Premierul Calin Popescu-Tariceanu l-a eliminat pe presedintele Traian Basescu din procesul de coordonare a afacerilor europene. Printr-o hotarare de guvern privind instituirea sistemului national de coordonare a afacerilor europene in vederea participarii Romaniei la procesul decizional al institutiilor europene se stabileste ca deciziile referitoare la UE se iau, aproape in totalitate, de executiv.

Traian Basescu va fi singurul lider national neinformat din Consiliul European, ca urmare a unui act emis de executiv.

In hotararea de guvern se prevede ca unele hotarari se transmit, pentru informare sau pentru consultare, si parlamentului, dar nu si Administratiei Prezidentiale. Pe parcursul celor trei pagini ale actului normativ exista o singura mentiune la presedintele Romaniei. Acestuia urmeaza sa i se prezinte raportul participarii la Consiliul European, redactat de Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa UE.

Administratia Prezidentiala este exclusa din mecanismul de adoptare a pozitiilor de negociere a Romaniei pentru temele aflate pe agenda Consiliului Uniunii Europene. Lista mandatelor generale - care au o importanta majora - este transmisa parlamentului, care poate formula observatii. In plus, la solicitarea legislativului, comitetul de coordonare a afacerilor europene poate completa lista mandatelor generale. Ulterior, mandatul general este adoptat de guvern si trimis, spre informare, Parlamentului Romaniei si europarlamentarilor romani. Din nou, Palatul Cotroceni nu figureaza pe lista celor initiati.

Guvernul si parlamentul, unicii negociatori

Prin aceasta hotarare de guvern, executivul a infiintat un consiliu pentru afaceri europene, subordonat premierului. In hotarare se stabileste, in mod expres, ca la lucrarile acestui organism pot participa reprezentanti ai structurilor asociative ale comunitatilor locale. Administratia Prezidentiala nu figureaza nici macar cu statut de invitat. Totusi, potrivit unui alineat al hotararii, pot fi invitati la sedintele consiliului si conducatorii unor „autoritati relevante“ pentru subiectele aflate pe agenda de lucru.

Concluziile consiliului pentru afaceri europene se prezinta, pentru informare, doar parlamentului. Hotararea publicata marti in Monitorul Oficial a fost emisa in baza unei ordonante de urgenta privind infiintarea Departamentului pentru Afaceri Europene. In ordonanta se prevedea si infiintarea unui comitet de coordonare a afacerilor europene, care insa nu avea prevazute, la acel moment, niciun fel de atributii.

Integral in Evenimentul Zilei