Ultimul interviu al "Sergentului Saptefrati". Valentin Uritescu a luat totul de la viata si nu i-a dat cat ar fi vrut. N-a fost un june-prim si n-a avut roluri principale. Cu toate astea va ramane un reper charismatic al teatrului si cinema-ului romanesc. Generatia sa se stinge, repede. E constient de asta si se grabeste. Valentin Uritescu recunoaste ca este un actor batran si grabit.Valentin Uritescu isi traieste batranetea la etajul VII al unui bloc de la Dimitrov, pe langa Obor, impreuna cu sotia, care ii e alaturi de 50 de ani, si catelusa Margot, o corcitura de setter englezesc de vanatoare, de 13 ani, care, in ani cainesti, e cam de varsta sa. Nu-i e frica de cutremur? Rade: "Nu! Cu etajul asta e o intreaga nebunie" Am fost primul care m-am mutat in bloc, in 1981. Mi-au zis aia ca la blocurile cu zece etaje, ca asta, cel mai periculos e la cinci, ca acolo se rupe". Dupa ce a iesit la pensie, in 1998, a ajuns chiar administratorul imobilului. Acum nu mai face fata. Topaie prin casa ca un adolescent strengar. Dar nu pentru ca si-ar dori. Boala i-a dat acest "dans" oarecum hazliu, dar tragic, relateaza Evz.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Explicatiile rectorului UBB dupa "atacul" la adresa generatiei Facebook: "I-am intrebat ce este Bucovina si mi-au spus ca este o marca de apa minerala". Rectorul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj (UBB), Ioan-Aurel Pop, a explicat ce a vrut sa spuna cand a afirmat ca generatiile "Google", "Facebook" si "SMS" ar fi formate din "oamenii capabili sa rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea sa compare si sa ia decizii in cunostinta". Ziarul "Adevarul" a luat legatura cu Ioan Aurel Pop, ceradu-i sa explice care a fost contextul declaratiei si ce a vrut, de fapt, sa spuna. "In primul rand, trebuie sa mentionez ca a fost un citat scos din context. Eu n-am tinut o cuvantare legata de generatia Facebook, ci de statutul si rolul istoricului in societate, aratand ca rolul istoricului este sa formeze generatii de oameni educati, iubitori de cultura. Am subliniat ca nu trebuie inlocuite aceste discipline clasice ce se fac de la Renastere, Istorie, limbi clasice, Limba romana, cu pseudo discipline; Aceste discipline trebuie facute serios la scoala, pentru ca, alminteri, riscam sa formam generatii de oameni fara cultura generala, fara educatie si foarte usor de manipulat", a explicat rectorul.

Cata mancare stricata am mancat pe litoral. Aproape 2.000 de controale au realizat, in acest sezon, medicii de la Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Constanta, in cadrul Comandamentului Sezon Estival 2016. 1.959, mai exact. Aproape jumatate din controale au vizat restaurante, iar restul supermarketuri, cofetarii, laboratoare de patiserie, depozite, beach-bar, pesiuni, cantine, rulote. Cei 14 medici ai institutiei au avut alaturi 42 de colegi din tara. S-au aplicat amenzi in valoare de 385.720 de lei. "S-a luat decizia suspendarii activitatii pentru 18 societati comerciale", a declarat George Branescu, directorul DSVSA Constanta. Numai pentru doua dintre ele, insa, activitatea a fost suspendata pentru 30 de zile, a precizat acesta. Este vorba despre un restaurant si un fast-food din Eforie si Mamaia Sud. In celelalte cazuri, administratorii firmelor au remediat deficientele in decurs de circa trei ore de la constatare. Era, in general, vorba despre spatii care nu erau igienizate, anunta Romania Libera.

Cat este spaga pentru angajarea ca soldat profesionist in Armata Romana: 500 de euro pentru trecerea testului psihologic. Marius Smadici, plutonier adjunct in cadrul U.M. 02541 Campulung Moldovenesc (Centrul Zonal de Selectie si Orientare), a fost retinut astazi de procurorii DNA. Subofiterul este cercetat pentru sase infractiuni de trafic de influenta. Potrivit DNA, in perioada martie ¬ iunie 201, Marius Smadici, plutonier adjunct in cadrul U.M. 02541 Campulung Moldovenesc (Centrul Zonal de Selectie si Orientare), ar fi pretins si primit de la sase persoane sume cuprinse intre 500 si 1.600 de euro, pentru a le facilita acestora trecerea testului psihologic, proba eliminatorie pe care persoanele respective trebuiau sa o sustina la UM 02541 Campulung Moldovenesc in vederea angajarii in cadrul M.Ap.N. ca soldat gradat profesionist, lasand sa se inteleaga ca are influenta asupra membrilor comisiei de examinare.Smadici i-ar fi ajutat pe acesti candidati prin punerea la dispozitia lor a variantelor de teste psihologice cu o zi inainte de sustinerea testului psihologic eliminatoriu, relateaza Adevarul.

Diplomatia itineranta a Angelei Merkel: 15 sefi de guvern intr-o saptamana. Concerte de fluieraturi si huiduieli de la opozantii migratiei: cancelara germana face toate eforturile pentru a se pregati de summitul european care bate la usa. Pe buna dreptatate, pentru ca agenda discutiilor cuprinde teme sensibile. O punere in scena grandioasa: cerul straluceste intr-un albastru inchis de vara tarzie deasupra parcului Tiergarten din Berlin, cancelaria federala este scaldata de lumina amiezei. In fata sediului cancelarei are loc parada unei trupe a garzii civile din localitatea Mengen, din landul Baden-Wurttemberg. Reprezentantii garzii, in uniforme istorice, dau onorul cancelarei Germaniei. Dar tocmai ea este cea care lipseste din acest peisaj pitoresc. Nu este la birou toata saptamana. Tocmai ce s-a intalnit la Varsovia cu sefa guvernului polonez Beata Szydlo. Anterior, fusese alaturi de presedintele francez Hollande si de premierul italian Renzi la o reuniune in trei pe o insula din Mediterana. Mai mult, tot in acest rastimp a efectuat vizite la Tallinn si Praga. Aproape ca i se simte lipsa sefei guvernului german in cartierul guvernamental din Berlin, scrie Deutsche Welle .

Tortionarul Ion Ficior ar fi meritat inchisoare pe viata, spun magistratii care l-au judecat. In motivarea sentintei, magistratii apreciaza ca, din cauza intarzierii cu care autoritatile statului au demarat procedurile judiciare si a varstei inaintate a inculpatului, sentinta de 20 de ani cu executare este de natura sa satisfaca toate scopurile pedepsei. Curtea de Apel Bucuresti scrie negru pe alb in motivarea sentintei prin care l-a condamnat, in luna martie, pe Ion Ficior la 20 de ani cu executare ca pedeapsa care i s-ar fi cuvenit era cea pe viata. Regimul aplicat de acesta la Periprava a fost unul prin care si-a propus lichidarea fizica si psihica a detinutilor, au constatat judecatorii. Condamnarea la 20 de ani de inchisoare a fostului comandant de la Periprava, acuzat de crime impotriva umanitatii dupa ce sub comanda sa au murit peste 100 de detinuti politici, nu este definitiva. Magistratii au motivat saptamana aceasta hotararea. "A rezultat ca regimul de detentie elaborat si aplicat de catre inculpat, in perioada in care a detinut functii de conducere in cadrul Coloniei de munca Periprava, a fost unul de natura sa conduca la lichidarea fizica si psihica a detinutilor", se arata in motivare, anunta Evz.