Leul se poate poate iesi din criza afirma Mugur Isarescu citat de Evenimentul Zilei. Potrivit Ziarului Financiar, BNR ar putea interveni chiar si de doua ori pe zi pentru a diminua presiunea de pe piata valutara. Analisti Financiari nu impartasesc insa optimismul lui Isarescu si considera ca la jumatatea anului un euro va ajunge la 4 lei, scrie Gandul.

Isarescu este optimist

Cred ca leul are forta de redresare si, de la un anumit moment, el va reveni. E evident ca leul a fost afectat, nu i-a priit, a avut de suferit de pe urma agitatiilor de pe pietele internationale, dar si de pe piata interna”, a declarat, ieri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Guvernatorul BNR este de acord ca au loc iesiri de capitaluri volatile, reflectate mai ales de ceea ce se intampla pe piata de capital de la Bucuresti, dar a aratat ca aceste evolutii au loc pe fondul unei „slabiciuni” a economiei romanesti, respectiv cheltuirea masiva a banilor la finele anului.

„Este un obicei pacatos ca in ultimele doua luni sa se concentreze cheltuielile bugetare. Ministrul finantelor a aratat ca la nivelul autoritatilor locale s-a cheltuit peste 1a din PIB. Cheltuieli de asemenea valoare in numai zece zile au impact pe piata valutara”, a explicat Isarescu.

El a afirmat ca, fara aceste sume introduse in piata la finele anului, leul nu s-ar fi depreciat atat de puternic. Isarescu a explicat insa ca si mediul privat a avut un aport semnificativ la deprecierea monedei prin cresterea consumului de la finele anului.

Devalorizarea leului il poate saraci pe un roman cu zeci sau sute de euro, asa cum se vede si in exemplul alaturat, care se bazeaza pe un caz real.

Evenimentul Zilei.

Interventii repetate

BNR va continua sa intervina pe piata si ar putea sa opteze chiar pentru doua operatiuni de absorbtie a lichiditatilor pe zi pentru a atenua presiunea de pe piata valutara, a declarat ieri Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

El a spus ca se asteapta la o stabilizare a cursului si ulterior la scaderi.

Ziarului Financiar

Scepticism in tabara analistilor

Analistul economic Ilie Şerbănescu spune că leul va mai merge în jos pentru că nu are resurse să îşi revină. “E un deficit imens, incredibil de mare, care trage leul în jos. Organic, nu are de unde să recupereze. Leul este expresia unei economii dezechilibrate, bazată doar pe retail din import, pe bănci şi pe imobiliare pentru bogaţi şi speculanţi. În condiţiile acestea, cursul poate să ajungă chiar la 4 lei/euro”, a declarat acesta.

Şi analiştii de la ING Bank cred că leul va avea o evoluţie descendentă şi că la jumătatea acestui an cursul va fi de 4 lei/euro. Ceva mai optimist, analistul-şef al Băncii Comerciale Române, Lucian Anghel, consideră că în următoarea perioadă cursul va ajunge la 3,8 lei/euro, însă la finalul anului acesta va fi undeva la 3,5 lei/euro.

Gandul.