Ce este, de fapt, Uniunea Scriitorilor?

de Nicolae Prelipceanu     Viata Romaneasca
Miercuri, 9 iulie 2008, 2:44 Revista Presei | Opinii/Analize

Redactorului sef al revistei "Viata romaneasca" , Nicolae Prelipceanu, face in ultimul numar al revistei o analiza critica a perioadei comuniste, traversata de breasla literara, sub semnul intrebarii provocatoare: „Ce este, de fapt, Uniunea Scriitorilor?”

Raspunsul sau e pe masura: voind sa fie o asociatie de elita, in continuarea mizei initiale a SSR, Uniunea Scriitorilor (USR) a evoluat spre un fel de sindicat, ale carui criterii de selectie sunt fatalmente permisive, in contextul hemoragiei editoriale din ultimii 18 ani.

Desi in timpul comunismului, USR a functionat ca o oaza de normalitate, opozanta sistemului comunist, starnind mania colaborationistilor, pana la suspendarea sedintelor Consiliului director, in 1981, dupa 1990, breasla scriitorilor „cara dupa ea o seama de edecuri ale proletcultismului si realismului socialist”, sperandu-se ca limpezirea apelor sa se produca odata cu innoirea satutului USR, aflat acum in dezbatere.


fragment din numarul 6-7 al revistei "Viata Romaneasca"
139 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi