Alegeri fara de Basescu (de Sever Voinescu)
Mai toate partidele au dat liber filialelor sa lege orice amantlacuri doresc in plan local recunoscand, astfel, doua lucruri. Ca, politiceste, autonomia „teritoriului“ fata de „centru“ nu este o norma, ci o imbatabila situatie de fapt.
Dar si ca o actiune politica de amploare, bazata pe valori si optiuni ferme, este imposibil de condus in Romania de astazi. In democratiile occidentale, mai fireasca este coagularea dupa apropierea/compatibilitatea ideologiilor, dar asa ceva nu functioneaza la noi. La noi, cardasia are unu din doua motive: adversitatea cand are un subiect comun sau afacerile.
Degringolada de la dreapta, unde si PD-L, si PNL se prezinta drept unici catalizatori legitimi ai dreptei si excomunica din propria mica ograda pe celalalt, are un echivalent la stanga. Pentru Bucuresti, din PSD au iesit doi candidati si, daca-i asculti pe pesedistii importanti din toate generatiile, de la Ion Iliescu la Miron Mitrea si Victor Ponta, nici ei nu stiu prea bine pe care dintre cei doi l-ar dori drept castigator.
In general, in politica romaneasca lucreaza, astazi, un singur criteriu: Traian Basescu. Esti cu el sau esti impotriva lui - identitatea politica se rezuma la aceasta pozitionare. Este, pana la urma, o falsa claritate morala cand vedem ca cineva precum Adrian Nastase il acuza pe Traian Basescu de tendinte tiranice, dar poate ca este si ceva rational in aceasta coalitie anti-Basescu: sistemul se apara. Mi se pare evident faptul ca alegerile locale sunt atat de anoste pentru simplul motiv ca nu-l implica pe presedinte. Intregul nostru lot de politicieni pare a fi cuprins de astenie daca Traian Basescu nu este prin preajma.
E cea mai buna dovada ca, de fapt, nu au nimic de spus oamenilor. Sistemul politic romanesc prezinta toata simptomatologia de dinaintea prabusirii. Cele mai alarmante defecte de caracter ale poporului roman au capatat validare prin politicul democratiei noastre de astazi.
Legile sunt anapoda, sperantele s-au ofilit de mult, increderea s-a schimbat alchimic in cinism bascalios. Nimeni nu e responsabil pentru nimic, dosarele ministrilor trebuie validate prin votul Parlamentului pentru a ajunge in justitie, vorbele politicienilor cad precum grindina unei furtuni de vara asupra unei populatii deja surde. E nevoie de sange proaspat, de curaj, de credinte, altfel Romania va merge sotang inainte doar pentru ca a avut sansa istorica de a se agata de ultimul vagon al trenului european. Dar nimic din ceea ce e nevoie nu se vede la orizont.
Imi doresc un candidat care sa spuna clar care ii sunt incompatibilitatile. Un candidat care sa spuna „niciodata“ de cateva ori si asa sa fie. Un candidat care, inainte de a explica proiecte si de a intra in baletul de campanie, sa spuna clar in ce valori crede. O fi posibil?
Cotidianul

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
Ne-am saturat dar nu prea avem ce face. Chiar daca, constitutional vorbind, puterea noastra sta, la patru ani odata, in votul acordat politicienilor si partidelor, acum constatam ca nu prea avem solutii. Ce putem face? Un raspuns posibil: nu ne prezentam la aleger!
Cred ca asta va face marea majoritate a romanilor, un fel de boicot al clasei politice (cu exceptiile de rigoare).
Traian Basescu ar face bine sa 'stea in banca sa', sa-i lase pe acesti politicieni cu 'termenul de garantie expirat' sa-si etaleze masura incompetentei, a ridicolului, munciunii si coruptiei de care, din pacate, nici nu sunt constienti!
Problema este insa alta: cu noi, cei 'prosti, da' multi', cum ramane?
Din pacate, nu primim raspunsuri, ci doar promisiuni, 'expirate' si ele.