Sapte jandarmi, politisti comunitari si agenti de paza s-au straduit sa-i tina in frau pe elevii rromi si pe parintii acestora

Elevii au ales liceele economice si au fost admisi la colegii renumite din Capitala chiar si cu media 7,31

„Haidi, fa, coboara jos sa vezi listili! Aolo, ia uite, fata mamii, asta e-naintea ta! Daca vrea sa dea tot la Madgearu, iti ia locu’! Si ti-am zis sa lasi dracu’ baietii aia si sa mai pui mana pe carte! Acu’ cine stie unde oi nimeri! Vai da steaua ta, sa vezi ce-ti face tac-tu acasa”, isi mustra o tiganca fiica venita sa fie repartizata la liceu, ieri. Aproximativ 400 de persoane de etnie rroma asteptau, ieri, in curtea Liceului Bilingv „Miguel de Cervantes”, din Bucuresti. Absolventii claselor a VIII-a de etnie rroma urmau sa fie repartizati la liceu, pe locurile special rezervate pentru ei, prin lege.

Venisera cu galerie mare de acasa: mame, tati, frati si surori. In cazul in care nu prindeau un loc la liceul dorit, sa aiba macar cu cine incepe scandalul. Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti a fost insa prevazator. Fata de anii precedenti, a cerut mai multe forte de ordine, care sa aiba grija de spiritele inflacarate ale rromilor: cate doi jandarmi si politisti comunitari si trei agenti de paza BGS aveau grija de bunul mers al lucrurilor. Chiar si asa, pana nu veneau la usa liceului sa afle sigur cum e cu viitorul puradelului, parintii nu aveau odihna. „Da, stai, domnu’ politist, sa vaz si io unde-i fata mea pe liste!”, se aratau nemultumiti rromii. „Doamna, va rugam sa eliberati usa de acces, stati aici de atata timp. Pe aici trebuie sa treaca oamenii! Ce media are fata? Doar atat? Pai, a ajuns cu lista la media 7, 21. Mai aveti de asteptat”, incercau agentii sa-i potoleasca pe oameni.

Integral in Gandul