Specialistii Institutul de Stiinte ale Educatiei au facut o analiza prin care arata cat petrec elevii la scoala si de ce chiulesc. Profesorii dau vina pe programa scolara incarcata, insa nu recomanda taierea orelor, ci extinderea orarului la sase zile pe saptamana. Timpul pe care elevii de clasele a VIII-a si a XII-a il petrec la scoala este in medie de 8 ore si jumatate pe saptamana. Calculul ia in vedere si pregatirile de plecare la ore, plus drumul catre scoala. O analiza facuta de Institutul de Stiinte ale Educatiei (ISE) arata ca orarul elevului este dezechilibrat. In prima zi a saptamanii, scoala incepe „in forta”, cu toate ca randamentul maxim al elevilor este in zilele de mijloc, adica miercurea si joia. Elevii au cate 9 ore de luni pana miercuri si cate 7-8 ore la sfarsit de saptamana. Acesta este si un motiv pentru care elevii chiulesc, scrie Cotidianul.

Opt fugari celebri ai Romaniei, pierduti intre Politie si Interpol Mihai Necolaiciuc, urmarit pentru o uriasa frauda la CFR SA, nu figureaza pe site-ul Interpol. De acolo lipsesc si alti infractori celebri despre care se stia ca sunt cautati. Investigatiile Cotidianul despre situatia actuala a lui Mihai Necolaiciuc, urmarit international pentru o uriasa frauda la CFR SA, au scos la iveala un lant intreg de neconcordante intre datele detinute de autoritatile romane si cele comunicate de institutiile americane sau internationale. Biroul de presa al Ambasadei SUA din Bucuresti contrazice declaratiile venite din partea unor surse din cadrul biroului Interpol Romania, care declarau ca detin informatia certa conform careia Mihai Necolaiciuc ar fi plecat in SUA dupa ce a primit, in 2007, o viza turistica pe sase luni de la ambasada americana din Viena. Intr-un comunicat remis ziarului Cotidianul, americanii declara ca Mihai Necolaiciuc detine inca din anul 2000 o viza turistica valabila pentru o perioada de zece ani si care nu a fost emisa de ambasada americana din Austria, scrie Cotidianul.

Studiile in strainatate, privite chioras de universitatile romanesti Doua tinere cu stagii de pregatire in strainatate si lucrari stiintifice publicate in reviste importante spun ca au fost umilite de universitati de prestigiu din Romania in momentul in care au incercat sa se reintegreze in sistemul de invatamant autohton. Dupa ce a obtinut doctoratul in inginerie chimica la 27 de ani, Mariana Neamtu nu a primit permisiunea sa se inscrie la concursurile de promovare organizate de Universitatea Tehnica din Iasi. Desi tinerei i-a fost apreciata contributia stiintifica, i s-a imputat faptul ca aceasta s-a evidentiat, "din pacate, numai in cadrul unor colective de cercetare din exterior". Cercetatoarea a primit aviz negativ din partea sefului ei de catedra deoarece "nu a contribuit la dezvoltarea bazei materiale a laboratoarelor didactice si nu se bucura de aprecieri favorabile din partea nici unui coleg". Un caz similar este cel al Florinei Raicu, doctor in antropologie si in genetica medicala – acest din urma titlu, obtinut in Italia. Tanara spune ca profesorul Emilia Severin - sotia europarlamentarului Adrian Severin - i-ar fi cerut pur si simplu sa se transfere de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti din motive personale si care nu au legatura cu activitatea ei profesionala, afirma Romania Libera.

Sistemul sanitar din Romania se afla la capatul a 20 de ani de reforme esuate. Circa 70% din spitale sunt niste ruine, iar medicii tineri emigreaza pe capete in Vestul Europei. Coruptia s-a generalizat, cazurile de malpraxis se inmultesc, iar sistemul asigurarilor de sanatate nu face fata cererii tot mai mari de medicamente a populatiei imbatranite. Dupa 20 de ani de reforme esuate, sistemul sanitar din Romania este unul dintre cele mai slab performante din Uniunea Europeana. Spitalele insalubre au dotari de pe vremea comunistilor, desi contribuabilii varsa in ele bani cu nemiluita, iar coruptia personalului medical s-a cronicizat. Oficialii de la Bucuresti au recunoscut deschis ca peste 70% din spitalele din Romania sunt niste ruine. "Modernizarea tuturor spitalelor ar costa 17 miliarde de euro", a marturisit fostul ministrul Eugen Nicolaescu, precizand ca din 1960 nu s-au mai facut investitii in acestea. Daca spitalele sarace, mizerabile si lipsite de dotarile necesare nu pot fi ascunse sub pres de autoritati, nu acelasi lucru se poate spune despre coruptia multor medici si asistente medicale, care este scuzata vesnic prin salariile mici primite de respectivii. Insa observatorii straini au relevat ca in Romania coruptia sistemului sanitar este o problema serioasa, alaturi de internarile fictive (conform statisticilor medicale, intr-un an se interneaza in spitale un sfert din populatia tarii), accesul dificil la tratamente si plafoanele insuficiente pentru medicamente ale farmaciilor, scrie Romania Libera.

Compania Bechtel ar putea suspenda lucrarile la autostrada Transilvania, in zona localitatii Gilau, din cauza procedurilor de expropriere. Directia de Drumuri si Poduri Cluj a cerut companiei Bechtel sa execute lucrari de relocare a conductelor de apa si gaze pe doua terenuri, din zona localitatii Gilau. Doua persoane au reclamat, la conducerea DRDP Cluj, faptul ca nu au primit banii pentru terenurile expropriate in zona Gilau. „Lucrarile la nodul rutier Gilau, al autostrazii Transilvania, ar putea fi suspendate. DRDP Cluj a cerut companiei Bechtel sa inceapa lucrari de relocare a unor conducte de apa si gaze pe terenuri pentru care doi cetateni cer drepturi banesti. Ordonanta presedintiala va suspenda lucrarile la autostrada”, ne-au declarat surse apropiate proiectului autostrazii Transilvania, scrie Gardianul.

Un agent de politie de la Postul Cumpana, judetul Constanta, s-a nenorocit atat pe el, cat si pe tatal sau, care detine o functie importanta in cadrul Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Constanta. Agentul Razvan Marinescu a share-uit (a lasat la liber pe Internet, pentru utilizatorii programului DC++, care descarca in retea filme, muzica si alte documente electronice) acte cu caracter secret de stat si secret de serviciu. Surse judiciare au declarat, pentru “Gardianul”, ca aceste documente erau pastrate atat in calculatorul de la serviciu, cat si in cel de acasa, iar la perchezitiile domiciliare efectuate de catre ofiterii Directiei Generale Anticoruptie Constanta la locuintele lui Marinescu Razvan si ale tatalui acestuia, comisarul sef Corneliu Marinescu, au gasit CD-uri si documente printate cu secret de serviciu sau chiar secret de stat, scrie Gardianul.

Consulul Dinu, care a cerut listinguri telefonice de la „doi si-un sfert”, nu pateste nimic Tiberiu Dinu, consulul Romaniei la Milano, implicat in scandalul “DGIPI – Puiu Popoviciu”, isi pastreaza functia, desi premierul Emil Boc a solicitat rechemarea acestuia de la post pentru ca si-a depasit atributiile de serviciu. Ministrul de Externe Cristian Diaconescu sustine insa contrariul, respectiv ca Tiberiu Dinu nu are probleme legate de modul in care si-a desfasurat activitatea. Diaconescu a declarat, in cadrul unei emisiuni tv, ca a fost facuta o ancheta in cazul consulului general de la Milano, Tiberiu Dinu, dar nu au rezultat motive care sa determine suspendarea acestuia din functie. „A aparut la un moment dat, intr-o dezbatere publica, numele consulului de la Milano. Noi am trimis o echipa de verificare in zona. Din punct de vedere consular, nu au fost identificate probleme in zona. Vreau sa va spun ca, pe Statutul corpului diplomatic, suspendarea apare numai in cazul in care se pune in miscare urmarirea penala, daca nu, (…) motivele de suspendare vin numai din probleme profesionale, din modul in care isi indeplineste activitatea“, a declarat Cristian Diaconescu, scrie Gandul.

Calatorii sunt scandalizati de cursul „haiducesc“ de la casele de schimb valutar si de specula practicata in localurile de pe Aeroportul International „Henri Coanda“. Pe aeroportul Otopeni, unul dintre cele mai mici din Europa, serviciile sunt ca-n Romania. Preturile, in schimb, sunt mai mari ca pe Barajas din Madrid sau Heathrow din Londra. Daca ai de asteptat pe aeroportul „Henri Coanda“, e mai bine sa vii cu provizii de acasa: apa, mancare, ceai sau cafea la termos. Daca esti comod sau ai uitat, ai face bine sa te asiguri ca ai portofelul burdusit de bancnote inainte de-a cere o apa, un suc, un sandvici pe la magazinele, barurile sau restaurantele din aeroport. Preturile practicate aici sunt de la trei pana la zece ori mai mari decat in oras. De schimbat valuta, nici vorba. Vei pierde peste 50 de bani la fiecare euro, fata de cursul obisnuit al zilei. Si inca ceva: nu te urca in Taxi Fly daca tii la banii tai. Mai bine fa comanda la o alta firma. Iesi mult mai ieftin. Ca e la „sosiri“ sau la „plecari“, e totuna: prima „teapa“ luata pe Aeroportul International „Henri Coanda“ poarta antetul caselor de schimb valutar din zona de tranzit. Trei ghisee – „Danny’s“, „Fond Exchange“ si „Unirea Grup“ – iti ies in cale inainte de decolare sau imediat dupa aterizare. La terminalul „plecari internationale“, casele de schimb vand numai valuta. Si cer 4,7 lei pentru un euro, cu aproape 50 de bani mai mult decat in cursul zilei. Dincolo, la „sosiri“, firmele cu apucaturi de „valutisti“ de Cinema Patria, evident doar cumpara moneda straina. Cu 3,7 lei pentru un euro, cu peste 40 de bani sub pretul pietei, afirma Adevarul.

Piedone versus Parcul Tineretului Asa cum probabil ati vazut deja pe la televizor, in Bucuresti ruleaza un nou film imobiliar, cu “autoritatile competente” in rol principal. Si cu Parcul Tineretului in rol de victima ce urmeaza sa fie ciopirtita iar doua hectare din el aruncate sub un nou cartier de vile. Ceea ce nu s-a putut vedea pe la televizor este ca primarul Piedone, acest PUD Spencer din Sectorul 4, a jucat un rol dublu: de sustinator al mentinerii parcului la statutul de zona verde si de calau al lui in acelasi timp, scrie Academia Catavencu.

Consultantul bulgar ia peste picior actiunea de supraveghere a autoritatilor romane. In Principatul Monaco, „Evenimentul zilei” a luat urma spionului bulgar judecat in dosarul privatizarilor strategice, in urma caruia au fost „decapitati” doi ministri. Acuzat si judecat pentru spionaj la Bucuresti, consultantul bulgar Stamen Stantchev isi coordoneaza afacerile transfrontaliere din Viena, dar locuieste in Monte Carlo. De altfel, in exclusivistul Principat Monaco, Stantchev s-a plans reporterilor EVZ de „pericolele“ din Romania anilor electorali. El sustine ca „arestarile televizate“ ii sperie pe investitorii straini, simpatizeaza natural cu magnatii romani cercetati in justitie si incearca sa se reabiliteze personal, aruncand in derizoriu serviciilee crete de la Bucuresti. Nu s-a mai prezentat la procesul din Romania de cand a fost eliberat din arest si recunoaste ca evita sa mai vina in tara noastra. Cel putin pana la alegerile prezidentiale.