Un proiect aflat la Camera Deputatilor prevede "acordul prezumat" in cazul prelevarii de organe de la persoane decedate.

Oricine nu si-a exprimat in timpul vietii refuzul expres de a-si dona organele poate deveni donator dupa moarte, chiar si fara acceptul familiei.

Initiatorii proiectului sunt sapte parlamentari, printre care actualul ministru al sanatatii, Eugen Nicolaescu, si fostul ministru Ovidiu Branzan. Ei sustin ca aceasta lege, votata deja de Senat, va rezolva criza de donatori.

Biserica Ortodoxa si cea Catolica resping proiectul din motive etice si umanitare. Presedintele Colegiului Medicilor invoca pericolul unor abuzuri, mai ales impotriva oamenilor slab informati.

Cei 7 initiatori

Eugen Nicolaescu – deputat PNL, ministru al sanatatii

Ion Luchian – deputat PNL

Ovidiu Branzan – deputat PSD, fost ministru al sanatatii

Aurel Nechita – deputat PSD

Mircea Ifrim – deputat PRM

Petru Movila – deputat PDL

Dan Sabau – senator independent

In Parlament exista un proiect de act normativ care, daca ar fi aprobat, ne-ar transforma pe toti in potentiali donatori de organe. In baza actului normativ, persoanelor care nu-si exprima in timpul vietii refuzul de a deveni donatoare le vor fi prelevate automat organele dupa moarte.

Un proiect de act normativ aflat pe agenda Camerei Deputatilor modifica Legea 95/2006 privind reforma in sanatate prin introducerea termenului de "acord prezumat". Aceasta inseamna ca orice persoana care in timpul vietii nu si-a exprimat refuzul de a-si dona organele, devine automat donator dupa deces. Sapte deputati si senatori, printre care Ovidiu Branzan si Eugen Nicolaescu, fostul si actualul ministru al sanatatii, sunt initiatorii proiectului.

In opinia lor, o astfel de masura ar duce la rezolvarea crizei de donatori, Romania aflandu-se in coada listei tarilor europene in aceasta privinta. Proiectul a fost aprobat deja de Senat, urmand a fi luat in discutie, in septembrie, in Camera Deputatilor.

Integral in Adevarul