Magistratii europeni, ingrijorati de implicarea SRI in Justitia romana. O asociatie a magistratilor europeni, MEDEL, a facut un nou apel la autoritatile romane pentru "a clarifica toate aspectele privind implicarea serviciilor secrete in justitie, implicare ce este de natura sa submineze independenta justitiei". Potrivit unui comunicat al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), Asociatia Magistratii Europeni pentru Democratie si Libertati (MEDEL) a votat, la 21 noiembrie, o rezolutie prin care "isi exprima profunda ingrijorare fata de esecul CSM de a clarifica pentru opinia publica implicarea SRI-ului in procedurile judiciare si faptul ca problema agentilor acoperiti din justitie nu a fost inca clarificata", scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum va arata anul 2016 pentru bugetari. Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede majorarea salariilor bugetarilor cu 10%. In paralel, noul Guvern a amanat cu un an de zile legea salarizarii unitare, care prevedea majorari substantiale pentru bugetari, considerate nesustenabile de catre Consiliul Fiscal. Seful statului a promulgat legea de aprobare a ordonantei de urgenta privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, care prevede majorarea acestor salarii cu 10%. Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputatilor, pe 11 noiembrie, cu sprijinul tuturor partidelor politice, in conditiile in care anul viitor sunt programate alegeri locale si parlamentare. Amendamentul privind majorarea salariilor tuturor bugetarilor cu 10% de la 1 decembrie a fost introdus la propunerea PSD intr-o ordonanta de urgenta a Guvernului Ponta (35/2015) care prevedea majorarea salariilor din sanatate cu 25%. Potrivit amendamentului, cresterea se va aplica tuturor bugetarilor care nu au beneficiat in cursul anului 2015 de majorari. In aceasta categorie intra personalul din administratie, cultura, justitie, ordine publica si siguranta nationala, unitati de cercetare stiintifica, dezvoltare tehnologica si proiectare, diplomatie, personalul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si al Caselor de Asigurari de Sanatate Judetene, anuntaRomania Libera.

Familiile unor generali si colonei de la ISU, campioanele afacerilor cu avize de specialitate. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta da autorizatie de functionare unui bar, club sau restaurant doar daca lucrarile PSI ale acestora au fost realizate de o firma acreditata de ISU. Domeniul este unul profitabil, iar firmele de profil sunt de ordinul miilor. Doar cateva sunt insa acreditate. Pe aceasta lista exclusivista se inghesuie fosti sau actuali generali, colonei si familiile lor. Miercuri, premierul Dacian Ciolos a cerut demiterea sefilor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si a suspendat conducerea ISU Bucuresti. Ministerul Afacerilor Interne a demarat o ancheta in cadrul institutiei subordonate, iar premierul a adaugat ca vrea ca persoanele demise sa nu mai lucreze niciodata in cadrul ISU. Tragedia de la clubul Colectiv devoaleaza o situatie despre care, pana acum, nu s-a stiut nimic: industria autorizarii spatiilor din punctul de vedere al lucrarilor PSI este o afacere cu circuit inchis, controlata prin interpusi sau rude de fosti si actuali ofiteri superiori si generali din ISU, informeazaAdevarul.

Groapa nimanui a ucis un om si ramane un pericol. Primarul din Bals si angajatii de la drumuri fac "pase-pase" cu raspunderea. La 6 zile de cand un tanar de 21 de ani a murit dupa ce a cazut intr-o groapa din Bals, nimeni nu isi asuma vina. Autoritatile arunca vina de la unii la altii. Primarul din Bals sustine ca groapa nu este in administrarea lor, iar angajatii de la drumuri se dezic de groapa cu pricina. Rudele lui Marius cer sa se faca dreptate. Iar groapa si mai grav este in continuare neacoperita. In plin scandal, primarul orasului Bals, Madalin Teodosescu se disculpa. Edilul spune ca responsabili sa astupe groapa in care a murit Marius sunt cei de la compania nationala de drumuri. Craterul respectiv ar fi aparut in trotuar din cauza aluviunilor, scrieStirileProtv.ro.

DW: Despre educație după ultimul raport european în materie. Statisticile Comisiei Europene au ca presupoziție faptul că Oxford University sau Ludwig-Maximilians-Universität München sunt echivalente cu Universitatea din Craiova sau Târgu Jiu. Comisia Europeană a publicat raportul ”Monitorul educației și formării 2015”. E o dare de seamă anuală despre situația educației privită la nivelul întregii UE și la nivelul fiecărei țări membre în parte. În linii mari sunt statistici cunoscute care nu se modifică de la un an la altul. De exemplu, se găsesc aici date privind competențele elevilor, adecvarea educației cu piața muncii, nivelul de calificare al profesorilor șamd. Unele informații relevante sunt binecunoscute din alte surse cum ar fi rapoartele OECD, despre care am vorbit în mai multe rânduri. În general, la multe capitole, România se află sub media europeană, ceea înseamnă că decalajul față de țările cu performanțe ridicate este mult mai mare decât se vede din raport. Dar am deschis discuția nu pentru a repeta lucruri cunoscute, ci pentru a semnala un risc. Rapoartele europene sunt corelate cu strategii și cu obiective stabilite pentru anii care vin până în 2020. Comisia Europeană și-a propus, de exemplu, să reducă numărul tinerilor care părăsesc școala la 10% în medie, iar România ar urma să ajungă și ea la 11,3%, anuntaDeutsche Welle.

Declaratiile jurnalistilor englezi despre mita promisa lui Severin. Detalii interesante ies la iveala dupa ce au fost facute publice interogatoriile din dosarul fostului europarlamentar Adrian Severin. Declaratiile date judecatorilor, marti, de jurnalistii britanici Jonathan Calvert si Claire Newell, prin reteaua Skype, demonstreaza ca Severin a intrat in jocul acestora si a emis factura, chiar daca nu a primit efectiv banii. In aceste conditii, timp de doua ore, cei doi jurnalisti au explicat cum au decurs lucrurile. Din dialogul lor cu judecatorii reiese fara tagada faptul ca fostul demnitar a acceptat promisiunea de a primi bani, in schimbul indeplinirii unor indatoriri de serviciu. Mai mult, lucurile sunt si mai grave daca a fost emisa o factura pentru a incasa banii. Ca banii promisi nu au mai fost dati nu are nicio importanta, informeazaEVZ.

Jihadistii circula pe sub nasul serviciilor secrete. Ancheta care continua in Franta si Belgia dupa atentatele din Paris in care au murit 130 persoane dezvaluie lipsa de coordonare a serviciilor secrete europene. In cadrul intalnirii de la Washington intre presedintii american, Barack Obama, si francez, Francois Hollande, acestia au fost de acord asupra necesitatii unei largi coalitii intre state pentru distrugerea grupului Statul Islamic si au cerut Moscovei sa se alature. Raspunsul a venit prin vocea ambasadorului rus la Paris, care a precizat ca Rusia este gata sa se alature comandamentului comun de lupta contra militantilor islamisti ai SI, alaturi de SUA, Franta si alte state ce vor sa participe, inclusiv Turcia. In Franta si in Belgia continua anchetele asupra atentatelor din Paris din 13 noiembrie si a teroristilor care le-au executat. Procurorul francez Francois Molins a comunicat presei ca ancheta a acreditat ipoteza participarii directe a lui Abdelhamid Abaaoud la atacurile te￯roriste din 13 noiembrie, scrieRomania Libera.