IPS Teodosie, acuzat din nou de fals in actele oficiale al Arhiepiscopiei Tomisului. Un preot invinuit de inselaciune de Arhiepiscopia Tomisului a descoperit recent ca reprezentantii Bisericii s-au folosit de documente antedatate pentru a-l acuza in instanta. Astfel, Arhiepiscopul Teodosie a inaintat judecatorilor o decizie semnata de el care apare inregistrata pe 30 august 2007, dar care se refera la o hotarire stabilita intr-o sedinta ce a avut loc o zi mai tirziu. Mai mult, din actele de la dosar reiese ca decizia din august 2007 invoca un act normativ care a fost emis abia in ianuarie 2008. Pentru fapte similare, Arhiepiscopul Teodosie are dosar penal, dupa un flagrant realizat de Romania libera in 2009. Arhiepiscopia Tomisului a depus in urma cu doi ani o plangere penala impotriva preotului Marius Mustata, pe care-l acuza ca ar fi prejudiciat Protoeria si Parohia Baneasa din Constanta cu peste 100.000 de lei. Investigatia integrala in Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Tragedia de la Tanacu, ultimul act: maicutele isi pierd urmele pe caile ascunse ale Domnului. Fosta maica stareta de la manastirea Tanacu, unde o tanara a murit, in 2005, dupa ce a fost supusa unor ritualuri de exorcizare, a fost eliberata marti. N-a renuntat nicio zi la hainele monahale, desi Biserica n-o mai primeste. Martorii spun ca latura mistica a femeii este si mai puternica decat inaintea detentiei. Cazul de la manastirea Tanacu a facut inconjurul lumii. Pentru directorul Penitenciarului, ea a fost un model. "As vrea sa am detinute numai ca ea". Pentru colegele de celula, a fost ca o sora mai mare, care le-a calauzit pe drumul credintei. Perioada de detentie pare ca a martirizat-o. Pentru preotul capelei din puscarie, ea a fost trimisa dupa gratii intr-o incercare de-a lui Dumnezeu. Pentru cel care a angajat-o, este o salariata care ii face curatenie si pe care o plateste modest. Sunt tot atatea fete, ca ale unui cub Rubik care nu-si gaseste rezolvarea, scrie EVZ.

Perle la BAC 2011: "Trahanache, un traficant de droguri care nu stie sa foloseasca termeni neolitici". Imaginatia elevilor pusi in fata foii de examen pare sa nu cunoasca limite. Uneori, perlele sunt atat de aberante incat iti vine sa te intrebi daca nu cumva candidatii, intelegand ca totul e pierdut si ca habar n-au sa rezolve subiectele, incep sa scrie ce le trece prin minte, la misto. Numai asa s-ar putea explica "scrisoarea" pe care un elev a compus-o in orele de examen, in care povestea cum a lucrat el timp de sase ani la negru la un service auto. Alte gafe vin pur si simplu din ignoranta copiilor: imi amintesc de gogomaniile unui elev care a dat BAC-ul cu ani in urma, in Pitesti, si pentru care Achim, fiul lui Ilie Moromete, devenise Arpechim (o rafinarie de petrol de langa orasul argesean), scrie VerticalNews.ro.

Oana Badea, secretar de stat Ministerul Educatiei: Bac 2011, "rezultatul orgoliilor reformatoare". Absolventii de liceu din acest an reprezinta "generatia-cobai" care a suportat toate ideile reformiste din Educatie ale politicienilor din ultimii 20 de ani. Secretarul de stat din Ministerul Educatiei, Oana Badea, promite un Bac la fel de sever supravegheat si la toamna. Interviu integral in Adevarul.

Rezultate bacalaureat 2011. Examenul se lua in masa acum 10 ani. Cum se putea. Ani la randul, promovabilitatea la Bac a fost peste 80%, in unele cazuri aproape dublu fata de acest an. Fosti ministri ai Educatiei explica. Bac-ul se lua in masa acum 10 ani. Cifre ametitoare privind promovabilitatea se inregistrau anii trecuti la examenul de Bacalaureat: 87,61% in vremea in care era ministru Ecaterina Andronescu, 84,6% in anul in care Ministerul Educatiei era condus de Alexandru Athanasiu, 84,76% in timpul lui Mircea Miclea. Rezultatele au fost bune si in timpul mandatului lui Andrei Marga, cand promovabilitatea a fost putin sub 80%. In vremurile acelea, picau Bac-ul doar dusmanii declarati ai cartii, scrie EVZ.

Salariul mediu din BNR a crescut cu 100 de euro in 2010. Cheltuielile medii lunare nete ale Bancii Nationale cu fiecare angajat au urcat la 5.250 de lei de la 4.800 de lei in 2009 in ciuda faptului ca, oficial, salariile au fost reduse cu 25%. Fiecare angajat al Bancii Nationale a "costat" institutia anul trecut 115.561 lei, mai mult cu peste 9% fata de 2009, potrivit datelor din Raportul Anual al bancii centrale. In termenii unui salariu mediu lunar net, aceasta se traduce intr-o crestere de 450 de lei. RL a dezvaluit in urma cu trei luni, in premiera, care a fost in 2009 castigul salariul mediu net in banca centrala. Era vorba despre 4.800 de lei/luna, valoare care nu a fost confirmata dar nici infirmata pe cale oficiala de catre Banca Centrala, scrie Romania Libera.

Un presedinte pe viata: Ion Iliescu. In decembrie 2004, in ultimele zile ale mandatului de presedinte, Ion Iliescu a creat un institut menit sa scrie istoria Revolutiei sale. Institutul Revolutiei este finantat din bani publici. Pana acum a consumat peste doua milioane si jumatate de euro. Iliescu este exasperat: "Ce va intereseaza? Da, suntem pe viata! Suntem niste simboluri ale Revolutiei". Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 (IRRD) se ocupa cu organizarea de simpozioane si mese rotunde in care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu si altii din gasca emanatilor peroreaza despre Revolutia lor si, cateodata, despre Mineriada lor. Lanseaza carti si brosuri care nu se abat nici ele de la linia iliesciana a istoriei. Integral in Adevarul.

Harta pedofililor: locurile "exclusiviste" din Bucuresti. "Reteaua lui Iuga" isi racola victimele din zone ca Baia Grivita, Gara de Nord si Parcul Operei. Declaratiile celor care au incaput, la un moment dat, pe mana proxenetilor din reteaua lui Doru Iuga, directorul OTV arestat pentru pedofilie, sunt de-a dreptul uluitoare. Pe unii dintre acestia i-am gasit in Gara de Nord, dar si in preajma acestei zone din Capitala. Copiii si adultii povestesc discret si cu teama despre "clientii" care frecventeaza locurile unde le stau la dispozitie, contra cost, amatorii de servicii sexuale. Pentru multi dintre ei, acceptarea unor partide de sex cu barbati inseamna asigurarea meselor timp de cateva zile. E un mod de viata. Intr-una dintre discutii, un boschetar al garii spune ca a trecut prin toate etapele vietii degradante din acest loc. A fost mai intai copil abandonat. Integral in EVZ.

Topul crimelor invaluite in mister care au ingrozit Romania. Asasinii din intreaga lume incearca intotdeauna sa realizeze crima perfecta, dar de cele mai multe nu reusesc acest lucru. Nici criminalii romani nu sunt mai prejos, multi dintre ei reusind sa scape nepedepsiti. In ultimii 10 ani, linistea din unele orase ale Romaniei a fost perturbata de vestea unor crime socante, care au ramas insa nerezolvate. Ca a fost vorba de un taximetrist gasit impuscat, de un barbat gasit transat sau de un tanat injunghiat, oamenii legii nu au reusit sa-si faca treaba, iar criminalii sunt de negasit. Top integral in Adevarul.

Dan Diaconescu: "De ce l-au arestat pe Doru Iuga si pe Ponta nu?" Dan Diaconescu explica intr-un interviu pentru Romania libera de ce nu l-a concediat pe angajatul sau Doru Iuga, arestat preventiv pentru intretinere de relatii sexuale cu minori, si de ce a acordat doar "cateva ore" de emisie la OTV acestui scandal. Interviu integral in Romania Libera.

Romania este pe cale sa piarda o afacere de 600 de milioane de euro. Un comitet al ONU privind respectarea protocolului de la Kyoto se va reuni la Bonn, in perioada 6-8 iulie, pentru a decide daca interzice sau nu Romaniei tranzactionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera, denumite pe scurt certificate de carbon. Comitetul a constatat ca statul roman nu a respectat in intregime indicatorii din raportarile anuale privind poluarea, asa cum impune protocolul de la Kyoto privind schimbarile climatice. Laszlo Borbely, ministrul Mediului, a declarat pentru Gandul ca spera totusi ca justificarile pregatite de autoritatile de la Bucuresti sa convinga comitetul ONU sa pasuiasca statul roman. "Eu sper sa nu ne impiedice sa mergem mai departe.

Culmea comunismului la Chisinau: o biserica a fost transformata in muzeu al ateismului. "Dosar nr.114. Cladirea Capela Sf. Teodor Tiron trece de la balanta Comitetului executiv la balanta Ministerului Culturii, pentru a fi transformata in muzeu al ateismului - 26 august 1980". Dupa vointa mai-marilor vremii, pe peretii fostului lacas din centrul Chisinaului aveau sa fie expuse materiale de propaganda care sa le scoata cu totul din cap basarabenilor ideea de Dumnezeu. Li se spunea, de exemplu, ca la sfintirea agheasmei se foloseste aur, ca religia e opiumul popoarelor, ca preotii duc vieti desfranate. "Predici" obisnuite pentru acea vreme, insa cu o valoare care se dorea sporita de cadrul in care erau asezate. Reportaj integral in EVZ.

Record romanesc: Ionut Costea, seful Eximbank, castiga cat noul sef al FMI. Presedintele bancii de stat Eximbank, Ionut Costea, cumnatul lui Mircea Geoana, presedintele Senatului, are un salariu aproape la fel de mare cu al noului sef al FMI, Christine Lagarde. Astfel, in timp ce noul director general al Fondului are un salariu de 26.930 de euro pe luna, Ionut Costea, seful unei banci de stat, are un salariu de 26.870 de euro pe luna, scrie Ziarul Financiar. In total, noul sef al FMI va castiga peste 380.000 de euro pe an, suma din care 323.000 de euro reprezinta doar salariul, diferenta fiind obtinuta din alte beneficii materiale. Ionut Costea, cumnatul celui de-al doilea om in stat, conduce o banca clasata pe locul 20 in sistemul bancar local, scrie Gandul.

Primul afro-american in spatiu: "Faci pasi mari, ramai acolo". Ce poti face in spatiu? Muti un satelit de o tona doar cu mainile. Dar, pe langa experientele la care viseaza multi, gravitatia zero iti joaca si feste. Te obliga sa inghiti pasta de dinti, de pilda. E primul afro-american in spatiu. A facut parte din prima echipa care a decolat noaptea intr-o naveta spatiala, dupa Apollo 7. I-au "intors" ritmul biologic ca ora la un ceas cu cheita. Asa ca, la miezul noptii, a luat micul dejun si la ora doua pornea in cea mai spectaculoasa calatorie a vietii. In 30-40 de secunde, urma de foc a navetei Challenger in care se afla impreuna cu patru colegi nu se mai vedea de la sol. Au trecut aproape 30 de ani de la primul sau zbor in spatiu. Si vreo 20 de la ultimul. Reportaj integral in EVZ.

Ancheta: Reporterii ADS Bucuresti "au negociat" cumpararea unui rinichi si a unui ficat de pe piata neagra. In spatele dramelor bolnavilor ale caror vieti depind de un rinichi ori de o bucata de ficat sanatos de la un donator se ascunde piata neagra a "vanzatorilor de organe". Negocieri dure, pe mii de euro, ii despart de multe ori pe suferinzi de o viata normala. Reporterii ADS Bucuresti au patruns cu o camera ascunsa in lumea bucurestenilor care sunt dispusi sa se lipseasca de un organ pentru o suma frumusica de bani si au negociat cumpararea unui rinichi si a unui ficat "pentru o matusa bolnava", scrie Adevarul.

Mircea Popa: In 2005, Basescu l-a suparat pe Putin dupa ce i-a zis sa faca schimb de numere de telefon. Mircea Popa, disident promoscovit inainte de 1989 si unul dintre putinii romani priviti cu ochi buni de Moscova, a povestit, in emisiunea "Dezbaterile Rl", moderata de Sabina Fati, un episod mai putin cunoscut de la vizita lui Traian Basescu la Moscova, in 2005, dar si un alt incident diplomatic al unei delegatii PSD in Rusia, in 2001. "In cadrul intalnirii care a avut loc intre presedintele Romaniei si presedintele Rusiei, Vladimir Putin, la un moment dat, presedintele Romaniei, fara sa i se spuna care sunt cutumele, foarte pozitiv, aparent, zice "Foarte bine ca ne-am intalnit! Ar fi cazul sa schimbam telefoanele intre noi si sa nu mai depindem de tot felul de consilieri", lucru care a produs o uimire si a inchis aceasta vizita protocolara", a relatat Mircea Popa. Integral in Romania Libera.