Mircea Geoana: Antonescu trebuie sa convinga electoratul PSD. Mircea Geoana revine in prim-planul scenei politice, dupa o perioada de tacere. Pozitia sa in PSD pare sa se fi consolidat ca urmare a contributiei pe care a avut-o la organizarea vizitei premierului Victor Ponta in SUA. Invitat in emisiunea "Evenimentul zilei" fostul diplomat spune acum ca apropierea alegerilor face ca sentimentele intre liderii PSD sa treaca pe planul doi si indeamna la stoparea controverselor cu PNL legate de candidatura lui Antonescu la Presedintia Romaniei. Integral inEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Stenogramele spagii pentru sefii de la Hidroelectrica. Consilierul ministrului delegat pentru Energie, Ioan Mihaila, pregatea incheierea contractului care urma sa prejudicieze Hidroelectrica cu peste 90 de milioane de euro, "de trei, patru luni si este doar primul dintr-un sir mai lung". Asa arata procurorii in referatul trimis instantei, referat prin care Mihaila si directorul de trading al Hidroelectrica, Eugen Bradean, au fost arestati ieri pentru 29 de zile pentru dare de mita si complicitate. Procurorii anticoruptie sustin ca au reusit sa intervina la timp pentru a stopa prejudicierea Hidroelectrica de catre "baietii destepti", anuntaAdevarul.

Ultimul maresal al Romaniei - Regele Mihai I. Toti regii Romaniei au detinut gradul de maresal, cel mai inalt din Armata Romana. Rolul istoric al Regelui Mihai I al Romaniei, care implineste astazi varsta de 92 de ani, este binecunoscut. Istoricii considera ca el a influentat decisiv cursul celui de-al doilea razboi mondial, prin decizia sa de a scoate Romania din alianta sa cu puterile Axei. Este cunoscut faptul ca aceasta decizie curajoasa a scurtat cu cel putin sase luni durata razboiului. Ca o consecinta a actului Majestatii Sale, in cursul tratativelor de pace care au urmat razboiului, Romania a reusit sa recupereze Transilvania de Nord, ocupata in anul 1940 de catre Ungaria horthysta, chiar daca Romania nu a reusit sa obtina statutul de putere cobeligeranta si nici sa primeasca inapoi Basarabia si Bucovina de Nord, ocupate de Uniunea Sovietica, si nici Cadrilaterul, ocupat de Bulgaria, informeazaRomania Libera.

DW: Liderii de la Bucuresti nu par scandalizati de spionajul NSA. Daca liderii politici de la Berlin vorbesc despre incredere si autonomie de judecata, cerand SUA sa nu adopte o postura de superioritate tutelara, in Romania e vorba de cu totul altceva. Deputata europeana Renate Weber afirma recent ca NSA a supravegheat cu siguranta convorbirile telefonice din Romania daca a avut interesul acesta. Odata cu dezvaluirile lui Edward Snowden nu mai e nicio indoiala ca agentia americana are aceasta posibilitate tehnica. De altfel au aparut suspiciuni dintre cele mai grave privind spionarea unor mari capitale europene cum ar fi Parisul sau Berlinul. Episodul clarificarilor cerute de cancelarul Angela Merkel ne arata deja ca nu mai vorbim de speculatii senzationaliste, ci de realitati politice, chiar daca partial dezmintite, anuntaDeutsche Welle.

Violurile fantoma din Bolivia. O vreme, locuitorii din colonia Manitoba credeau ca demonii violau femeile din oras. Nu era nicio alta explicatie pentru o femeie care se trezea dimineata cu sange si sperma pe cearceafuri si nico amintire legata de ce s-a intamplat peste noapte. Nu-si puteau explica altfel faptul ca femeile mergau la culcare imbracate si se trezeau goale si acoperite de amprente murdare pe tot corpul. Pentru Sara Guenter, misterul cel mai mare a fost funia. S-a trezit uneori ca era strans legata de incheieturile mainilor sau de glezne cu bucatele de sfoara, pielea fiind vanata in zonele alea. La-nceputul acestui an am vizitat-o acasa la ea, in colonia Manitoba, Bolivia. Menonitii sunt asemanatori cu Amish cand vine vorba de respingerea modernitatii si a tehnologiei, iar colonia Manitoba, ca toate comunitatile menonite ultraconservatoare, este o incercare colectiva de retragere cat mai departe posibil de lumea necredincioasa. Integral peVice.com.

"Cartita" din Crima Organizata indeamna politistii la rascoala. Politist de top si sef al Brigazii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Alba Iulia, Traian Berbeceanu a fost arestat preventiv aseara, pentru 29 de zile, sub acuzatia de sprijinirea unui grup infractional, favorizarea infractorului, omisiunea sesizarii organelor judiciare, marturie mincinoasa si fals in declaratii. Alaturi de el, procurorii au cerut si arestarea afaceristilor Titus Biriescu si Anisoara Biriescu. In momentul in care a fost ridicat de trupele de jandarmi, Traian Berbeceanu a declarat ca intreaga actiune este o inscenare la adresa sa. O scrisoare a lui Berbeceanu ar fi fost strecurata catre un om de incredere. "Am ales aceasta cale ca pe o ultima solutie, pentru a va transmite aspecte deosebit de grave. In aceste momente cumplite, asupra mea si a echipei pe care o conduc se desfasoara o actiune marsava de mari proportii, organizata si coordonata de procurori ai DIICOT si ofiteri ai Serviciilor de informatii", scrieEVZ.

Iubirile nebune ale scriitorilor. Domnita P.V. i-a luat mintile lui Hogas, triunghiul amoros l-a ucis pe St. O. Iosif, o fata de preot l-a tulburat pe Eminescu. Au scris file intregi de povesti de dragoste incrustate in poezie. Au trait intens iubiri care au marcat generatii intregi si care au ramas nemuritoare in amintirea oamenilor. Astazi, dupa ce o parte dintre ei s-au stins, povestile de iubire pe care le-au trait continua sa straluceasca. Adevarul va prezinta cele mai frumoase povesti de dragoste pe care le-au trait scriitori romani, dar si persoanele care au facut parte din viata personala a marilor artisti. Ultima mare dragoste a lui Nichita Stanescu: fermecatoarea Dora. Cum a cucerit-o poetul pe tanara studenta la Filosofie, in bratele careia s-a stins Un tanar blond si talentat, curtat de numeroase femei. Avea un farmec caruia cu greu ii puteau rezista doamnele si domnisoarele care il cunosteau. Era pur si simplu Nichita. A iubit de mai multe ori, dar ultima mare dragostea a poetului Nichita Stanescu a ramas cel mai frumos capitol din viata sa amoroasa si s-a numit Dora. Dora Stanescu, anuntaAdevarul.

Marcajele pe DN-uri, o afacere aranjata. Contracte de marcaje rutiere cu o valoare de 36 milioane lei au fost atribuite de fostul sef al CNADNR, Mircea Pop, cu doua saptamani inainte de o decizie finala a Comisiei de licitatie. In prezent, Pop este membru in CA al CNADNR. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a acordat contractele de marcaje rutiere pe urmatorii doi ani, cu o valoare insumata de 36 milioane de lei, pe raza regionalei Bucuresti, cu incalcarea unui numar-record de prevederi legale. Acestea privesc conflictul de interese, achizitiile publice, verificarea aspectelor procedurale ale acestor achizitii, informeazaRomania Libera.