Trei state, doua populatii, nici o natiune (de Traian Ungureanu)
Al treilea stat national, fondat in 1989, a promis dar, in absenta unei revolutii fondatoare autentice, n-a facut decit sa biseze naufragiul comunist. Paralelismul e izbitor. In datele de adincime, statul post-comunsit a repetat ruptura interna a statului comunist: distanta dintre elita dictatoriala si supusi a fost inlocuita de separatia legala dintre elita oligarhica si cetatenii de rind.
Laura Kövesi are dreptate. Statul e in disolutie. Mai exact, nu are suveranitate legala, dupa ce a pierdut, sau n-a cistigat, monopolul asupra Justitiei.
O categorie privilegiata de cetateni romani a fortat dreptul de a se plasa in afara legii. Noul Cod penal va consfinti acest fapt. Chiar in situatia in care Codul va fi blocat, coruptia fundamentala a justitiei a desavirsit, intre timp, separatia unei caste penale.
Exista calcule care sugereaza ca grupul oligarhic detine 27% din PIB. Nici un stat nu poate rezista atacului combinat al fortei economice si rahitismului juridic.
A existat insa o deosebire majora fata de datele sumbre ale comunismului. Noul stat roman a lucrat in sistem international deschis. Admiterea in Uniunea Europeana a creat premisele evadarii spre normele de drept si sansa de a pune capat unui ciclu istoric dezastruos.
Ocazia a fost ratata. Raspunderea e impartita de doi suspecti. Mai intii, UE care a comis o eroare uriasa de abordare, aplicind Romaniei tratamentul folosit pentru statele din afara centurii de pe pintecul Rusiei. UE a luat drept partener real si loial oligarhia. Societatea a ramas un aliat neglijat si UE a cucerit imaginea de organism tehnico-elitar, nu de bun popular. Rezultatul s-a vazut in prezenta la alegerile europene.
Oligarhia a profitat escaladind pina la capat pozitia sa in stat. Dupa 11 luni de la admitere, Romania e in pragul colapsului statal, iar UE raspunde cu o lipsa uluitoare de discernamint. Interventia ambasadorului american Taubmann a fost insotita de tacere. Criza italiana a provocat un raspuns birocratic. Scandalul noului Cod penal a gasit UE gata sa sanctioneze doua erori administrative: taxa auto si serviciul telefonic 112.
UE n-a aflat: numarul-cheie in Romania e 322, nu 112. Partea care ne revine noua, romanilor, e si mai grava.
Ne rezumam la identitatea lingvistica si culturala. Identitatea politica nu s-a nascut. Nu ne ies constructiile de stat, pentru ca nu putem atinge acordul de care dispune o natiune politica functionala. Evident, Romania nu va disparea, dar va fi inlocuita de un sistem anapoda: o populatie in vest, alta acasa, intr-un stat, pentru a treia oara, esuat.
Pe scurt: trei state, doua populatii, nici o natiune.
Train Ungureanu, Cotidianul
- 0 (0 voturi)confuzia (Luni, 3 decembrie 2007, 22:01) NT [anonim]Mare confuzie in ceea ce spune dl Ungureanu! Probabil nu mai gandeste limpede dupa ce nu au iesit ploile cezarului sau (ne referim la dl Basescu). <br/>Atacuri discrete, mai putin discrete, voalate, mai putin voalate, etc la dresa guvernului si a lui Tariceanu. Spunea nenea Cristoiu ca Tariceanu a devenit obsesia lui Basescu. Ei iata ca nu numai a lui Basescu ci a tuturor basescienilor. Sa ramana cu obsesia lor.raspunde trimite

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”