Fiji exclusa din Commonwealth-ul Natiunilor. Commonwealth-ul a exclus statul Fiji, dupa ce acesta a refuzat sa se supuna cererilor de a organiza alegeri pana anul viitor. Secretarul General Kamalesh Sharma a citat ca motiv pentru aceasta decizie lipsa progresului catre democratie a statului insular din Pacific. Sharma a declarat ca aceasta decizie, doar a doua de acest fel din istoria Commonwealth-ului, este una dureroasa. Comandantul Frank Bainimarama a preluat puterea in Fiji in 2006, dupa o lovitura de stat si a declarat ca alegerile pot fi reluate abia in 2014, scrie BBC.

Doi producatori de la HBO au interzis la un festival de film din China. Producatorii de film John Alpert si Matthew O'Neill au calatorit anul trecut in provincia Sichuan pentru a discuta cu parintii ai caror copii au murit in scoli in timpul cutremurului din mai, iar apoi materialele stanse au fost folosite pentru realizarea filmului "China’s Unnatural Disaster: The Tears of Sichuan Province" ("Dezastrul nenatural al Chinei: Lacrimile provinciei Sichuan"). In perioada in care s-au aflat in China pentru a se documenta, cei doi producatori si colegii lor au fost hartuiti de ofiteri de politie, apoi au fost arestati si interogati timp de 8 ore. Iar acum, guvernul chinez a refuzat sa le acorde viza fara a le acorda explicatii, impiedicanu-i astfel sa isi prezinte documentarul la Festivalul de Film Independent de la Beijing, care are loc saptamana aceasta. "Suntem foarte dezamagiti ca guvernul chinez ne-a refuzat cererea pentru viza si ca nu vom avea posibilitatea sa discutam acest film cu publicul chinez de la Beijing", au declarat cei doi, potrivit The New York Times.

Geoingineria este o modalitate fezabila de a reduce impactul schimbarilor climatice de pe Terra. Un studiu realizat de catre Societatea Regala Britanica arata faptul ca multe dintre artificiile ingineresti propuse de catre cercetatori pentru a reduce impactul schimbarilor climatice sunt realizabile, cel putin la nivel teoretic. Chiar daca astfel de abordari ar putea fi eficiente, autorii raportului au subliniat faptul ca potentialul geoingineriei nu ar trebui insa sa distraga atentia guvernelor de la eforturile lor de a reduce emisiile de carbon. Solutiile propuse variaza de la plasarea unor oglinzi gigantice in spatiu, pana la construirea de epuratoare masive de dioxid de carbon. Desi multe dintre tehnicile propuse au fost recunoscute de catre autorii studiului ca avand un real potential de functionare, o parte dintre ele nu au fundamente tehnologice solide si exista dubii serioase privind eficienta lor, precum si costurile si impactul acestora asupra mediului inconjurator, scrie BBC.

Chavez il imbratiseaza pe Gaddafi la aniversarea de 40 de ani de la preluarea puterii in Libia. Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a fost oaspete de onoare la parada militara care a marcat inceperea festivitatilor organizate pentru celebrarea a 40 de ani de cand Muammar Gaddafi a preluat puterea in Libia printr-o lovitura de stat. Chavez s-a intalnit cu mai multi demnitari la Tripoli, a facut glume pe seama presei, iar apoi l-a salutat pe liderul libian, care si-a facut aparitia imbracat in uniforma militara. Cei doi lideri cunoscuti pentru politicile lor anti-americane s-au imbratisat, iar apoi au stat impreuna, inconjurati de mai multi sefi de stat africani, printre care si Zine al Abidine Ben Ali din Tunisia si Abdelaziz Bouteflika din Algeria, scrie Reuters.

Un jurnalist srilankez a fost arestat pentru ca a criticat politicile de razboi. Un reporter srilankez a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru ca a scris articole in care critica operatiunile militare ale guvernului. Recent, presedintele Obama a mentionat cazul jurnalistului ca fiind un exemplu al modului in care sunt persecutati jurnalistii in intreaga lume. JS Tissainayagam a fost inchis dupa ce o curte de justitie a decis ca acesta a incalcat importante legi impotriva terorismului. Tissainayagam scrisese mai multe articole in 2006 si 2007 prin care acuza guvernul ca refuza sa distribuie alimente in zonele in care tamilii erau majoritari, scrie The Independent.