Imunitatea lui Adrian Nastase si a lui Miron Mitrea este in mainile cetatenilor. Romanii au puterea sa anuleze, prin vot, protectia juridica a celor doi si a tuturor ministrilor si parlamentarilor suspectati de coruptie. Daca nu-i voteaza la alegerile uninominale din aceasta toamna, acestia vor redeveni cetateni ca toti ceilalti si vor fi obligati sa raspunda in fata procurorilor si a judecatorilor pentru faptele lor. Votul este singurul instrument democratic la indemana cetatenilor pentru deblocarea justitiei si singura cale de a afla daca Adrian Nastase si Miron Mitrea sunt sau nu vinovati. Pentru urmarirea penala a ministrilor si a fostilor ministri ce nu fac parte din parlament mai functioneaza doar filtrul avizului prezidential - care, pana acum, nu a obstructionat procedurile judiciare. Lui Miron Mitrea i-am face chiar un mare serviciu, din moment ce deputatii sunt gata sa-l ocroteasca cu voturile lor, chiar impotriva rugamintii acestuia - ipocrite sau sincere, nu mai conteaza - adresate plenului de a lasa justitia sa-si urmeze cursul normal intr-un stat de drept.

Cetatenii pot sa transeze o situatie in care parlamentul evita sa-si asume rsponsabilitatea: Camera Deputatilor a amanat premeditat si pana la sfantul asteapta decizia in dosarele celor doi lideri PSD, inscenand o lipsa de cvorum. Motivele reale pentru care deputatii au ales sa blocheze procedurile judiciare in cazurile Adrian Nastase si Miron Mitrea nu au legatura nici cu cvorumul, nici cu democratia, ci doar cu interesele lor de putere. Parlamentarii vor sa pastreze aparentele de stat de drept pana dupa raportul de tara, pentru a-si proteja imaginea interna si externa. Inlocuirea lui Daniel Morar, al carui mandat la sefia Directiei Nationale Anticoruptie expira in aceasta vara, ar putea izbavi parlamentul de un vot rusinos. O noua conducere la DNA ar putea ajunge la concluzia ca activitatea procurorului Monicai Macovei a fost abuziva si orientata politic si ca solicitarea de incepere a urmarii penale in cazurile Adrian Nastase si Miron Mitrea nu se mai justifica. Si, in sfarsit, un posibil aviz de incepere a urmarii penale depinde de raporturile interne din PSD si de negocierile dintre partide pentru viitoarea administratie. Unor lideri PSD, pretentiile lui Adrian Nastase la candidatura pentru presedintie ar putea sa nu le fie deloc pe plac, imunitatea celor doi fruntasi PSD avand si valoare de schimb in tranzactionarea viitoarei aliante guvernamentale.

Justitia este impiedicata sa faca dreptate de un grup de politicieni pentru care statul de drept valoreaza infinit mai putin decat calculele de putere si mentinerea privilegiilor. Votul cetatenilor impotriva lui Adrian Nastase, Miron Mitrea si a tututor demnitarilor suspectati de coruptie i-ar da o lovitura. Avem puterea sa-i trimitem in justitie, impotriva rezistentei fatise a parlamentului, pentru a deschide odata pentru totdeauna dosarul coruptiei.

EvZ.