Actionarii minoritari ai fostei „banci a mileniului trei” cer statului despagubiri substantiale

Fiecare roman a platit 100 de euro pentru Bancorex

Falimentul Bancorex ii costa in continuare scump pe romani. Dupa ce a lasat la bugetul de stat o „gaura neagra” de peste 2 miliarde de euro, defuncta „banca a mileniului 3” mai pregateste o lovitura. Actionarii minoritari ai fostului Bancorex s-au strans intr-o asociatie si au dat in judecata statul roman solicitand despagubiri de milioane de dolari.

Printre membrii fondatori ai Asociatiei Actionarilor Bancorex se numara chiar fostul presedinte al bancii, Razvan Temesan, cel considerat de procurori ca fiind principalul vinovat de prabusirea institutiei bancare. Intre timp, insa, Temesan a scapat de toate dosarele penale, fiind achitat de judecatori.

Mai mult, instanta suprema a decis ca destituirea sa din functia de director al Bancorex a fost ilegala, motiv pentru care Temesan a trecut imediat la atac si a cerut in instanta despagubiri de sute de mii de euro. Acum, Razvan Temesan si mai multi fosti salariati vor sa dea o noua lovitura. Ei cer Bancii Comerciale Romane si Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului un procent din provizioanele de risc aferente creditelor acordate de Bancorex si, ulterior, cedate AVAS-ului. Reclamantii sustin ca, la nivelul anului 1999, valoarea provizioanelor constituite ar fi depasit 1 miliard de dolari. Acum, actionarii minoritari ai fostului Bancorex cer obligarea statului roman la plata unui procent de 0,4 la suta din suma reactualizata.

Integral in Gandul