e cel mai mare latifundiar al României, cât pâmânt are şi ce face cu el. Un proprietar de oi din judeţúl Hunedoara deţine cea mai mare suprafaţă de teren din România, pe persoană fizică. Vinde anual peste 20.000 de oi la export, în special în ţările arabe. Mai mulţi români, persoane fizice, au reuşit să administreze mii de hectare de teren. Deţin mii de de capete de ovine, caprine şi bovine şi primesc de la UE, sub formă de subvenţii, zeci de mii de euro, la care se adaugă veniturile pe care le obţin din vânzarea produselor, scrie Economica.net.

Aleea Celebritatilor, inaugurata la Sibiu. Penultima zi a Festivalului International de Teatru de la Sibiu, care s-a incheiat ieri, a fost dedicata inaugurarii Aleii Celebritatilor in Parcul Cetatii din fosta capitala culturala europeana. Cu aceasta ocazie, sase nume importante din lumea teatrului si a artei au primit cate o stea pe noul Walk of Fame sibian, atat in prezenta directorului festivalului de teatru, Constantin Chiriac, dar si a primarului orasului de pe Cibin, Klaus Iohannis. "Daca pana acum Sibiul s-a mandrit intotdeauna cu viata sa culturala, de data aceasta a venit randul orasului sa ii rasplateasca pe cei care au contribuit la aceasta imagine pozitiva. De altfel, sunt convins ca Aleea Celebritatilor se va umple foarte repede de stele acordate artistilor pentru ca, spre bucuria noastra, avem multi artisti de valoare", a declarat primarul Sibiului, informeazaRomania Libera.

Stiinta rescrie istoria romanilor. Ne-am obisnuit ca istoria nu greseste niciodata. Dar ce ar fi daca am afla ca Basarab, intemeietorul Tarilor Romane, nu avea sange de roman. Echipa emisiunii "Din interior" a avut invitat in editia de duminica un un istoric care si-a propus sa repare cateva din greselile stiintei care consemneaza trecutul. Istoria romanilor se rescrie sub ochii nostri, datorita unui proiect revolutionar, realizat de o echipa de cercetatori romani. Pe scurt, oamenii de stiinta preleva probe ADN pentru a afla detalii despre originea romanilor. Primul pas esential pentru cercetatori a fost sa afle daca intemeietorii Tarii Romanesti, care apartineau dinastiei Basarabilor, aveau sange romanesc sau erau de alta origine, scrieDigi24.

O noua tara pe harta Europei: Situatia se schimba radical. Independenta Cataluniei si ruperea acesteia de Spania intampina tot mai multe probleme, iar dovada ca aparitia unui nou stat pe harta europeana va avea loc foarte greu (in ciuda unei vointe politice si a mediatizarii excesive a acestui subiect) a venit in urma cu foarte putin timp. Despre ce este vorba mai exact? O serie de cifre publicate de Centro de Investigaciones Sociologicas (CIS) arata ca doar 34% dintre catalani doresc ruperea de Spania si crearea unui stat independent, ceea ce incurca socotelille liderilor celor doua formatiuni politice care doresc independenta, scrieCapital.

Batjocura la numirea sefilor Autoritatii de Supraveghere Financiara. Parlamentarii USL vor sa "fenteze" criteriile de performanta cerute de FMI la numirea membrilor Consiliului de Administratie al Autoritatii de Supraveghere Financiara. PSD si PNL vor sa ocoleasca legea si sa numeasca in conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si persoane care nu indeplinesc criteriul de performanta impus de Fondul Monetar International (FMI). Acesta cere ca toti cei 11 membri ai Consiliului de Administratie al ASF sa aiba minimum 10 ani de experienta in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare, informeazaEVZ.