George Maior: Activitatile de informatii ale Rusiei pe teritoriul altor state s-au intensificat, sa nu uitam de scutul antiracheta/ Nu SRI a facut fotografiile in care apar Udrea, Topoliceanu si Bica la Paris. Am avut o discutie cu Elena Udrea, am clarificat. / Implicarea serviciilor secrete in politica este nula

de Alina Neagu     HotNews.ro
Duminică, 10 mai 2015, 15:10 Revista Presei | Radio TV


George Maior
Foto: Agerpres
George Maior, fost director al SRI si recent numit noul ambasador al Romaniei la Washington, a dclarat, in emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro Tv, ca "estimarile noastre sunt ca in 2019 vom putea obtine independenta energetica", adaugand ca atragerea de investitori americani va fi o prioritate a mandatului sau de ambasador. George Maior a vorbit si despre o intensificare a actiunilor spionilor rusi in Romania si in alte tari, atragand atentia ca in tara noastra, acestia sunt interesati sa culeaga informatii "privind orientarea politica si strategica a tarii, sa nu uitam si scutul anti-racheta - e o foarte mare preocupare a Rusiei fata de aceasta dezvoltare - cu intentia chiar de a genera anumite influente privind politica Rusiei in aceste state." Intrebat de unde pot obtine spionii rusi aceste informatii, George Maior a raspuns ca "Le pot obtine de la diversi oameni, asta e activitatea clasica. Oameni din politica, din institutii etc."

"Sarcina unui serviciu de contraspionaj e sa avertizeze, sa preintampine asemenea actiuni si SRI face o treaba buna din punct de vedere al controlului informational al acestor situatii. Asadar spionii rusi incearca sa intre in institutii, iar SRI avertizeaza", a adugat George Maior.

Fostul director al Serviciului Roman de Informatii mai spune, in interviu, ca fotografiile cu Elena Udrea, Ana Maria Topoliceanu si Alina Bica la Paris, in anul 2014, nu au fost realizate de SRI: "Nu SRI, asta m-a interesat, si e detaliat in raport." Intrebat in emisiune "Elena Udrea spunea ca ati avertizat-o cu privire la aparitia acestor fotografii. E adevarat?", Maior a raspuns: "Da, am avut o discutie cu domnia sa, si aceste lucruri au fost clarificate."

 • George Maior despre functia de ambasador la Washington

Cum a venit propunerea de a fi amabsador al Romaniei la Washington?

Am avut discutii cu domnul presedinte Iohannis, cu premierul si ministrul de Externe. A venit aceasta propunere pe care am acceptat-o, revenind la vechea mea meserie, intr-o perioada in care cred ca relatia strategica cu SUAa este deosebit de importanta din multiple perspective. Cred ca as putea sa exercit o misiune buna si utila pentru interesele nationale romanesti acolo.

Care sunt asteptarile de la mandatul dumneavoastra?

Am sa discut in continuare si cu presedintele si cu premierul. E oarecum prematur sa intru in anumite detalii, dat fiind ca urmeaza audierea in comisia de politica externa, unde o sa discutam mai concret. In principiu e vorba despre operationalizarea continua a parteneriatului strategic pentru secolul XXI cu Romania.
Parteneriatul a fost semnat la Washington in 2011, cu ocazia unei vizite la cel mai inalt nivel a fostului presedinte Traian Basescu. Aceasta declaratie comuna contine 10 mari domenii in care Romania interactioneaza profund cu SUA, de la cel militar, de securitate, politic, economic, cultural, stiinta, relatii inter-umane etc.

Veti convinge investitorii americani sa vina?

Dupa parerea mea, e o prioritate a mandatului. Exista un potential mare aici, dar lucrurile nu stau cum ar putea sa stea. SUA e al 11-lea investitor in Romania, lucrul acesta se poate ameliora. 1,3 miliarde, parca, investitii in Romania, volumul de schimburi, 2,2 miliarde. Aici cred ca s-ar putea face mai mult si ambasada are un rol important.

 • Despre energie si independenta energetica

Din cate stiti, care sunt interesele americanilor aici?

Domeniul energetic e foarte important, si din punct de vedere strategic, si economic. Resursele, exploatarea, exploararea, arealul Marii Negre - ca un exemplu.

Americanii si-au rezolvat foarte interesant problema resurselor si a independentei energetice, pe care o urmarim si noi si nu stam rau, prin gazele de sist. Noi nu am procedat asa, dar estimarile noastre sunt ca in 2019 vom putea obtine independenta energetica. Problema e: ce faci cu aceasta independenta, inclusiv din punctul de vedere al exporturilor. Dar strategic e foarte important pentru Romania.

Prin gazele de sist vom atinge aceasta independenta?

Nu, nici vorba. Prin propriile resurse de gaze naturale, prin ceea ce avem ca potential la nivelul Marii Negre, prin dezvoltarea sistemului energetic national si in domeniul energiilor regenerabile etc.

Exista aceste gaze de sist, dar probabil ca Chevron a cantarit eficienta unei astfel de investitii. Nu a fost vorba doar de Romania, ci si de Polonia si Bulgaria. Au considerat ca nu e momentul, dar avem un potential.

Nu putem interpreta gestul geopolitic, ci strict economic. Asta este realitatea, o cunosc foarte bine.

Ce ne cer americanii sa imbunatatim?

Totdeauna e vorba de legislatie cat mai putin stufoasa si mai clara, sistemul fiscal sa fie favorabil, sa nu avem coruptie, sa nu avem supra-birocratie. Cunosc si ei foarte bine situatia. Eu cred ca Romania a facut progrese majore in toate aceste domenii.

Ati vorbit si cu premierul Ponta despre aceste cereri ale americanilor?

Cred ca Guvernul a facut pasi foarte buni si in sens politic, si economic, si fiscal. Am avut discutii cu domnia sa si cred ca e un teren favorabil unei interactiuni economice mai buni. In esenta, Codul Fiscal e mult mai favorabil investitorilor straini.

Am sa fiu mai precis privind momentul in care vor veni marii investitorii americani atunci cand voi consulta dosarele despre relatia bilaterala, dar in fiecare an aceste investitii trebuie sa creasca.

 • Despre vizele pentru romani

Veti discuta si despre vize? Puteti influenta administratia americana ca sa scapam de vize?

Sper ca in mandatul meu, cu ajutorul Guvernului si institutiilor din Romania, incadrandu-ne in acei parametri privind pragul de refuz al acordarii vizelor. Imbucurutator e faptul ca a scazut sub 10% pentru prima data. Mai vedem ce se poate face, dincolo de matematica, la nivel de discutii in Congres, este o situatie care impune o abordare la nivelul Congresului. E important ca in urmatorii 3 ani, fara a fi foarte optimist, sa rezolvam aceasta problema.

 • Despre Rusia

Care e cel mai mare pericol ce vine dinspre Rusia in viitorul apropiat?

Situatia e complexa, Rusia a generat o stare de instabilitate in zona prin ceea ce se intampla in Ucraina, un vecin foarte important al nostru, de la consecinte geopolitice la consecinte economice. Poate avea efecte semnificative in ceea ce priveste securitatea nationala a Romaniei. O amenintare clasica de tip geopolitic nemaintalnita de la sfarsitul Razboiului Rece si care trebuie tratata foarte serios.

Care e amenintarea clasica de care vorbiti?

Tendintele expansioniste si neo-imperialiste ale Rusiei. Vedeti foarte bine, au achizitionat in teritorii Crimeea, contrar dreptului international, ceea ce creaza un precedent foarte grav, si acest lucru trebuie sa dea serios de gandit Occidentului si sa genereze raspunsuri semnificative ale NATO, o reorganizare militara ca element de descurajare fata de aceste evolutii.
Centrul de greutate strategica se muta in mod serios – si noi am spus acest lucru de foarte multa vreme – spre estul si sudul Aliantei. Asta presupune si din partea Romaniei o contributie mai sporita la fortele de aparare colectiva NATO, dar si din partea Aliantei, niste mutatii militare si strategice care au legatura cu teritoriul romanesc.

Ce ar insemna pentru Romania in NATO ca separatistii rusi sa ajunga la gurile Dunarii?

Aici e un fir rosu al politicii de securitate a Rusiei, apropierea de gurile Dunarii. Va dati seama ca ar fi o situatie critica din punct de vedere al securitatii nationale si sper ca nu se va petrece. Exista elemente de raspuns ale NATO si UE la aceste evolutii strategice. De aceea pentru noi, parteneriatul strategic cu SUA este o prioritate, pastrarea acestui ritm bun de cooperare si chiar aprofundarea lui in anumite domenii.

In situatia in care „omuleti verzi” ar intra intr-una din raspunsurile baltice, care ar putea fi raspunsul NATO?

Exclud personal o asemenea posibilitate, nu cred ca Rusia va trece linia rosie care desparte teritoriul sau de cel al Aliantei. Pentru ca, in acest caz, am avea de-a face cu o agresiune de tip militar, care se incadreaza in prevederile articolului 5 din Tratatul NATO – apararea colectiva, care s-ar declansa pentru o incalcare a teritoriului si suveranitatii unui stat membru NATO.

Dar va fi o problema pentru NATO sa identifice agresorul.

Intotdeauna se poate identifica agresorul la nivelul sistemelor de informatii foarte bune care exista in statele NATO si in cadrul NATO. E o iluzie sa credem ca nu se stie cine actioneaza, chiar daca acest razboi-hibrid a nascut anumite intrebari pe folosirea unor acoperiri dubioase in legatura cu militarii respectivi.

Cine sunt „omuletii verzi”?

Se stie ca sunt si au fost membri ai fortelor speciale rusesti.

Vedeti Rusia avansand catre Moldova?

In orice caz, cred ca presiunea asupra Moldovei in sens politic va creste. Interesele Rusiei sunt mari in ceea ce priveste mentinerea Moldovei in orbita sa de influenta. Deschiderile recente bune ale Moldovei catre UE si apropierea de Uniunea Europeana au fost vazute in sens profund negativ de catre Rusia si eu cred ca si la nivel politic incercarea Rusiei de a se impune in politica interna a Moldovei va creste. Si acesta este un lucru rau. Romania, alaturi de UE, trebuie in continuare sa sprijine Moldova masiv pentru a-si pune in practica orientarea pro-europeana, pentru a se apropia economic, politic de UE si cred ca avem un rol determinant aici.

 • Despre actiunile spionilor rusi

S-au intensificat actiunile spionilor rusi in Romania?

Nu numai in Romania. Daca observati recente rapoarte venind din Polonia, de exemplu, ale Serviciului Intern polonez, privind activitatile de informatii ale Rusiei pe teritoriul lor, s-a precizat clar ca aceste activitati s-au intensificat cantitativ si calitativ. Ceea ce s-a intamplat si in Romania, si in alte state. Cu intentia de a culege informatii privind orientarea politica si strategica a tarii, sa nu uitam si scutul anti-racheta – e o foarte mare preocupare a Rusiei fata de aceasta dezvoltare – cu intentia chiar de a genera anumite influente privind politica Rusiei in aceste state.

De unde isi obtin spionii rusi informatiile?

Le pot obtine de la diversi oameni, asta e activitatea clasica. Oameni din politica, din institutii etc. Sarcina unui serviciu de contraspionaj e sa avertizeze, sa preintampine asemenea actiuni si SRI face o treaba buna din punct de vedere al controlului informational al acestor situatii.
Asadar spionii rusi incearca sa intre in institutii, iar SRI avertizeaza.

A fost si un caz acum cativa ani, cand serviciile rusesti, in colaborare, culmea, cu cele ucrainene de atunci, au reusit sa penetreze elemente din cadrul Ministerului Apararii. S-a lasat si cu condamnari atunci, si cu expulzari de diplomati rusi si ucraineni. A fost o situatie extrem de complicata si sensibila.

Cate astfel de cazuri s-au depistat in Romania?

Aici discutam de un domeniu foarte sensibil si secret si nu putem publicam sa mentionam decat faptul ca, intr-adevar, e o lupta in adancime care se da intre diversele servicii si ca standardul profesional este extrem de ridicat la nivelul SRI in acest domeniu in special. SRI reuseste sa aiba si o cunoastere buna a ceea ce se petrece si o capacitate de contra-ofensiva.
Se sprijina SRI si pe know-how-ul american?

Exista o colaborare foarte buna si cu SUA, si cu alte servicii din Europa, in special cu Marea Britanie.

Ce incearca spionii rusi sa influenteze?

Am spus si in Financial Times, in primul rand pozitionari ale diverselor state UE, nu doar Romania. Decizii cat mai favorabile Rusiei, inclusiv la nivelul Uniunii Europene. Influentand pe interese, de exemplu economice sau strategice rusesti, incearca sa influenteze aceste decizii ale UE.

Ati vazut ce se intampla pe problema energiei – si dupa pararea mea lucrurile au fost tratate mai putin riguros de catre UE. Faptul ca Rusia a reusit sa isi impuna proiectul care o favoriza, South Stream, in dauna Nabucco, si aici cred ca s-a gresit din partea UE, pentru ca ar fi demonopolizat un pic Rusia si capacitatea ei economica de a avea controlul asupra rutelor de transport pentru hidrocarburi.

Spuneati in articolul din Financial Times ca rezolvarea acestei situatii ar necesita mai multa vointa politica. Vointa politica e influentata de Rusia, in Romania?

N-as spune. Romania a avut o pozitie, mai ales in ultimii 10-12 ani, foarte clara in privinta Rusiei. Chiar a atras atentia printre primele, inclusiv prin vocea fostului presedinte, asupra amenintarii rusesti in ceea ce priveste securitatea economica a statelor membre UE. Prin 2005-2006 s-a pus prima data aceasta problema, atunci a fost vazuta ca o problema politica de anumite state UE si nu s-a acordat o mare atentie, din diverse cauza – inclusiv interese economice importante ale acestor state. Apoi s-a vazut, in cazul crizelor succesive, ca aceasta arma energetica poate fi folosita de Rusia ca o arma politica, chiar de santaj la adresa unor state, lucru foarte periculos.

Eu cred ca Romania procedeaza bine la nivel politic si strategic in abordarea fenomenului rusesc in sensul cel mai larg. Nu trebuie sa cadem in extreme si sa supralicitam aceasta amenintare. Este semnificativa, dar o putem gestiona. Pe de alta parte, e in interesul Romaniei si al statelor UE, NATO etc. sa se normalizeze raporturile cu Rusia, pentru ca traim intr-o lume a interdependentelor si nu mi se pare firesc sa ne comportam in stilul unui nou Razboi Rece. Presiunea asupra Rusiei pentru a intra in cadrele legitimitatii create de dreptul international contemporan si in cadrele geopolitice normale trebuie sa continue si apoi sa se incerce si o discutie serioasa, in mod rational, pentru a depasi aceasta faza.

 • Amenintarea terorista si Romania

E Romania in pericol din cauza amenintarilor teroriste?

Evolutiile recente, inclusiv in ceea ce priveste ISIS, situatia din nordul Africii, Yemen etc.trebuie sa ne preocupe si pe noi. Am fost feriti pana acum, si serviciul a avut un rol important in a preveni o catastrofa, de aceea sunt incantat ca in timpul mandatului meu nu s-a intamplat un asemenea eveniment.

Totdeauna au existat pericole si riscuri, a crescut aceasta amenintare si trebuie sa fim vigilenti. Tranzitul acesta de persoane, inclusiv pe teritoriul Romaniei, trebuie sa ne ingrijoreze si sa ne faca sa reactionam adecvat. Este probabil cel mai mare pericol pentru Europa din punctul de vedere al amenintarii teroriste, pentru ca acesti oameni intra intr-un spatiu de conflict acolo, chiar se pregatesc pentru operatiuni de tip terorist intr-un asemenea spatiu, vin apoi pe teritoriul european, uneori cu intentii ostile, cu o anumita capacitate operationala de a actiona. E o discutie foarte serioasa la nivelul serviciilor din tarile europene si niciun stat membru al UE nu e scutit de aceasta problema.

E Romania mai atractiva pentru un atentator decat alte tari europene?

Important e efectul pe care l-ar avea, in opinia unei organizarii teroriste, un asemenea act. Daca el loveste in interese strategice romanesti sau americane, va dati seama ca efectul este mare, si politic, si mediatic. Si atunci si Romania este, in calitatea sa de membru NATO, de viitoare posesoare a scutului anti-racheta, prin participarile militare semnificative in Afganistan, o posibila tinta.

Unde ar putea lovi teroristii?

Intr-un spatiu aglomerat, metrou, de pilda, in anumite institutii chiar - ambasade cu relevanta. Vorbim strict ipotetic, pe baza vechilor practici ale terorismului. Ati vazut, in Bulgaria in aeroportul din Burgas. E o problema mare de tot pentru securitatea nationala a Bulgariei.

In termeni de numar, cam cati astfel de luptatori tranziteaza Romania sau poate si raman aici pentru o vreme?

Nu cunosc acum un numar, nemaifiind in cadrul Serviciului, dar stiu ca inainte de a parasi functia, in acele saptamani Romania a fost tranzitata de vreo 10-15 luptatori de acest gen. S-au si dat comunicate, daca retin. Sarcina SRI e de a colabora cu alte servicii, de a vedea ce se intampla cu acesti oameni si de a avea o evidenta la revenirea lor in spatiul european – actiuni de preventie.

 • SRI si dosarele de coruptie

Ce fel de informatii strange SRI in dosare de coruptie?

Sa spunem ca pana la urma coruptia e definita la nivelul CSAT, eu cred ca si ca o interpretare constitutionala, ca o amenintare la adresa securitatii nationale. Nu doar acest aspect e urmarit de Serviciu, acesta are multiple misiuni. Am vorbit de terorism, spionaj, amenintarea cibernetica, apararea Constitutiei – toate aceste lucruri fac ca si coruptia sa ocupe o parte importanta din activitatea serviciului. Informatiile se refera la infractiuni de coruptie, ele se transmit DNA sau Parchetelor, e o activitate fireasca pe care o face orice alt serviciu de informatii. In momentul in care captezi o informatie cu privire la coruptie ar fi si ilegal sa nu o transmiti.

Cum capteaza serviciul informatiile despre coruptie?

Prin mijloacele specifice ale unui serviciu de informatii, care sunt diverse. Sunt departamente care au aceasta misiune. Nu as intra in detaliile interne ale unui serviciu care este o organizatie secreta. Uneori suntem solicitati de parchete, de alte institutii, de aplicare a legii, sa le sprijinim in acest sens. Alteori, din activitatea noastra se pot culege si informatii pe aceasta dimensiune si atunci ele se trimit Parchetului.

Ce se intampla cu informatiile mai departe?

Mai departe sunt prelucrate de parchete, care au o totala independenta fata de serviciu in acest sens si procurorul e cel care dispune alcatuirea dosarului si trimiterea lui in instanta. Misiunea serviciului e strict legata de informatii, nu de altceva. Nu instrumenteaza dosare. A fost si o discutie pe aceasta chestiune, eu am sustinut la acel moment ca cel putin pe 2 zone – contraterorism si contraspionaj - sa aiba aceasta capacitate executiva. Nu s-a agreat, probabil ca amintirea Securitatii a fost prea profunda pe aceasta chestiune, pe care alte servicii europene o au, inclusiv cele poloneze.

 • Despre Elena Udrea

Intr-un interviu mult citat, Elena Udrea spunea ca procurorul-sef al DNA, Laura Kovesi, ar fi ascultat foarte mult de SRI.

Nu vreau sa comentez declaratiile politicienilor. Sunt 2 institutii distincte, care colaboreaza strict institutional in baza unui protocol care exista intre ele si a legii. Dincolo de acest aspect, factori subiectivi nu pot exista in aceasta cooperare.

In timpul mandatului dumneavoastra au existat interceptari pe care serviciul le-a facut, folosite ulterior ca intrument politic?

Nu. Ideea de neutralitate si de independenta a fost fundamentala in exercitarea mandatului si cred ca este si intotdeauna va fi cea mai importanta chestiune.

In acelasi interviu, Elena Udrea il acuza pe Florian Coldea, prim-adjunctul SRI.

Nu comentez. Nu se putea intampla asa ceva, nu se putea sa nu stiu eu ca director. Lucrurile au fost clarificate in cadrul comisiei de control din Parlament. Nu eram director, dar stiu cum s-au discutat aceste aspecte foarte detaliat.

Dar comisia a ascultat raportul despre domnul Coldea facut de subordonatii domnului Coldea.

Sa stiti ca sunt laturi independente in serviciu securitatea interna si departamentul juridic, care au indepedenta lor. Asa e structurat un sistem de informatii. Nimeni nu isi permite sa musamalizeze sau sa falsifice sau sa conduca o investigatie interna in sensul intereselor unuia sau altuia pentru ca aceste lucruri raman in arhiva.

Dar cine are acces la ele? Are Parlamentul acces la absolut toate datele pe care le solicita?

Comisia de control are acces la toate datele, mai ales intr-o asemenea situatie, si inteleg ca s-au si prezentat anumite date. In plus, exista arhivele si exista o lege a arhivelor care spune ca ele, la un moment dat, vor fi declasificate. In plus, exista acest aspect foarte important: in cazul unei comisii parlamentare de control, orice declaratie este opozabila in justitie, deci nu se jopca cineva cu cuvintele, pentru ca e vorba de raspundere penala.

Exista, printre membrii comisiei sau printre politicieni, oameni care au fost angajati ai SRI sau sunt colaboratori ai SRI?

Daca va referiti la eterna si fascinanta poveste a acoperitilor, nu exista „acoperiti” in politica si in justitie din partea SRI. Aceste lucruri sunt incompatibile, ilegale, si imi asum aceasta declaratie cu toata raspunderea.

Dar in presa exista acoperiti?

Aici dau acelasi raspuns de 10 ani. Si in acest domeniu, serviciul procedeaza exact cum procedeaza alte servicii europene din domeniu.

Cine a facut fotografiile in care la Paris apar Elena Udrea, Ana-Maria Topoliceanu si Alina Bica?

Nu SRI, asta m-a interesat, si e detaliat in raport.

Tot Elena Udrea spunea ca ati avertizat-o cu privire la aparitia acestor fotografii. E adevarat?

Da, am avut o discutie cu domnia sa, si aceste lucruri au fost clarificate.

De ce?

Nu era vorba de avertizare. Era vorba de faptul ca in contextul unei campanii prezidentiale, ea era candidat prezidential, cred ca e cateodata importanta comunicarea pe asemenea lucruri. Am avut o discutie, la sediul SRI. Pot sa discut cu oricine si e normal sa fac acest lucru in calitate de director daca eu consider ca exista un interes al serviciului.

Si interesul serviciului care era?

Nu as vrea sa comentez mai mult. Dar intotdeauna exista un interes al serviciului.

Asteptam desecretizarea.

Asteptam intotdeauna ceva.

 • Despre implicarea serviciilor secrete in politica

Care e implicarea serviciilor secrete in politica?

Este nula, inexistenta.

Tocmai ne-ati povestit un episod in care ati vorbit cu un politician.

Am vorbit cu un politician care fusese fotografiat cu un reprezentant al legii si magistraturii de atunci. Era normal acest lucru. A vorbi cu politicieni este una, a face politica este cu totul altceva. Un serviciu se ocupa de securitatea nationala a unui stat.

Au mai cerut si alti politicieni sa stea de vorba?

Am stat de vorba cu foarte multi, pentru ca sunt probleme de securitate nationala si de Parlament. Serviciul nu traieste rupt de societate, inclusiv de zona politica. Nu inseamna ca face politica. In campania electorala nu se implica, nu i se cere si nu i s-a cerut sa se implice. Acest lucru se poate demonstra usor, pentru ca a te implica, inseamna a avea un ordin, inseamna ca cineva sa aiba un ordin, sa faca ceva efectiv in acest sens, o actiune. Aceste lucruri raman scrise. Orice secret la un moment dat nu mai e secret.

Daca se dezvaluie secretul dupa 10-15 ani nu mai are efect.

Produce efecte juridice si acestea au implicatii. Cineva poate sa mearga inclusiv la parchete in asemenea situatii. Nu sunt de acord cu cei care au incercat, din diferite interese, poate si politice, sa induca aceasta idee in comunicarea publica.

De ce e important sa se stocheze date privind convorbirile personale, corespondenta electronica a romanilor?

Pentru a putea urmari istoric si la nivel de analiza, in cazul unei situatii de securitate nationala, de exemplu o actiune contraterorista, a urmari istoria acestei situatii, a putea investiga mai bine si mai rapid pe baza acestei istorii o situatie care poate periclita securitatea nationala a unui stat. Toate statele procedeaza asa.

Cati romani sunt ascultati zilnic?

Nu mai sunt director. In perioada mandatului meu, foarte putine mandate de siguranta nationala si exact pe zonele de care vorbeam: contraterorism, contraspionaj, amenintari cibernetice. O medie de 1.500 de mandate de acest tip pe an. Mi se pare chiar foarte putin.

Si pe perioade indelungata?
Variabil, depinde de situatie, pot fi pe perioada mai limitata, mai lunga, conform legii.

Reprosul adus legilor Big Brother este ca nu existat perioada de dezbatere, au intrat deja in procedura parlamentara.

Eu cred ca s-au dezbatut foarte mult si cred ca si eu am gresit supracomunicand. S-au dezbatut si in perioada in care au fost respinse de Curtea Constitutionala, au existat organizatii implicate de o parte si de alta. Acum eu cred ca s-a produs un pas bun prin acest acord politic. Va exista o dezbatere in Parlament si dezbaterea in zona societatii civile va continua, dar sunt, eu spun, necesare.

A fost acesta singurul motiv pentru care v-ati dat demisia din functia de director al SRI?

Mi-am anuntat demisia inca din noiembrie. E normal ca dupa atatia ani - si aceasta e o functie extraordinar de importanta si sensibila – sa vina un alt director, a venit un alt presedinte, nimic nefiresc.

Aveti mai mult timp liber acum, ce faceti cu acest timp liber?

Am si preocuparile mele academice, predau la Universitate, mai scriu. E o perioada foarte buna.

Va ganditi sa candidati la functia de presedinte al Romaniei?

Momentan ma gandesc fix la postul de ambasador in Statele Unite si va fi un proces si de audieri in Parlament, si de acreditare, si de studiu al dosarelor. Imi voi dedica timpul acestei chestiuni.

Ati fi un bun presedinte al Romaniei?

Nu ma gandesc la aceasta ipoteza. O exclud, in acest moment. Ma gandesc sa imi servesc tara cat se poate de bine la Washington.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9520 vizualizari

 • +10 (16 voturi)    
  He ...he (Duminică, 10 mai 2015, 15:22)

  Hanscecantalamitraliera [anonim]

  Capul Lui Mazeta VREM !!!!!
 • -3 (27 voturi)    
  Udrea iar a punctat cu Adevarul. (Duminică, 10 mai 2015, 15:25)

  Cristiann80 [utilizator]

  Mai poate spune cineva ca Udrea a mintit? Nu. Incet si sigur, toate mizeriile care i s-au facut ies la suprafata. Ma bucur ca ea va iesi invingatoare iar justita facuta praf si pe buna dreptate. Astept ca blonda sa ceara despagubiri colosale sa-i vedem de unde vor scoate bani, ca multi vor fi. Au executat-o politic deoarece a avut curaj sa-i demaste pe Covesi si pe Coldea-perechea oculta care isi bate joc de cele doua institutii DNA si SRI. Udrea va castiga, va umili Justitia toata, deoarece s-a pretat la asa ceva, la persecutia ei la comanda, ori intr-un stat european asa ceva nu este permis si vor plati cu carierele dar si material toti sefii de institutii bagati in acest joc ordinar.
  Mai confirma Maior indirect ca Binomul a plantat Ficusul la Cotroceni. Negarea sa, intareste ca a foat exact asa, deoarece nu are voie sa spuna direct un fapt stiut,intuit si de noi cei inteligenti. Dar, l-a spus Udrea panala capat acel adevar, asa cum face de obicei, spune adevarul si de asta e executata de Binom, de presa aservita, de plebe.
  • +2 (24 voturi)    
   Dazamagire totala (Duminică, 10 mai 2015, 17:18)

   Marcel Ionita [utilizator] i-a raspuns lui Cristiann80

   Este imposibil ca natia asta sa o apuce pe un drum sanatos cand exista oameni care cred cu dasavarsire ca Udrea este nevinovata.

   Mi-e mila de voi.
   • +1 (9 voturi)    
    totusi (Duminică, 10 mai 2015, 18:41)

    doru001 [utilizator] i-a raspuns lui Marcel Ionita

    Eu cred cu desavirsire ca Udrea este vinovata SI ca a fost arestata ilegal, in urma denuntului in legatura cu Coldea.
   • -1 (3 voturi)    
    Nu vrei sa ne spuna justitia daca e vinovata? (Duminică, 10 mai 2015, 19:39)

    Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui Marcel Ionita

    Esti cumva tu judecator si nu stim noi? Tu n-ai inteles din statul de drept. Daca iti spune Antena 3 ca esti prost, tu crezi? Iti spun si eu acelasi lucru ...
   • -1 (3 voturi)    
    La aceste stiri vin udristi care-au bagat bani (Duminică, 10 mai 2015, 20:19)

    Maniu [utilizator] i-a raspuns lui Marcel Ionita

    in PMP si dau minus de spaima ca nu-si mai scot banii.
   • +3 (5 voturi)    
    drumul drept trece pe la psd (Duminică, 10 mai 2015, 20:36)

    timp tamp [utilizator] i-a raspuns lui Marcel Ionita

    După ce plăgiuță ponta și mafia roșie va intra la pușcărie drumul va drept, drept...
 • -7 (27 voturi)    
  Ce ati cautat sa discutati cu Udrea? (Duminică, 10 mai 2015, 15:51)

  mihai [anonim]

  Udrea o multimilionara dubioasa, analfabeta, alease in mod suspect de cetatenii din Roman ca senator, se tinea asa la taclale cu seful S.R.I-ului? Ce ar fi sa explicati cum ati ajuns sa vorbiti voi 2? Iar fumigena cu rusii mai incet. Pericol exista incontestabil, dar asta nu inseamna ca trebuie sa furati ca in codru si apoi sa ne aruncati fumigene cu rusii. Sau poate asta e strategia, sa furati absolut tot, sa defrisati absout tot, sa parjoliti absolut tot si apoi daca eventual vin rusii sa nu mai gaseasca nimic. Interesanta strategie.
  • +2 (4 voturi)    
   Pai unirea cu rusii i-ar scuti de probleme (Duminică, 10 mai 2015, 20:20)

   Maniu [utilizator] i-a raspuns lui mihai

   inca 50 de ani. Sau te faci ca nu pricepi sau esti platit sa bagi fumigene tu.
 • +3 (21 voturi)    
  Ma tov. ambasador, ma! (Duminică, 10 mai 2015, 15:53)

  Giovanni Falcone [anonim]

  Tov. Maior, te felicit ca ai confirmat cu jumatate de gura cele spuse de catre Elena Udrea, dar ai spus suficient incat sa ingropi pe Coldea si SRI...daca aceste dezvaluiri le-ai facut acum, e un usor semn de remuscare fiindca stii mai multe decat lasi sa se inteleaga despre Coldea si alti '' instelati '' din serviciu, care sunt corupti pana in maduva oaselor...ori discutiile cu fosta ministru nu au fost doar acestea si NU CONSTITUIE informatii clasificate si le puteai dezvalui linistit...de ce o faci acum, dupa ce a fost mutata in arest la domiciliu? De ce n-ai dat de pamant mai devreme cu tot ce faceau subalternii tai, tot amestecul in viata politica si in actul de justitie al acestora? De ce n-ai raportat sefului CSAT, Traian Basescu, toate mizeriile acestora? Pentru a obtine un post de ambasador in SUA? De ce nu deconspiri faptul ca SRI ( Coldea ) a castigat alegerile din noiembrie si nu sasul cel mut de la Cotroceni? Fii convins ca toate dedesubturile inca necunoscute vor iesi la iveala si, vorba Lapusneanului : '' CAND MA VOI SCULA, PRE MULTI VOI POPI "...Udrea va fi libera si va urma prapadul...
 • +12 (14 voturi)    
  nu cred (Duminică, 10 mai 2015, 15:59)

  ZeroAbsolut [utilizator]

  ca era treaba directorului SRI sa discute cu vreun politician faptul ca o persoana din anturajul respectivului e in atentia Justitiei, decat daca aceasta discutie era purtata oficial, in limitele cadrului institutional de comunicare. Daca respectivul politician era implicat in activitatea infractionala si SRI inca nu descoperise acest aspect, iar discutia l-ar fi avertizat?!

  Politicienii, magistratii, sefii de servicii secrete, ministrii si alti diversi demnitari si functionari ai Statului Roman trebuie sa inteleaga faptul ca nu mai pot avea contacte intre ei in afara cadrului institutional, atata timp cat ocupa respectivele demnitati/functii si indiferent de relatiile anterioare. Altfel apare suspiciunea de blat.
 • +12 (16 voturi)    
  Sa va credem d-le Maior? (Duminică, 10 mai 2015, 16:06)

  LVNT [utilizator]

  Mai ales cand vorbiti de (ne)implicarea SRI in jocurile politice? Eu cred ca pe chestiunea aceasta pur si simplu NE ABURITI !!! ... domnul Sebi Ghita ce mai face?
  • +7 (9 voturi)    
   ne crede prosti sau naivi (Duminică, 10 mai 2015, 17:49)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui LVNT

   adica se vede cu ochiul liber masinatiunile SRI-ului si el ne da explica ce frumos ambalau ei ciocolata.

   In schimb nu explica de ce nu a reactionat SRI la amenintarile interne privind destabilizarea tarii - scolile de vara udemereu +acolitii externi-; taberele maghiare de antrenament armat facute in RO; jafurile cu atac la siguranta RO facute de anumiti factori politici care au dus RO in instabilitate....samd .
 • +8 (10 voturi)    
  Cu juma de gura (Duminică, 10 mai 2015, 17:24)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Fraieri om fi, dar nu atit de fraieri incit sa credem ca serviciile nu si-au bagat botul in politica si au proteja coruptia si hotia. Poi toti vedem cu ochii liberi cum a fost jefuita Ronania, cum Parlamentul e banda de hoti si complici si SRI nu stie? Ha ha ha
 • +1 (7 voturi)    
  suficient (Duminică, 10 mai 2015, 17:26)

  nash pandelica [utilizator]

  "Nu as vrea sa comentez mai mult. Dar intotdeauna exista un interes al serviciului."

  .....................
  stop si de la capat !:))

  deci, dottore si'a trimis omul chezash la inalta poarta de pe potomac. are planuri long term, catzaonu' aala. pinocchio, sau mickey mouse ?!
  mai neaos, hopa mitica. nu se sprge, nu se strica, in picioare se ridica.
 • -3 (7 voturi)    
  Un interviu foarte bun (Duminică, 10 mai 2015, 17:35)

  andreitr [utilizator]

  Pe mine m-a lamurit. Corect, echidistant si sec.
 • -3 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 10 mai 2015, 17:37)

  [anonim]

 • +2 (4 voturi)    
  Maior(ul) & "doctorul "Mouse,un cuplu de diplomati (Duminică, 10 mai 2015, 18:45)

  Plagarus [utilizator]

  "Parca" 1.3 miliarde investitii USA in RO ?
  Bravo Maior esti apt de comisie pt. audiere !
 • -2 (4 voturi)    
  Mi-e sila de personajele astea (Duminică, 10 mai 2015, 20:22)

  Maniu [utilizator]

  Udrea, de la calare pe vaca la calare pe stat si pe justitie ("iarta-ma Traiane ca te-am facut sa-ti arunci in buda onoarea si respectul romanilor') la neica nimeni asta, vasal al lui Ponta. Carati-va o data intr-o tara la est, unde mujicia e pe toate drumurile! Noua nu ne place!
 • +1 (3 voturi)    
  juma de adevăr.... (Duminică, 10 mai 2015, 20:43)

  timp tamp [utilizator]

  Am aflat jumătate de adevăr....cealaltp jumătate curând, curând, sau se deduce
  Udrea a avut dreptate pe jumătate...a mai rămas coldea,
  Acoperiți avem în presă... în politică cică nu, dar sriști avem în guvern(nica la fonduri ue, consilier la justiție, la anaf vreo 14, în parlament o groază de sriști ba chiar securiști)
  În justiție cică nu dar un șef din sri a recunoscut că lângă fiecare judecător e plantat un sri-st
 • 0 (2 voturi)    
  sri (Duminică, 10 mai 2015, 21:02)

  HoriaBradu1 [anonim]

  chiar daca aceasta E Udrea,era o candidata(fara sanse) la Presedentia tarii,eu nu cred ca SRI era datot sa dea explicatii,de alt fel dar noi in tara asta ,tara cu influente fanariote,slugarnice,josnice,mai afirma fostul presedinte ca echipa lui nu-si face traba,o rusine ,ati condus tara ca pluta aia cu care va tot laudati,(fara sa fi fost omul Securitatii nu conduceate nici o bicicleta)sper sa ajungeti in Puscarie,nu sint postac platit ,deci va doresc sa platiti,dle. fost....nu am nici un pic de respect fata de dvs.
 • +1 (1 vot)    
  lui george maior (Luni, 11 mai 2015, 7:31)

  HoriaBradu1 [anonim]

  acum ambasador,ieri 007,pai foarte rau ca nu SRIa facut pozele,probabil tot acest SRI condus de 007 a inchis ochi cind din tara ieseau sute de milioaane de dolari ,dar asta-i zapada de iieri,bine ca ati plecat,cu sentimentul ca nu ati deranjat pe nimeni,Domnu-le
  • +1 (1 vot)    
   un ticalos mai putin ,un criminal transferat lor (Luni, 11 mai 2015, 11:34)

   adenauer [utilizator] i-a raspuns lui HoriaBradu1

   daca chiar a plecat , tara s-a eliberat de o rusine ,de o ciuma bubonica ce decidea abuzurile si actiunile acoperite in locul justitiei careia ii ordona din birou de la basescu cine va fi condamnat si cine sint putinii care se vor bucura de celeritate si de o judecata dreapta .Cerul si satana sa-l aiba in paza acolo unde si-a mutat casa ororilor si tortura ,caci acolo chiar va trebui sa aiba astfel de noroace .
 • +1 (1 vot)    
  cu ciorbea sint fratii gemeni malformati la creer (Luni, 11 mai 2015, 11:51)

  adenauer [utilizator]

  uitati-va bine la fata lor mutilata ,sint cei 2 gemeni cu ochiul in frunte ,handicapatii din politica romaneasca ,gemeni criminali inascuti ce nu cunosc teama de justitie ,morala sau deontologia ,de cind s-au catarat pe coada balegata a puterii si a justitiei si s-au instalat in CASA ORORILOR SI A TERORII ,fac numai victime si abuzuri incuscrindu-se cu mai marii puterii cu juramint sa-i ologeasca si sa-i persecute pe toti romanii ce le stau in drumul lor .DACA VREI LIBERTATE SI DREPTURI FUNDAMENTALE iti dau el ...pe mina cu justitia inscenarii de procese ,cauze pierdute ,persecutii cum numai serviciile pot sa-ti creeze ; si un viitor decazut din toate drepturile caci pentru el nu mai esti cetatean cu drepturi depline asa cum procedeaza in continuare serviciile fara a da socoteala justitiei sau legilor tarii . el minorul de maior sau donmaior cum i se spune este un fel de supraom cazut in capitala din VALEA PROSTILOR , ESTE MAI PRESUS SI PARALEL CU CONSTITUTIA ROMANIEI SI A EUROPEI ,SI DACA MAI SI COMENTEZI SAU NU ITI CONVINE REGIMUL AU EI GRIJA SA TE LINISTEASCA SI SA ITI IA SI DREPTURILE CE LE MAI AI ,PROCEDEE NU DEPARTE DE CELE APLICATE IN MOSCOVA SI POPULATIEI EI
 • +1 (1 vot)    
  mi se face greata si vomit cu asta mare ambasador (Luni, 11 mai 2015, 11:59)

  adenauer [utilizator]

  gata am si vomitat si nu vreau sa mai aud de astfel de specimene pe meleagurile noastre de romani adevarati ,mi-e greata de vinzatorii si schingiuitorii neamului romanesc .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by