Principalele agentii de presa straine relateaza despre acuzatiile formulate de catre presedintele roman in exercitiu Traian Basescu, potrivit carora premierul roman Victor Ponta, candidat la presedintie, a fost "agent sub acoperire", prezentand totodata scandaluri anterioare de spionaj, scrie Mediafax.

Agence France-Presse (AFP) precizeaza ca Ponta - acuzat de Basescu ca a fost "agent infiltrat", incalcand legea, pe cand era procuror - a respins aceste acuzatii marti.

Acuzatiile sunt lansate cu mai putin de trei saptamani inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale, un scrutin in care Ponta este prezentat ca favorit in sondaje, noteaza AFP.

"Victor Ponta trebuie sa recunoasca faptul ca intre 1997 si 2001 a fost agent sub acoperire al Serviciului de Informatii Externe (SIE)", a declarat Basescu intr-un interviu pentru un post privat.

"Sunt numai miniciuni", i-a replicat Ponta de la Iasi (nord-est), acuzandu-l la randul sau pe presedinte ca este "tulburat". "Dupa ce mi-am finalizat studiile la Facultatea de Drept, in 1995, am respectat legile si mi-am servit tara ca magistrat, deputat, ministru si apoi prim-ministru", a adaugat el.

Basescu a evocat in sprijinul acuzatiilor formulate doua decizii guvernamentale - din 2002 si 2013 - cu privire la activitatea SIE care, in opinia sa, ar fi trebuit sa-i permita lui Ponta sa-si ascunda acitivitatea ca agent infiltrat.

El i-a reprosat premierului ca a "mintit" in legatura cu trecutul sau si a incalcat Constitutia, care prevede ca "functia de procuror este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata".

Agentia BELGA, citata de postul RTBF, dar si AFP, scriu ca senatorul social-democrat Valer Marian, exclus din partid in 2013, a formulat aceleasi acuzatii la adresa lui Ponta, afirmand ca una dintre sarcinile acestuia a fost sa o "supravegheze" pe Carla del Ponte, procuror la Tribunalul Penal International (TPI) pentru fosta Iugoslavie, in perioada 1999-2007.

Ponta a urmat cursuri privind "cooperarea judiciara in materie penala" la Universitatea din Catania (italia) in perioada 1999-2000, a efectuat un stagiu, incepand din ianuarie 2000 si pana in februarie 2001, pe langa parchetele italiene antimafia si a obtinut doctoratul in 2003 la Universitatea din Bucuresti cu o teza consacrata functionarii CPI.

Potrivit mai multor comisii de experti, aceasta teza este un plagiat, o treime din cele aproximativ 300 de pagini fiind preluate din lucrari apartinand altor autori, scriu cele doua agentii.

The Associated Press (AP), care precizeaza ca Basescu, in calitate de presedinte, este cel care-i numeste in functie pe directorii principalelor doua servicii de informatii romane, scrie ca acesta "nu a prezentat nicio dovada" in sustinerea acuzatiilor formulate si ca este rivalul politic al lui Ponta, desi nu candideaza la presedintie.

AP comenteaza ca acesta este ultimul episod implicand influentele servicii romane de informatii, dupa ce seful SIE a demisionat luna trecuta pentru a candida la functia de sef al statului, la cateva zile dupa ce un jurnalist de televiziune a dezvaluit ca a fost ofiter sub acoperire.

Reuters il citeaza pe ministrul Justitiei din Guvernul Ponta, care a afirmat ca declaratia lui Basescu pare sa fie o strategie de campanie. Agentia aminteste ca, dupa ce a venit la putere, Ponta a fost mustrat de catre Uniunea Europeana (UE), in urma eforturilor pe care le-a depus pentru a-l suspenda din functie pe Basescu printr-un referendum national, provocand ingrijorari cu privire la statul de drept.

"Romania detine un record de dezvaluiri colorate in timpul campaniilor", comenteaza Reuters , adaugand ca in 2009 mass-mediae ostile lui Basescu au difuzat o inregistrare in care acesta era surprins, in opinia lor, lovind un copil. Basescu a negat acuzatiile, iar unii dintre sustinatorii sai au afirmat ca era vorba despre o impingere si nu o lovitura sau ca era un clip trucat.

Bloomberg comenteaza ca este vorba despre o "disputa veche de doi ani intre presedinte si premier", care s-a intensificat in campania pentru alegerile prezidentiale, demarata in urma cu 12 zile.

"Asteptati-va la intensificarea zgomotului politic din Romania luna aceasta, in contextul in care campania electorala ia amploare", a avertizat Otilia Dhand, o analista la Teneo Intelligence din Londra. "Ponta va incerca sa-si sporeasca sansele prin cheltuieli populiste si strategii cu mesaje controversate", apreciaza ea.

Presedintele roman, care nu poate candida pentru un nou mandat de cinci ani potrivit Constitutiei, a declarat in repetate randuri ca sustine candidatura Elenei Udrea la presedintie, noteaza Bloomberg, precizand ca aceasta este creditata pe locul patru in intentiile de vot.