Prolog la un an de la integrare (de Florian Bichir)
Pe moment, parca si toate sacrificiile facute au fost uitate: rapoartele baronesei Emma Nicholson, negocierile peste negocieri, emotiile de la Salonic si de la Abatia Neumunster din Luxemburg unde, pe 25 aprilie 2005, Romania semna acordul de aderare. Viitorul ne zambea: printesa Europa ne recunostea drept fiu legitim, iar Zeus, adulterul de odinioara, zambea din nori satisfacut. Nici chiar clauzele de salvgardare nu ne speriau, autosugestionandu-ne ca putem depasi orice obstacol.
S-au spus cuvinte mari, s-au luat angajamente. Astazi, aceste lucruri par, pentru marea majoritate a romanilor, ridicole, inutile. Ba chiar produc frustrare pentru ca aderarea in sine nu a adus schimbari majore in viata romanilor. Care, dupa o veche meteahna, s-au dezumflat rapid. In plus, vremurile se anunta a fi grele, pentru ca, asa cum nota si Alexandra Mihai in saptamanalul diasporei - „Jurnalul romanesc”-, cele doua tari - Romania si Bulgaria - aduc doar 1a din productia economica, motiv pentru care se tem sa nu devina doar piete de desfacere pentru produsele din Uniune.
Integrarea nu a provocat minuni. Nu ne-a dus intr-un El Dorado sau intr-o pestera a lui Ali Baba. Cei dezamagiti trebuie sa inteleaga faptul ca in UE exista reguli, iar, daca nu le aplici, primesti avertismente, penalizari. Si nimeni nu-ti da nimic degeaba. Esti ajutat la inceput, dar nu primesti tot timpul ajutoare ca un asistat social, ca o ruda saraca ce trebuie intretinuta de mila.
Recentul scandal din Italia a produs deja un val de euroscepticism, de neincredere in valorile europene. Dar trebuie sa fim onesti si sa recunoastem ca avem partea noastra de vina, tarele noastre. Cel putin la nivel decizional, politic, Romania s-a comportat cu un elev corijent. A promis orice, a tras tare cat sa treaca examenele, apoi s-a pus din nou pe tanjala. Nu reusim sa absorbim fondurile comunitare. Ne paste clauza de salvgardare pe agricultura, caz in care vom pierde finantari de aproximativ 100 de milioane de euro.
Cu Chiuariu in frunte, lupta impotriva coruptiei si reformarea sistemului juridic par un basm, iar un ministru al Romaniei ia in direct spaga in Piata Dorobanti carnati si palinca. Executivul este intr-un razboi de gherila cu presedintele si viceversa. Voi sa fiti in locul celor de la Bruxelles, ce ati intelege? Mai inchizi ochii, bani trimiti, dar nu-s in stare sa-i cheltuiasca, ii rogi sa faca curat, dar se fac ca nu aud si se cearta intruna.
Ne merita oare Europa, in afara de argumentul nostru geografic?
- 0 (0 voturi)JUDECATORIA SINAIA – RASPUNS UNUI MAGISTRAT (Joi, 29 noiembrie 2007, 12:59) Dumitrescu Ioan [anonim]Raspund public unui magistrat ce mi-a trimis prin e-mail pararea dansului .<br/>1. Nu cred ca lucrati la Judecatoria Sinaia, asta e parerea mea !<br/>2. Asa zisul « atac », cum il definiti D-vs, este doar o informare a opiniei publice si dreptul meu la libera exprimare . Sedintele de judecata sunt publice si cele sustinute de mine sunt reale .<br/>In caz contrar as suferi sanctiunea legala pentru defaimare .<br/>3. In nici un caz nu pot baga in aceasi « oala », intregul corp al magistratilor .<br/>Am facut aceasta precizare, este si convingerea mea – am dat exemplul cu judecatorul incoruptibil Limoncu de la Judecatoria sector.5, Bucuresti .<br/>Indiscutabil ca majoritatea judecatorilor sunt impartiali si eu sunt de vina ca nu am avut norocul sa fiu judecat de unul din acestia la Sinaia .<br/>Cu regret imi recunosc prostia mea, sa cred ca doamna Mitrache Ancuta, va fi impartiala .<br/>4. Domnule judecator nu cred ca ma puteti contrazice, ca fara un drept la opinia civica, fara critica, sistemul risca sa se deterioreze .<br/>Ajungem la situatia de pe vremea dictaturii Ceausiste, in care aveam doar dreptul/obligatia de a preamari nedreptatile clanului Ceausescu .<br/>Critica in democratie are un rol progresist . <br/>Criticam si evoluam, pentru ca ne “ indreptam “ .<br/>Stiu ca nimeni nu este perfect si eu personal prefer sa fiu criticat pe drept si nu aburit cu laude ipocrite .<br/>Am martori colegii ce pot confirma, ca nu de putine ori la congresele noastre eu am prezentat esecurile mele si nu succesele ca ceilalti colegi .<br/>Numai din greseli putem invata, ne putem corecta – asa este cinstit .<br/>5. E convingerea mea si astept sa imi dati contraargumentul, ca si D-vs, nu faceti exceptie de la axioma : « corb la corb, nu isi scoate ochii « .<br/>Este un sentiment uman, va inteleg dar intelegeti-ne si pe noi justitiabili, ce suntem umiliti, jigniti, furati, « calcati in picioare « , de un sistem ce seamana cu dictatura inamovibilitatii justitiei .<br/>Daca eu as fi judecatorul si v-as lraspunde trimite

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid